Sto tresis be kakvi 11. Bilo 6.3 po rihter. Za 0.3 poslab od ovoj u Albanija. https://en.wikipedia.org/wiki/1963_Skopje_earthquake
Уфф тажно премногу https://kurir.mk/svet/region/najtaz...te-umrel-koga-doznal-deka-vnukot-ne-e-spasen/
10 stepeni bese po Merkalievata skala.Ne se doizraziv ubavo.Inaku zemjotresot vo Albanija spored momentalnite steti e smesen da se sporeduva so toj vo Skopje. Komparacija za Skopje. 15.800 celosno unisteni stanovi,osteteni 28.000,stetata se procenuvala 15% od sevkupniot BDP na SFRJ.200.000 luge ostanale bez pokriv na glava.
Па нема потреба воопшто и да се споредува, ако од тогаш до сега не се модернизирале градбите и не се поиздржливи, па на 6 степени земјотрес толку жртви и последици да има, да речеме фала богу што сега бар може да преживееме вакви природни катастрофи... Каде и да е, греота е. Не знам како може емпатија да немаат луѓево, дали Албанци, дали Кинези, дали не знам што, природна катастрофа е, сите сме луѓе... Страшно, колку сурови луѓе има.
Земјотрес од 11 степени уште не е десен. Најсилен бил во Чиле во 1960 година, со магнитуда од 9,5 степени. Траел 10 минути и до ден денес не знае колку жртви имало, од 3.000 - 6.000 некаде се бројките. Не ни можам да замислам која катастрофа било тоа, 10 минути да трае земјотрес
И кај нас не дај Боже да лупне 6 степени земјотрес сега, нема да има толкави штети како 63та. Градбите биле други, сега се други. Доста докажуваш дека не е страшно кога страшно е.
Не му е страшно зошто трагедијава Не ни се случува нам, туку таму некаде далеку. Во некоја Албанија...
Не забележав апсолутно ништо Периодов на два пати имав осетено земјотрес, утрово не осетив, а бев будна...како и да е жал ми е за човечките загуби, Господ нека им е на помош, барем нека не се зголемува бројот на жртви Во ваквите моменти најважно е човек колку што може да остане присебен, но не секој го умее тоа, како велат дека хаосот на крај победува бидејќи секогаш е подобро организиран... Како анксиозна личност, морници ме полазија кога слушнав за личноста што во момент на паника скокнала од балкон, кој знае во каков момент на безизлезност и непромислување се наоѓала... За грдите коментари на социјални мрежи, се згрозив, истите тие коментираа и за пожарите во Грција и за поплавите во Србија, а исто и кога кај нас се случувале несреќи истите овие држави, вклучувајќи ја и Албанија, отруени од политиката, пишувале грди и одвратни коментари за нас, за жал некои луѓе се расипани до срж, и не им се важни невините човечки животи... И мене не ми се допаѓа воопшто односот на соседите кон нас, ама кога се работи за човечки животи, ништо друго не е поважно... Имам поминато низ голем земјотрес кога бев многу мала, се сеќавам дека цело село спиевме во двор од страв да не ни се случи нешто на спиење, многу беше језиво Со природата нема играње, и ништо не се знае однапред, само Господ нека не чува сите...
Рихтеровата скала е по логаритамска функција колку што знам, што значи дека што се поголеми вредностите, толку е поголема и разликата меѓу двете. На пример помала е разликата 1 и 2 степени по Рихтер, а разликата меѓу 5 и 6 по Рихтер на пример е доста поголема. Затоа не би правела споредби со тој во Скопје пред некоја година, тој беше 5.4 мислам? Овој е појак од катастрофалниот во Скопје по степени, ама имајте предвид дека тогашната архитектура на Скопје не била воопшто сеизмички издржлива, така што не можат да се споредуваат катастрофите. Тажно во секој случај.
Земјотрес во Скопје од 11 степени се верува дека имало во античко време. Толку силен потрес не да ги руши живеалиштата, туку предизвикува релјефни промени.
Земјотрес? Прво и основно, да земам да копирам коментари од секој еден што допрел до интернет пошто тоа е најбитно во ситуацијава, да видиме какви луѓе имаме пошто не знаевме дека постои нетрпеливост па и омраза кај некои и еве прва да бидам што ќе постирам и што ќе се чудам каде живеам чунки се разбудив во Њујорк и ништо не ми е јасно.