Ни јас не осетив пауза. После тој уште 5 имаше, еве уште еден додека пишувам ама мали се.... Во Косово сега имало , се сети во Скопје ?
Можда беше еден, ама се смири и после пак зеде сила. Мали земјотреси после тој не ги осеќам. Таман пишав и ево еден слабо и кратко.
СИЛАТА НА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ ИНТЕНЗИТЕТ (Меркалиева) / МАГНИТУДА (Рихтерова) 1 = 0,4 (незабележлив) 2 = 1,5 (неупадлив) 3 = 2,5 (некои ќе го осетат) 4 = 3,5 (повеќемина ќе го осетат) 5 = 4,4 (да те разбуди од сон) 6 = 5,2 (страшно, малку штета) 7 = 6,0 (штета на помали згради) 8 = 6,7 (неколку згради паднале) 9 = 7,4 (општа штета на зградите) 10 = 8,0 (главно паднале куќите) 11 = 8,5 (катастрофа) 12 = 9,9 (се менува пејзажот) Забелешка: Магнитудите десно се логаритамски вредности. Тоа значи дека 6ка е 10 пати посилен од 5ка, а 5ка е десет пати посилен земјотрес од 4ка итн. Друг пример: 5.3 e два пати посилен од 5ка.
Тектонските плочи се преместуваат, континентите се спојуваат, за уште некои милиони години нема да постои антартикот веќе докажано е ,имате линк на гоогле баш кажуваат дека Охрид ќе тресе ова кажано уште од многу оддамна,нема врска никаков афтершок, тоа што се мора се мора , во другите држави каде што значително се преместува и скалата е мн јака властите веќе имаат превземено за луѓето за безбедност и информирани се јавноста, има моменти кога ќе треси многу ,некогаш нема да се сеќава,порано пред милиони години било еден континент, се распрснала на повеќе ,затоа и беа седум,сега за над 200милион години ќе се состават пак, има експерти со целосна опрема и затоа треба и во Македонија да се информираат јавно луѓето,бидејќи тресење за некој со слабо срце може да премини :/
Како сте Охриѓани?Нека престане да тресе таму веќе планирам да доаѓам по работа и треба да преспијам два дена таму.Ама искрено ми фуфка,значи да се разбереме скопскиот беше јак но тресеше само една недела.Овдека бе луќе тресе две недели секој ден ако не и повеќе.ШТО да ви кажам друго само бидете јаки и се надевам ќе престане побрзо.
Не го осетив јас. Сама сум дома. Лежам во дневна моментално ама ништо не осетив. Нека престане и туку и во Охрид веќе аман, доста бешее...