Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Земјотрес!!!

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ElleS, 15 мај 2011.

1. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Meѓу степените разликата е 10 пати. Значи земјотрес од 6 степени е 10 пати посилен од тој од 5, 100 пати посилен од тој од 4, 1000 пати посилен од тој од 3 степени итн. И разликата меѓу 1 и 2 степени е 10 пати, ама да, дека тој од 1 е многу слаб, разликата е сепак помала отколку меѓу 5 и 6.
    А Меркалиева скала мери интензитет кој се гледа преку штетата Така да два земјотреси од 6 степени по Рихтер на различни места ќе бидат различни степени по Меркалиева.

И не ширете дезинформации дека ќе имало следен тогаш и тогаш. Афтершокови секако се очекуваат ама земјотрес не можат ни најсовремените сеизмолошки опсерватории да предвидат.

И друга дезинформација честа околу земјотресиве е дека може да настане од поплава. Дури кога беше тој во 2016, сеизмолог имаше кажано дека од поплавата бил:|. Поплава може до некој дел од степен да го интензивира ама од старт да го предизвика не може. Поплава и тектонска плоча не се споредуваат

На @Verba, prominent, Purplelilac и 10 други им се допаѓа ова.
  2. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.435
    Допаѓања:
    60.622
    Многу е битно да остане најтрезвен човек тогаш. Жената што скокнала од балкон не е единствена, има луѓе што во тој момент на паника така скокаат, сум читала и порано.

Јас сум на другата страна, јас во такви моменти се бетонирам од страв, кога има некоја опасност не можам да мрднам. Еднаш на пешачки видов дека доаѓа кола со голема брзина, наместо да се поттргнам, останав во место, среќа ме одмина тогаш шоферот иначе не знам што ќе се случеше. Лесно е вака зад монитор да елаборираме, али реалната ситуација е многу поразлична. Исто и во 2016, бев во соба преполна со луѓе, сите истрчаа надвор, јас само стоев во место.

Затоа сто пати сум си рекла самата на себе, кога има земјотрес да се обидам бар во тие неколку секунди да почитувам едно од основните правила а тоа се дека лифт и скали не се користат никако, затоа што први можат да се рушат. Исто не треба под праг да се стои, ова е застарено мислење затоа што може и тој да падне. Најдобро да се заслониш под цврста маса (од дрво ако е) или под некој мебел врз кој ќе падне нешто ако падне, и да ја покриеш главата со рацете. Блиску до стакло никако.

Знам дека сите го знаете ова, али ете така ми дојде уште еднаш да ги пишам овие работи во случај да се деси вакво нешто.

На @Verba, prominent, WildMk и 15 други им се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Апсолутно точно. Водата не може да патува повеќе километри длабочина во земјата и да ја помести тектонската плоча. Тоа е фактор кој може да ја зајакне активноста, но не и да ја предизвика. Сличен е случајот и со вулканските ерупции.

Последна измена: 26 ноември 2019
    На daylight, Purplelilac, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  4. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Ко за чудо, ама не осетив ни еден земјотрес. А не спиев цврсто, баш често се будев, не можев да дишам, настината сум, па морав да ставам капки во нос.

Ама добро е што не сум осетила ништо. Зашто сум голема паничарка. Доволна траума ми беше земјотресот од пред некоја година, мислам 2016та беше.

Многу жално за Албанија. Не можам да се начудам со кого го делам воздухот. Толку многу злоба собрана во некои :x да се ситат на туѓа несреќа :worried:

Да се молиме веќе никогаш да не се повтори...

На Purplelilac, Fleur-De-Lis, lovemme и 8 други им се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Најсигурно(ако може да има нешто сигурно у таква ситуација) е да се застане меѓу касата на вратата, барем од она што сум гледал на Do or die на Дискавери.
    Земјотреси имало и ќе има, да се надеваме дека тлото ќе се смири што побрзо.

На Fleur-De-Lis, ohlalalala, VoodooGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.418
    @KateKane буквално исто реагирам при паника.Сабајле се парализирав у место неможев да мрднам децата да видам дали се добро.Среќа мм беше дома и е доста трезвен у вакви ситуации.

На Irreplaceablee, VoodooGirl, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.435
    Допаѓања:
    60.622
    И јас така мислев, ама после прочитав дека тоа и не е баш така безбедно оти може и тоа да падне врз тебе. Значи сепак побезбедно е да се пикнеш под маса и така да почекаш.

Иначе најдов еден краток текст каде убаво и со слики е објаснето како треба да се реагира, можете да си го прочитате.

https://www.shakeout.org/downloads/Earthquake_Safety_YoungChildren_Infants.pdf

Мајки овде има и за вас, како да заштите новороденчиња, доенчиња и мали деца. Прочитајте си како треба да ги држите децата и како треба да се засолните, убаво е да се знае ова.

На prominent, Fleur-De-Lis, Yowannty и 4 други им се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.384
    Допаѓања:
    126.398
    Страшно е.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Кај мене штом на приземје ме стана од спиење значи јак бил. Не нишаше крцкаше куќата и малку замесуваше. Крцањето многу ме исплаши го разбудив детето другото во раце и надвор. Како сум останала смирена во тој момент не знам. Веројатно заради децата. Да не беа тие до плоштадот ќе трчав сама

На italiangirl11, Fleur-De-Lis, ohlalalala и 2 други им се допаѓа ова.
  10. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    20191126_155605.jpg

На prominent, WildMk, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    21.978
    Здрма сега пак? Ми се заврте а седев

12. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Ja nz kaj osekate ne mi e jasno... Zar sum tolku bez custvo (facepalm)

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    E овој не го осетив :D

На lovemme му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    21.978
    Нр сум сигурна дали стварно беше, оти цел ден сум како здрмана...

На Shmizla94 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Штом е дома мачор мирен значи во ред е. За секој случај му ја измив транспортната количка и ставив на терасата да суши. Aко постои минимална коинциденција да се случи нешто, да можам брзо да го ставам внатре. Единствено ми е грижа околу седативот кој е потребен да му го дадам. Не знам што се дава за да се смири мачка. Ептен го сакам бе. За мене не ми е толку колку за него.

На dayla, Tajnaotrovna, Miss666 и 11 други им се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Папагалот ни да трепне ни глас да пушти синоќа, викам што животно ќе беше.

На dayla, prominent, VoodooGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Хахаха, и мојот :D Сигурно спиел, дури и наглув е, а шесто сетило одамна му е изгубено :rofl:

На dayla, cresa-jagoda и nextredstyle им се допаѓа ова.
  18. italiangirl11

italiangirl11 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    98
    lele ja se preplasiv bukvalno nekako prvite 5 sekundi ja smiruvav psihava da ne panicam ama koa vidov deka ne prestanuva ripnav od krevet i istrcav nakaj majka mi za da izlezeme nadvor ;(, komsiite gi slusav od se strani kako tropaat od panika i oni...inace da ne zdrma i sea eden? ili iam panicni napadi od sabajle?

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.057
    Допаѓања:
    225.441
    Ни папагал, ни куче, ни дете, ни маш, ни јас... Никој нишо не осети.

На Kitten и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. italiangirl11

italiangirl11 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    98
    is
    isto i ja