1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Земјата е рамна плоча или топка која се врти околу својата оска?

Дискусија во 'Канта' започната од Vitaly, 21 јуни 2017.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    На Yowannty, Tan4ence, Bender Rodriguez и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.977
    Допаѓања:
    54.972
    IMG_20180221_104544.png
    @Someonespecial хмм и јас се замислив а еве уште една таква слика :?: Системот не' лаже цел живот.

На Tan4ence, Luciferovog zlo♧, Sanjichka007 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Еве за промена нешто што (ветувам :D) не е тролање - Како би изгледал животот на планетава ако навистина е рамна?
    Сонцето најверојатно би нè спржило, океаните и кислородот би „избегале“ во Вселената... but hey, let's look on the bright side - со јак двоглед би можеле да ја видиме Бурџ Калифа од било кој дел од светот ^_^ :D

На FallenAngell, WarriorAngel, Tan4ence и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.497
    Хахха сериозно постои некој кој е убеден дека е рамна?!:o

На solenka123 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. solenka123

solenka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    20
    Да ;(

На Luciferovog zlo♧ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Luciferovog zlo♧

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.497
    Јас како скоро дипломиран географ, се чудев на насловов, мислев шала е, ама не било, баш ќе правам муабет на темава со проф доктор по географија да видам што ќе каже, иако се плашам да не ми се смее, ама многу ме заинтересира тој што има да каже:rofl:

На Читател, DAngel, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    10.120
    Да види консултирај се со проф. д-р. пошто стварно сериозна темава. Не бе, зашто да ти се смее, нормално научно прашање е ова :D

На Someonespecial и Luciferovog zlo♧ им се допаѓа ова.
  8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Ова ти е смешно а не ти е смешно кога ти кажуваат како вода стои на топка или како ние имаме воздух а вселената е вакуум, кога автомобил праќаат во вселената а на него ништо не му се случува? :rofl: :rofl: :rofl:
    Вашите од наса велат имаат јак двоглед или што беше тоа со што гледаат дури и други галаксии светлосни години оддалечени. :rofl: Би можеле како доказ одозгора да го вперат кон Земјата.
    Преиспитајте само колку глупави и нелогични работи има и вашата теорија. Вие го знаете тоа но бидејќи не ви останува што да кажете почнувате со исмевање на противникот, посебно ти, а потоа делиш памет како не треба да исмеваме да напаѓаме и слични работи а тоа ти го правиш.

9. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Па се знае што ќе ти каже. Тоа е исто како атеист да прашаш дали верува во Бог. И не значи дека ако си дипломиран географ дека се знаеш, ако знаеш повели докажи, и дискутирај нормално а не со контрање, ама веројатно знаеш само да се смееш. Не вреди факултетот ако вака постапуваш на се што е различно од тебе.

10. Luciferovog zlo♧

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.497
    Далеку од тоа дека се` знам, затоа реков ќе правам муабет со некој кој е многу пообразован од мене, бидејќи од цело студирање и разговор со луѓе кои спремале докторат на таа тема смешно ми падна дека земјата е рамна, но во ред, не негирам можеби и е, ама факти и докази од google мене не ми требаат, од проста причина што на google ако напишеш дека земјата е рамна, ќе излезат милион страни како тоа е вистина и е така, исто за тоа дека земјата е топка, значи на google што и да напишеш било вистина или лага, ќе ти отвори нешто, тоа го сметаш за доказ? :) Е, па извини ама секако дека ќе верувам на некој кој има титула проф д-р , од колку на празниве препирања, еден рамна друг топка и така во круг, (иако земјата е рамна:rofl:) има луѓе кои цел живот се занимавале, а некои само ќе отвори google и готово.

11. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Да има секакви луѓе сум кажал тука сто прати дека 1% велат дека е рамна, 1% дека е топка другите 98 не се замараат. Темава не ја направив затоа што се сомневав на доказите од Гугл туку од она што го гледам со свои очи а некој ми дава математички докази и 300 глупости кои не се совпаѓаат на она што го гледам како на пример кога набљудуваш од високо гледаш дека хоризонтот е рамен а некој ти вели не заоблено е има докази и пресметки. Не терам јас никого да верува во нешто, темата е за дискусија, но вие мислите дека е шега и наместо како возрасни луѓе меѓу кои и со факултет да разговарате убаво вие излегувате со испади хахаххаха, ова е шега, овој е психопат, испади како сликите погоре што ги ставаат и мислите дека сте кул со тоа што ќе соберете 10 допаѓања бидејќи сте се направиле паметни.
    Луѓето низ историјата тоест античките цивилизации сите ја претставувале Земјата како рамна и со свод одозгора, така е опишано и во Библијата. Не е можно некој таа приказна да ја распространил низ цел Свет па сите да верувале во тоа туку тие тоа го знаеле. Додека никој не верувал дека е топка и одеднаш излегува некој стручњак и вели Земјата е топка и по некое време одат во вселената и да стварно е топка подврдуваат, исто како и теоријата за еволуција, прво се шпекулира човекот од мајмун настанал и по долги години ископуваат скелети и се потврдува човекот демек од мајмун настанал. Ептен логично ова. :tmi:

12. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.977
    Допаѓања:
    54.972
    ^А колку била развиена науката во античките цивилизации? Велеле дека е рамна од проста причина што стоеле на рамно. Исто ти е и со многуте богови што ги измислувале тогаш бидејќи не знаеле како да ги објаснат некои појави па имале бог на сонцето, бог на молњата, бог на незнамуштешто. Така ја пополнувале дупката од незнаењето. Повеќе би требало да веруваш во науката отколку Библијата, научниците низ годините не за џабе се труделе со бројни истражувања, факти, докази за да ни го сервираат ова знаење што го имаме денес. И јас сум верник и повеќе верувам во наука отколку религија. Гугл и јутјуб не ти се докази за рамна земја, кога ќе докажиш од вистински извор како некој признат научен труд тогаш ќе се посомневам дали е стварно топка земјата. Ете погоре имаш убаво објаснето во видео со факти што докажуваат зошто не е возможно да е рамна земјата, ти кажаа дека има и цел факултет за геодезија, сето тоа лага да не е? Па уште и кога се негира хелиоцентричниот систем не можам да сфатам.
    Рамната земја е една обична теорија на заговор која никогаш нема да е вистина, па кој како сака нека мисли.

На Lella, crimson, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Твој став твое верување, не ти се мешам. Нивната наука не била развиена на тој начин како денес, но чудно е што цивилизации низ целиот свет го претставувале светот на ист начин тоа ми беше поентата. Исто како и за големиот потоп, има околу 300 приказни од многу народи ширум светот кои допирни точки немаат со Христијанство или другите семитски религии но имаат приказна за потопот. Денес ги пополнуваме дупките од незнаење ние а не тие, сеуште не знаеме како се изградени египетските пирамиди и слични работи. Во Библијата се зборува дека потопот бил кога народот бил изопачен, по описот нешто слично како денес така да не биди сигурна дека немале добро развиена наука или технолигија луѓето во минатото. Велиш гугл и јутјуб не се докази за рамна земја а ми велиш ете погоре имаш видео... Истото и со вашата теорија, и таа се базира на слики и видеа од гугл и јутјуб само што разликата е во авторот на тие слики и видеа. Јас во ова верувам бидејќи им верувам на моите очи и разум а не на гугл, на гугл само се споделуваат исти гледишта и ставови. Земи снимај ја Северница и ќе видиш дека сите други ѕвезди се вртат околу неа, такво нешто не е можно да се сними од топка која прави 3 вида на ротации (движења) со огромна брзина.

14. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    10.120
    @Vitaly за тоа колку била развиена науката и технологијата во минатото ние повторно дознаваме преку науката (историјата, археологијата, астрономијата). Ако ти веруваш дека образовните системи се дел од „Тајниот заговор за рамна земја“, тогаш зошто им веруваш за ова, а не им веруваш за другото?

На Antolinaa, Briar Rose, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.977
    Допаѓања:
    54.972
    За нашата „теорија“ има цели научни дисциплини, факултети, докази и факти. Видеото погоре е направено токму користејќи ги нив. На пример дека ако земјата е рамна немаше да има годишни времиња, временски зони, цело време ќе беше само ден.

