Сега кажаа пак на реклами... Најголем земјотрес што би можел да биде е 7 степени, ама само во Пехчево и околината... Овие афтер шокови нема да се толку страшни низ земјава. Тој во Пехчево не значи дека ќе се случи, туку посочуваат колку најмногу може да удри во државава и каде поточно. (некогаш... Или.. никогаш) Повеќе во 18 саат.
Значи, според статистики и историски податоци каде колку удрило досега, изведуваат заклучок каде колку може да удри и отсега. Така некако?
Се надевам мислеле на 7 по Меркалиева скала, пошто 7 магнитуда (7М) е 7 ипол пати посилен од земјотресот во 1963 кој беше 6.1М Ама што и да мислеле, тоа се паушални нагаѓања. Сепак дури и земјотрес од 6.1М (како тој во 63та) не е опасен за новите градби кои се правени по сеизмички стандарди, со предвидена еластичност на арматурата.
Ја не знам како живеат овие у Чиле. Секој ден имаат земјотреси од 4М или 5М, секоја година по еден од 7-8М проследен со цунами. Во 2010 имаа и 8.8М со големо цунами. Овие земјотреси се околу 1000 пати посилни од овие во Охрид со 4-5М. За нив Охрид е оаза на мирот
^ Исто е и на Суматра, Индонезија. Ако погледнеш на Википедија за земјотреси во 21 век ќе видиш дека скоро секоја година еден од топ 3 најјаки земјотреси е таму Изгледа нема каде да одат луѓето.
Во Западна Монтана пред некој ден удри 5.9 и гледам луѓево бетер поисплашени од нас, 1000 коментари. Се зезаат, смеат, паничат. Си викам, овие само за тука се, да се дружиме..Има да колабрира апликацијата.
Го спомнуваат Пехчево, затоа што во тој регион бил најсилниот земјотрес во цела Европа (од кога се мерат земјотресите), на 4 април 1904 година, првиот бил 7.2 а вториот 7.8 по рихтер, (некои шпекулираат дури и 9.2 по рихтер) со епицентар во Крупник, Симитли, Благоевградска област, денешна Бугарија. Дури се претпоставува дека земјотресот бил и многу појак, се осетил дури и во Будимпешта, Унгарија. Се тресела цела Вардарска, Егејска и Пиринска Македонија. Неколку дена водата од реката Струма потонувала во пукнатините, за после да го смени текот, правејки си ново корито. Пукнатини на земјата останале дури до Втората Светска Војна Значи историски гледано, во Охридскиот регион посилен земјотрес немало, затоа и не би требало да има. Никој не може да предвиди кога и колку силен ќе е. Во 2012 година во тој Пехчевски регион веќе имаше земјотрес, со епицентар во Перник, кој беше 5.8 и доста јако се осети и кај нас во Источна Македонија. Во Перник и околината имаше напукани куќи, паднати оџаци, преку 200 куќи требаше да бидат срушени и поново изградени заради оштетувањето. Кај нас за среќа беше послабо осетен, и немаше оштетувања на градби.
Не сакам да ширам паника ама ајде да си кажам. Веќе неколку денови ги гледам видеава што ги прикачува, секој ден има "прогноза", предупредува каде ќе има следно земјотрес, гледајте мислам беше после 30та минута за кај нас, т,е вели за 4 дена до недела дена пак не очекува појак земјотрес. За последниот земјотрес што беше околу 4 степени имаше прогноза предходниот ден повторно 5ка да очекуваме, ете згреши, да се надеваме дека и овој што го најави за следниве неколку денови ќе биде помал
За мн земјотреси има разлика иако во чиле или незнам каде биле по јаки...повеќето беа на голема длабочина....појаки земјотреси ама во категорија F ставени или речено Feel...кај нас заради положбата на плочите и помали земјотреси и заради плиткиот удар се осеќаат повеќе од тие во чиле еквадор или филипини....нашите беа окарактеризирани со минимум III...IV...V категорија... што е shaking ili strong shaking...
Кружат наводни вести од светот дека Планетата Нибиру која веќе можеле да ја видат, била предизвикувач на овие потреси. Интересно ни е на нас луѓето, секогаш наоѓаме начин за забава..
Koga ke vidam deka temata Zemjotres bila citana odma me obliva pot, a ne pa da sum tamu. Stravot i pankata se del od covekovite custva na koj nema potisnuvanje ili pravenje hrabar. Ima pravo sekoj slobodno da izrazuva emocii i toa e normalno. Ne e sigurno relaksiracki da si postojano pod strek. Ohrigani, Vi pozeluvam miren den.
Ohrigani,turisti ima li,se mislime dali da da odime naredna nedela so vnucite,da ne ne napravat ljutkavi,i sami da bideme
Ццццц ќе се пореметите Охриѓани... Колку и да викаме олабавете се, не мислете и сл, секој се здрмува и плаши... Навистина не знам како да се објаснат овие потреси, да не сме ви во кожа. Бидете силни, со силна верба во Бог.
Мислам дека нарочно не кажувааш точен степен на земјотресите за да не се прави паника кај луѓето и туристите. Јас сакам да одам на една недела така за охрид имам другарка таму, а она испаничена и само ми вика немој не иди ваму страшно е итн итн.....
Генерално, колку повеќе земјотреси, толку повеќе енергија се ослободува и се релаксира земјата и би требало земјотресите да се намалуваат и по број и по интензитет. Ама генерално