1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Земјата е рамна плоча или топка која се врти околу својата оска?

Дискусија во 'Канта' започната од Vitaly, 21 јуни 2017.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    А ти кaде учеше шкoлo?
    Кaкo ти не пoдпaднa пoд влијaние нa учењетo плaсирaнo oд НАСА и штo те пoттикнa дa верувaш вo тoa декa Земјaтa е плoчa?
    Сo свoи збoрoви aкo сакаш oдгoвoри ми.

И мнoгу сaкaм дa сoбере пaри тoј БOБ. Витaли aкo тoј утре рече декa Земјaтa не е плoчa, ќе верувaш?

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Јас во Краков учев во Полска, исто како и тука и мене ми трубеа дека е топка. Јас пак ќе кажам иако 1000 пати кажав, јас не верувам дека е топка ниту плоча, јас се СОМНЕВАМ и пологични докази ми даваат рамноземците. Тоа што ме поттикнува да верувам во ова е моите очи, логика, можното постоење на Бог.
    Да инаку, ако навистина даде докази кои би ме разубедиле јас ќе верувам дека не е плоча иако шансите се мали да се докаже тоа.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    10.120
    Извинете што текстов е на англиски, ама го правев за американските рамноземци :)
    @Vitaly ако треба превод кажи.

На +++, Lolo5, crimson и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Добро има логика но има и слики на кои зраците од Сонцето не паѓаат паралелно. Има слики од височина на кои се гледа како Сонцето се рефлектира на Земјата што не би требало да биде така ако Земјата е топка. Работава е секој си верува на тоа што сака и смета дека е пологично.

5. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    10.120
    1. Од други причини зраците не паѓаат паралелно. Оптиката е малку посложена отколку само прави линии. Сепак станува збор за електромагнетни бранови кои поминуваат низ флуиди со различни густини (воздух, облаци). Ги знам тие слики. Но пази ова, ако ги споиш зраците, според тие слики излегува дека Сонцето е веднаш зад облаците или на висина од 1.5 или 2км. А добро знаеме дека не е така, пошто многумина од нас сме летале со авион и на 10км височина.

Не не, рефлексијата е баш таква каква што се очекува и ако Земјата е топка, а Сонцето е оддалечено 150 милиони километри. Тоа е оптиката на ликовите во огледалото.

На Lolo5, crimson и theowndemon им се допаѓа ова.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Но исто така ако ги споиме зраците Сонцето не е 150 милиони километри далеку од Земјата ДЕФИНИТИВНО.

7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.251
    Допаѓања:
    163.112
    А што е важно дали е рамна или не ... О.о Битно ни дава живот на сите. Јас стојам до тоа дека е грозд. Мала шала де. :3

На Vitaly му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    10.120
    Па токму затоа ти велам закривеноста на зраците е заради друга причина, а не заради далечината на Сонцето. Ако беше тоа „техниката“ за одредување на далечината на Сонцето, тогаш според оваа „техника“ ќе испаднеше дека Сонцето е веднаш зад облаците, еден ипол километар над нас :) Бидејќи не е така, следува дека таа „техника“ на спојување на зраци за одредување на далечина е погрешна. Од тука следи дека зраците се закривени од сосема друга причина. Тука станува збор за рефлектирана светлина од флуидите (облаците), дифркација на светлината, прекршување на светлината и друго.

На crimson, theowndemon и Vitaly им се допаѓа ова.
  9. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Јас се согласувам со тебе потполно со ова но нелогично ми е да е 150 милиони километри далеку Сонцето а да се случува тоа што и на сликите исто како што е нелогично Сонцето да е веднаш зад облаците.

На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    10.120
    Зошто да не е логично ако е 150 милиони километри? Колку време си посветил на учење оптика? Јас на пример на државен натпревар имав 2ра награда по оптика во средно. Познати ли ти се термините дифракција на светлина, прекршување на светлината, индекс на прекршување на средината, рефлексија, законите под кои се прекршува светлината кога поминува низ средини со различни индекси на прекршување? Си скицирал ли некогаш ликови добиени со рефлексија на светлината од рамно, конкавно или конвексно огледало? Со сета почит, но доколку не ти се баш простудирани овие работи, подобро не изведувај заклучоци од работите кои не ги познаваш добро. И ова нека ти биде водилка во животот и за други сфери. Изведувај заклучоци од работите кои ги познаваш. А работите кои не ги познаваш доволно, тргни ги на страна и не ги земај во предвид при расудувањето, затоа што е голема веројатноста да изведе човек погрешни заклучоци.

На +++, Lolo5, crimson и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Но штом може да се случи прекршување на светлината од 150 милиони километри може и од помала далечина. За другото си во право. :)

На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GrevMk

GrevMk Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    2.723
    Ајде темава повторно е опен, а фреш фром д овен е и првото space walk 360 степени видео. На кое јасно се гледа тоа што треба да се види :P

На zuto, theowndemon, Antolinaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Ниту едно видео не сретнав снимено без fisheye lens на камерата. Зошто не се гледаат другите сателити низ вселената? Каде е добро познатиот вселенски отпад? И најважно од се, ѕвездите каде се? :)

14. GrevMk

GrevMk Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    2.723
    Ваљда сите сателити на едно место не стојат. Се движат навака натака, па затоа у еден кадар ретко да се фатат сите. За отпадот ќе оставам спејс комуналците да одговорат (извини, јако ми беше), а за ѕвездите? Не сум паметен баш да се контрам научно, али кога ќе отидев на село, во центарот каде што беше коперацијата беше најсветло и гледав звезди ко шо во скопје на плоштад ќе видиш. Кога ќе појдев кај куќата кај шо живо пиле не пее, и млечен пат се гледаше и големи и мали мечки и шта ти ја знам. Тако да, камерата каде што е наместена за да снима, концентрирана е бааги силна светлина, по моја логика камера не може да ти ги прикаже ѕвездите.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GrevMk

GrevMk Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    2.723
    Мада кога ќе видам, нема баш светлина (facepalm)хаха
    Епа не знам кај се ѕвездите :D:D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    464
    6% од сите луѓе во светот веруваат во теоријата дека земјата е рамна. 80% од нив се од Балкан.

На menov и Lolo5 им се допаѓа ова.
  17. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    999EE7E2-51F4-4D36-A807-170BA1081137.jpeg

На Lella, Yowannty, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.605
    Време е за нова теорија на заговор... :drunk:

FB_IMG_1509095728545.jpg

На calliope, Lolo5, +++ и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.608
    Допаѓања:
    173.819
    Јас мислам дека земјата е рамна топка, на чија замислена оска се врти плоча.... од Моцарт. Затоа ние сите вака паметни сме, до класичната музика е.
    Шо знам.. мене ова ми е најлогично. :?:

На Lolo5, DAngel, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Земјата е рамна плочка во тоалетот на Господ. И останатите планети исто така (планети=плочки). Кога господ ќе реши да изгланца плочките, ќе го снема и живиот свет на Земјата.
    Meнe последно откритие со кое ме благослови интернетот ми е дека Австралија всушност не постоела, а Австралијанците биле глумци, платени да не` лажат. Ама еве, форумот молчи околу тоа. Ќе морам сама да истражувам.

На Lolo5, LittlePinky, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.