Земјата е рамна плоча или топка која се врти околу својата оска?

Дискусија во 'Канта' започната од Vitaly, 21 јуни 2017.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.138
    Допаѓања:
    161.591
    Ова не е фер!
    Ќе се бунам кај надлежните зошто гроздот не е во игра. Шупливиот грозд. Секој грозд е засебна држава.

На DAngel, Tan4ence и Someonespecial им се допаѓа ова.
  2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Незнам кој е модератор на општи дискусии ама ако види го повикувам да реагира на ова. Темава е создадена за кажување што мислите во однос на истата а не мајтап да си играте и офтопици да пишувате. За тоа има други теми и имате лични пораки. Поздрав.

3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.138
    Допаѓања:
    161.591
    upload_2018-2-8_20-59-22.png
    Ако е потребно, навистина, не се лутам. :)
    Која е смислата да ме цитираш мене инаку, а да се обраќаш на друг. :lol:
    Остани ми поздравен.

На DAngel и Someonespecial им се допаѓа ова.
  4. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Не се лутам ни јас ако пишувате нешта кои имаат врска со темава но да правите циркуси не е фер. Можете тоа да го правите во друга тема или лични пораки за да не се полни темава со офтопици. И не ти се обратив само тебе туку во множина го кажав тоа тоест тоа важи и за таа која ти ја цитираше.

5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Што да кажам, се е објаснето на сликава,

А ако некој сеуште се сомнева, нека го погледне ова кратко клипче,

П.С. Кога некој се обидува да те убеди дека планетата Земја е рамна плоча... :|

На kim.k, Someonespecial и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Истото е и кога се обидуваат да не убедат дека Земјата е топка само што тоа го прават од рана возраст па народот цврсто верува.

7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Повторно ме цитираш @Vitaly , а не ме удостои со одговор на моето претходно прашање.

Да те потсетам,

Сеуште ги чекам пресметките.

П.С. Јас не добив нотификација дека си ме цитирал или тагирал во некое мислење, па во случај да си ги напишал пресметките, цитирај го мислењето повторно.

8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Цел документарец гледав за тоа има и пресметки и се во него, беше поставен овде не те означив но избришан е како и останати мои мислења. Да го најдам пак ќе го поставам. Еве истото и за реката Нил.

9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ке прочитам кога ке имам повеќе време.

Сепак, погледнав и нема ниту една математичка формула, туку се е теоретски опишано. Исто ко типот со лимонот и тањирот.

Значи физиката нуди закони, формули и докази, а ти ми нудиш објаснување толку метри, волку метри.

Дај нешто опипливо, овде нема простор за дискусија.

На theowndemon и Amellie13 им се допаѓа ова.
  10. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Па во случајов се се работи на должина висина и закривување, сигурно не очикуваше температура да се споменува таму. Тоа е тоа, на крај пак изговор ќе биде гравитацијата зошто некои реки нагоре течат.

11. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    А знаеш ли всушност како функционира гравитација?

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Јас не верувам дека постои таква сила а не да знам како функционира.
    Сепак тоа е само теорија бидејќи според мене и многу други луѓе е нелогична дефиницијата за гравитација.

13. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.593
    На +++ и Someonespecial им се допаѓа ова.
  14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.942
    Допаѓања:
    54.746
    IMG_20180214_134532.png
    :rofl:

На crimson, Tan4ence, +++ и 2 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.927
    @Vitaly
    Во Библијата никаде не пишува дека Земјата е рамна.
    Тоа ти го побивме веќе, доста се вади на тоа тврдење.
    Не познавам ни еден верник што мисли дека Земјата е рамна, а и на верниците кои јас ги знам не им се идоли неонацистички крвници.

