Значи кома сум била синоќа штом не го осетив, во 1 заспав и многу бев преморена, затоа изгледа, инаку обично мува да збрчи се разбудувам.
Lele umrevme )))))))) sho da kazat italijanite bre lugje za jadenje gomna sme prvi koa ide nekoja prirodna katastrofa se usravme... mora da se navikneme na se ne moze da se predvidat zemjotresite, a i gospod ne ne saka vise
Ова е најбитното во постот хахахаха А јас на 12 што се нишав?Ништо не е ајде помина,сите здрави и живи.Да се надеваме дека нема да се повтори.
Jas ne setiv sum zaspala ni topovi ne me budat koga sum premorena. Mm setil ama ne me razbudil zosto znae deka panicam, a bebeto sabajle go najdov kako spie obratno vo krevetceto so nozete kaj glavata a glavata kaj nozete sto pravel neznam
Јас првин мислев дека сонувам бидејќи премногу ми се спиеше. Ама потоа се освестив и сфатив дека е земјотрес. Инаку за ние што живееме во зграда, па и тие што се во куќа повисоко од прв спрат, најстрого е забрането трчање по скали, бидејќи тие први би паднале при посилен земјотрес. Едноставно застанете под некоја врата блиску до носечки столб. Верувам дека сите ова го знаете, ама не е лошо да се подсетиме.
Истото и јас го помислив...И лани тој сабајлечкиот беше 4.2 (а и хоризонтален) па афтершокови и појаки и послаби. Искрено јас сум во исчекување на афтершокови, но сум посмирена од лани, веројатно се навикнав. Ноќеска и покрај тоа што спиев, многу трезвено изреагирав, не рипав од кревет, чекав да заврши тресење да видам дали поминува или ќе се појача. Станав и расчистив работи покрај ѕидот од креветчето на ќерка ми во случај да треба да го бутнам за да седмеме покрај кревет, и најважно...се вратив да спијам во фармерки
А како знаете која врата е под носечки ѕид? Затоа што не се сите... Јас сега читав на нет, и вика ако си во кревет не се мрдај единствено ако нема некое светло кое што може да ти падне на главата. Друго е да се местиш, да се движиш и да излезеш од кога престане тресењето, ама додека тресе само до најблиското безбедно место - и толку.
До 6 не спиев. Пред тоа сонував нешто лошо како бегаме и почна да дрма лево десно, чекав до шест афтершокови и сум заспала потоа. Ама јас како срипав по пижами со брзина на светлината па се вратив по телефонот. Не излеговме надвор се вративме после у кревет,слушав коли и комшијата лупаше. Се раздени и сум заспала, одамна немав спиено до 1 часот напладне.
Јас се вратив накај два, малце фатена од алкохолот, кога сум заспала... топ не ме будеше Може треба почесто да се дружам со чашката, полесно поднесувам се`
Ноќеска имало земјотрес, а јас не сум го осетила. Маж ми ме разбуди од спиење и ми вели - Осети земјотрес? Јас му велам - Не. Он стана и излезе на тераса. Од толку што ми се спиеше сум заспала како топ.
Јас отспав што отспав. Повеќе ме изреметија комшиите пладнево што вреват од земјотресот. Можеби тотално не сум во право, ама мислам дека: - Ако тресе кратко и има струја - ништо страшно. - Ако тресе долго и има струја - излези надвор. - Ако тресе кратко и нема струја - излези надвор. - Ако тресе долго и нема струја - требаше уште прееска да излезеш надвор. Кратко и долго се одприлика под и над 10 - 15 секунди, мерени од око. Зошто струја? Затоа што сметам дека трафостаниците се/треба да бидат прилично осетливи на сериозни земјотреси. Не треба таму да се мавтаат тоа високо волтажните проводници многу. Е сега знаејќи каква рачна изработка крпеници можат да постојат, не мора да значи, ама...
Нит земјотрес сум осетила, нит бутур а баш тоа време накај 3 ипол-4 заспав, кома комерц. Спојлер Само да не здрма пак, и лани исто вака беше, сабајлето недела здрма (ни тој не го осетив) после ова време пак, гаќи ми се стресоа.
@Јаневски Се добро си напишал, теоретски така е, но како да стигнеш до надвор ако земјотресот е појак и почуваат да пагаат предмети и малтер? Во принцип бегањето надвор е ирационално од повеќе причини, така можеш повеќе да настрадаш отколку да останеш внатре. Последниов земјотрес го осетив ама не се испаничив нешто посебно, не ни станав од креветот.
Их бреј блазе вас што не сте го осетиле земјотресот колку сакав и јас да не го осетев, и онака до 6 си одседнав убаво, ме раздени, го дочекав изгрејсонцето, требаше и едно кафенце барем да си сварам со мајка
Сето тоа е во ред ако живееш на приземје, ако си на втори, трети итн. ни струја ни ништо не ти помага..