А да не се правиш многу паметен пошо 4 земјотреси во рок од пола час не дрмаат, да не пишуваш многу од памет генерално
Ете уште еден имаше предмалку. Сега сите се плашите, мене ме праевте преска будала и ми враќавте со иронични мислења. Реков јас, чекате некој сам да видите и да се прајте паметни.
Не пишувам од памет, љубител сум на природни науки и само пишувам што знам. Еве ти од релеватна книга, кликни на неа да ти се отвори на англиски: FUNDAMENTALS OF SOIL DYNAMICS AND EARTHQUAKE ENGINEERING Цитирам од книгата: "Very rapid crustal motion then takes place (rocks snap back to the original shapes in a spring-like action), causing an earthquake. The accumulated strain energy is converted into kinetic energy and is radiated in the form of elastic waves, leading to the strain relief condition." Ова е речиси идентично со она што јас погоре го кажав. Заклучокот е сосема логичен, штом се ослободува енергија (strain energy), нормално е да се намалува енергијата што ги предизвикува земјотресите па затоа тие со време би се намалувале по број и/или по интензитет. Се разбира дека ова зависи од многу фактори внатре длабоко во Земјата, ама генерално е така.
Дечко кому му е гајле што пишува во книгата кога е контрадикторна на случувањата, пишуваш дека се ослободува енергија и дека ќе се намали интензитетот, а еве во рок од еден час 7 земјотреси На никој не му е дојдено до солење памет
Како сте охриѓани ? Сеуште ли дрма ? Се надевам нема големи материјални штети , и дека ова што се случува минува без жртви . Јас минатиот викенд бев во Охрид и не осетив земјотреси , можеби дека бев во движење , само видов дека езерото имаше ненормално многу бранови . Оттука заклучив дека нешто се случува ама па дуваше и ветерче па си мавнав на памет дека сепак е од ветерот . Само останете смирени и внимавајте на себе , земјотресите ќе си поминат како и да е , битно е да нема жртви само .
Е веќе се донишавме. Колку и да не сум паничарка, ова е неиздржливо. Ноќеска пак ја претера. Гледам да не реагирам заради децата и воопшто не сме излегле да спиеме надвор ама ми доаѓа да се иселам од градов. Јас живеам на излезот од Охрид, накај Ресен и кај нас се слуша бучењето на земјотресите. Некоггаш има само звук без нишање. Во секој случај е крајно непријатно.
Има некаде податоци колку од оние слаби, неосетни земјотреси се регистрирани во Охридско-преспанскиот крај, на пример денес? Зашто гледам тие појаките ретчат на 12 саати и повеќе, ама ги немало и пред неделата/понеделникот, а послаби имало 800.
https://m.emsc.eu/earthquake/earthquake.php?evid=604056 Ама веќе смениле информација. Преѓе пишуваше Ресен, сега меѓу Ресен и Косел