И јас се сложувам со @Captain-Omni, до некаде... Сум пораснала со земјотреси и секогаш било "Еј, земјотрес имаше". Сега повеќе е од паниката што се дига по социјалните медиуми и што самите си ја ствараме. Еве знам, утре ќе идам на работа и една колешка ќе се тресе од страв. Вчера тој беше краток, ама беше доволно долг за да размислам што ќе правам. Прва помислам ми беше "Ништо, кај ќе одиш, седи тука и ако потрае моли се се да биде добро." Стварно не знам тие што стигнале од прозор да скокаат... Сигурно скокнале од кога завршил земјотресот, за 3 секунди не стигнал ни да го отвори прозорот... Свесно да се убиеш од кога поминал земјотресот, да, за Дарвинова награда е... Иначе @Captain-Omni од провинција сум, и во провинција тресе... и повеќе од Скопје...
Seriozno, mnogu panika se diga za zemjotresive. Sfakjam deka vo momentot ni doagja na site da staneme i da begame, ama kako sto znaete najmnogu povredi se slucuvaat od samoto beganje, a ne od zemjotresot konkretno. Frlanje od terasa ne mozam da razberam, posebno ne pri zemjotresi so slab do umeren intenzitet, kakvi sto se normalni za Skopskata kotlina. Takvi zemjotresi kako ovoj posledniot ima na nekolku godini vo Skopje. Zatoa ne dovoluvajte panikata da ve nadvladee, ako kukjata ili zgradata vi e izgradena po site pravila i propisi, nema zosto da se plasite. Izvinete za latinicata
Однапред се извинувам доколку заминам оф топик, но не знаев каде да го сместам прашањето, кое е од станбен карактер, но сепак во тесна корелација со темата. Имено, зградата во која живееме со моето семејство е од оние кои се градени пред 63'. Иако има само три спрата, столбовите се нестабилни, а малтерот на некои делови распукан, што ја прави високо ризична во случај на земјотреси. Соседите со кои го делиме станбениот простор се генерално пензионери кои одбиваат да се руши зградата, под изговор дека немаат каде да одат, или дека не сакаат да се преселуваат. Ние станарите кои сакавме да направиме некакви промени бевме помалкубројни, а веќе и добар дел од оние кои сакаа лани почнаа да реновираат, затоа што сфатија дека со постарите станари не може да се постигне договор. Во меѓувреме, низ текот на годините постоеа некои предлози од инвеститори, но оние кои не сакаа да дојде до рушење, им наоѓаа секакви маани на нацрт плановите. Јас и моето семејство, немаме доволно финансиски средства за да си обезбедиме ново живеалиште, иако знаеме каква е ситуацијата. Дури и да го продадеме станот во кој живееме, прашање е дали тие пари ќе бидат доволни за нов и посигурен дом. Не знам кое решение е најпогодно во вакви ситуации, но ако некој има совет слободно нека ме исконтактира преку пораки.
@Nigredo Odor Според тоа што го прочитав тука: http://www.skopjeinfo.mk/detalna-an...oi-rizichni-vo-sluchaj-na-zemjotres-vo-skopje Mислам дека треба да се консултираш овде: http://msz.iziis.ukim.edu.mk/ Но, искрено многу не се разбирам, затоа погледни ги линковите може ќе ти бидат од помош.
Другарче, зошто го продаваш станот? Заради земјотресите? Не се будали. Рушете ја зградата само ако наидете на инвеститори кои ќе ви дадат нешто што вреди како замена за станот. Зградата нема да падне зашто е стара и испукана, освен ако нема нов земјотрес околу 6 степени. Но во тој случај, не само вашата, туку уште 90% од зградите градени од `95-та наваму ќе испопаѓаат, период во кој ниту некој гледаше кој колку и како краде, ниту го интересираше. Денес си посигурен во зграда од пред земјотресот отколку во нова зграда која светка. Ако не ми веруваш, помини само низ Аеродром во оние десеткатници од пластелин, да видиш како изгледаат гланц нови згради испукани од земјотрес 5,2 колку оној минатата година. А од 5,2, до моментот на рушење на зградата во која си, гарантирам дека има мноооооогу време. Зошто, резервирана ви е за Бриџит ароганцијата?
Проблемот е во тоа што зградата ни е објективно во лоша состојба, фасадата распукана, на оној земјотрес од лани малтерот од подрумите падна, а еден прозорец од ходниците се скрши. Носечки ѕидови секако немаме. Башка постои и еден друг посериозен проблем, а тоа е што на 10 m oд нашата, од двете страни сме опколени со две други згради кои се бајаги повисоки, па така под претпоставка ако дојде до посилен земјотрес, само дел да падне од овие две има буквално да не потрупа. Трета работа, е што се наоѓаме во населба каде минува тој т.н. ''расед''. Инаку, за да дојде до посилен земјотрес можноста и не е така мала, да бидеме реални затоа што станува збор за природна непредвидлива непогода. Во секој случај благодарам.
Во иднина кај нас треба да се репнуваат граѓаните со дебели казни ако не ги реновираат фасадите и двориштата на своите згради. Тоа е ужас. Што очекуваат дека државата ќе им ги средува фасадите и дворовите пред зградите? Кога имаат пари за одмори, скапа гардероба, вечери по ресторани тогаш ќе имаат пари да си одвојуваат за домовина. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/2708734/zgrada-za-primer.html
Не сум знаела дека околу два милиони луѓе ги собира во скопските ресторани навечер Вакви закони ќе си бараш кога ќе имаш дански стандард. Пред тоа да се случи, ќе се воздржиш од глупи предлози.
Правам муабет за зграда изградена пред 63, со станови од едвај 36 квадрати, во кои живеат петчлени семејства и пензионери, и која треба да се руши бидејќи е ризична по живот. Имаш премногу нерални очекувања за наш стандард.
Балтички земји, Чешка, Словачка немаат дански стандард, па пак се многу чисти земји. Стандардот не е оправдување за нечија неодговорност и изговор да не се почне од некаде. Култура е во прашање и друштвена одговорност. Не ти се потребни 5,000 евра плата за да го исчистиш ѓубрето пред зграда. Потребна е само желба.