На Antolinaa и crimson им се допаѓа ова.
  16. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.276
    Сонцето се врти околу грамофонскава плоча....ние сме центар на се и на ништо :D

На DAngel, Someonespecial и Luciferovog zlo♧ им се допаѓа ова.
  17. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Не неможе да биде само ден, земи сијалица и поставија на одредена висина од подот и кажими дали целиот под ќе биде осветлен. А за временските зони и годишните времиња незнам зошто би немало.
    Инаку има и за нашата теорија факти докази и експерименти, имам ставено наназад десетици видеа. Има експеримент со ласер на површината на водата на голема далечина и се гледа дека нема никакво закривување. Американците во 62 ја извеле operation fishbowl, лансирале боеви глави на јужниот пол, на видеата се гледа како удираат во сводот. Мислам дека знаеш дека е забрането да се патува на јужниот пол, зошто?
    Бравооо, сакаш бонбонче? Претера, ај те молам не ја полни темава со глупости произлезени од твојата досада.

18. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806

Престанав да те читам одамна откако сфатив дека премногу идеш со главата у ѕид али еве како за беља ова ти го прочитав.

Па нормално ако има човек поинакво мислење од твоето дека ќе ти контрира, тоа е предизвик за ставовите и на 2те страни. Тоа не е навреда, туку патот до разјаснување на нештата. Што те боде тебе ? знам јас ;)

Само не знам како ја перцепираш дискусијата на оваа тема. Според твоево треба тие што ќе дојдат тука треба само да си кажат што мислат и толку ако горе доле се со исто мислење може еден лајк ако не никому ништо.

Добро добро знам дека ќе кажеш, "ама види ги овие пишуваат саркастични мислења и ги исмеваат размноземците (мене а.к.а Vitaly) и тоа не е убаво, а немаат аргументи. Ако сакаш и можеш и ти исмевај ги топкоземците и тогаш ќе биде фер ако не ќути и ... пишуј..

Но сепак можам да го земам во предвид твојот замор од дискутирање на темава затоа што по 10 реплики имаш на секое мислење па од толку работа на форумов за што и не зимаш ни денар ептен волонтерски поштено си изморен и секој твој испад ќе го земам со резерва знаејќи го тоа али .. сам си крив.

Ајде што си влезен у спирала одејќи надоле, покрај се што се дешава у мозокот твој секоја контра реплика ја перцепира како закана по живот па и твојата желба за многу културна дебата си ја напикуваш у гз. ( ова со гзов ми беше мерак да го пишам без да артикулирам колку да се насмееме и немој да ми се нервираш хехе)

Еве додека го пишувам мислењево ти пак правиш глупи испади.

Иако нема да ти го смени животот ова мислење и ако не сфати што ти кажав прочитај го пак мислењево.

Али слободно контрирај ми бидејќи јас барем ти дозволувам. иако јас не побарав дозвола од тебе :lol: :lol:

ПозЗ3³ ®

На DAngel, Someonespecial и Luciferovog zlo♧ им се допаѓа ова.
  19. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Погрешно ме сфати бедејќи не знаев друг начин како да напишам. Поентата ми беше да разгледуваме и согледуваме туѓи ставови и мислења и да се спротивставуваме со нормална дискусија а не да се исмеваме и да се правиме дека сме најпаметни.
    Морав тоа да му го пишам на дечкото бидејќи упорен е се гледа дека нема друга работа. Не ми смета никој кој дискутира нормално колку и да има различни ставови ми сметаат луѓе како него и некои членки, ќе се пронајдат они, најпаметни се на форумов. 3 пати го прочитав пола не сфатив, барем литературно пишувај колку толку.

20. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Никој не го интересира дали ти нешто знаеш како да напишеш или не. АКо не знаеш како да кажеш, подобро не кажувај ништо.

Исмевањето е заслужено и има убав тармин така се вика сарказам. Никој не исмева никого без причина. И тоа е дел од дискусијата. Ако од тоа се плашиш, преиспитај си ги ставовите. ;)

А што е нормална дискусија според тебе ? јас знам, у метафора би било, "ако ме ебеш еби ме нежно"

Ти смета. Прифати го тоа, не се плаши. Веќе треба да ти е јасно зошто е тоа така.

И ова болдираното, абе види не ми замерувај мене јас сум без школо, од село сум и не сум многу учен ама ќе ја прифатам твојата сугестија и ќе се обидам да поднаучам малку и во иднинда да се поправам.

Ама ова сега ти што не сфаќаш еве од мене една препорака тоа да си го провериш зошто е тоа така :)

На DAngel и Someonespecial им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.