На kikkki, Nigredo Odor, Lella и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Дека е топка па ич. Таму се споменува свод, а ако е топка невозможно е да има свод. Пишува како Бог ги одвоил водите од водите и создал копно. И што треба ако ти немаш видено верник што верува дека Земјата е рамна? Да ги промениме ставовите сите? Мојот приватен живот нека не те засега и тоа не е тема на разговор овде, секој си има право на политичка определба. Типична македонска трачарка која нема друга работа освен да пика прсти во туѓа приватност...По 100 пат ти кажувам да не се мешаш во мојот живот, идол кој сакам ќе ми биде.
    Сликава изгледа потполно фантастична како и оние на кои се гледа како Земјата е топка. Нема разлика.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  17. solenka123

solenka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    20
    @Vitaly
    Прво треба да разбериш дека има цел факултет, поточно смер а го има и во нашата земја се вика геодезија која е и една од најстарите науки што се занимава со мерење и претставување и прикажување на Земјата, исто така проучува нејзиното гравитационо поле и геодинамичките појави како што се: поместување на половите, плима и осека итн.
    Е сега лицата што го завршиле овај факултет се геодетски инжинери кој за да направат едно мерење на земјиште го пресметуваат и закривувањето на тоа истото, затоа и се јавуваат грешки во мерењето поради закривеноста на земјината површина кои такви со формули математички се пресметуваат.
    Грешките на закривувње се зголемуваат на поголеми површини на пример при правење на мапа од Македонија закривувањето е поголемо и со тоа картата не е во целост точна, на крајовите од картата има поголеми грешки него во центарот на картата, или на карта претставена цела европа картата ќе биде многу неточна математички на крајните делови, дури и на куќата елаборат да правиш ќе ти го пресметаат тоа закривување се разбира не рачно.
    Да би бил светов флет немало земјишта да мерат со геодетски инструменти како на пример нивелир и дурбин со кој се мери нивелмнска летва или правец или во поново гпс уреди туку со обична хеликоптерска слика или незнам со дрон или метро би се мереле или правеле елаборати и карти.
    Теоријава толку е проста незнам што да речам, ако нешто не ти е јасно комотно прашајме.

На WarriorAngel, theowndemon и Amellie13 им се допаѓа ова.
  18. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.276
    Уште била активна темава....
    Ондак земјата е кора за бурек.

На Tan4ence, DAngel, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Не знам за вас али ја озбилно се замислив 8-|

if-earth-isnt-flat-why-are-computer-mice-like-this-and-not-like-this-GcClc.jpg

На Tan4ence, Lella, Bender Rodriguez и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ne znam dali zemjata e topka, ekler, krofna, ..., nitu me interesira, no mnogu mi e interesno, koga za bilo sto povrzano so zemjata, vselenata ili ne znam uste sto drugo, nekoj kako dokaz objavuva bilo koe klipce od skokot na Feliks Baumgartner.

Lugje, da rascistime edna rabota okolu taa golema laga.

Covekot pagja so ogromna brzina, vo eden moment, pocnuva da se vrti zadnik preku glava, no za golemo cudo i pokraj brzinata, masata na negovoto telo i skafanderot zaedno, toj go stabilizira padot, povtoruvam - go stabilizira padot i prodolzuva da pagja normalno. Prasajte bilo koj sto se zanimava so padobranstvo, da vi objasni kolku e mozno takvo nesto.

Ajde da receme imal srekja i gumeni koski, no sto so drugiot problem koj e mnooogu pogolem?

Dodeka pagja, dva pati mu sopira srceto, dali pomisluvate sto znaci nekomu dva pati da mu sopre srceto? Ako ne togas prasajte doktor i ke vi objasni.

Covekov po takvo slucuvanje, se spusta na zemjata i vednas, povtoruvam - vednas dava intervju, nasmean, svez, muva ne go lazi sto veli narodot.

Znaci, dali e zemjata vakva ili onakva, debatirajte kolku vi dusa saka, no ne pagjajte tolku nisko da ve lazat so vakvi izmisleni slucuvanja, a uste poveke da gi koristite klipcinjata kako nekakov dokaz za bilo sto.

Skokov e vistinit, kolku sto e vistinita prikaznata za Crvenkapa.

Последна измена: 16 февруари 2018
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.