Со Д-р Черних за земјотресите во битолскиот регион Вести, Македонија / вторник, 11 јануари 2022, 17:05 За земјотресите во битолскиот регион, денеска во Актуел на Тера Тв, со Д-р Драгана Черних, раководител на Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје.
Јас се сеќавам на Септемврискиот во 15часот кога задрма јако, бев дома на 3ти кат и буквално се се тресеше. Ама се сеќавам и на будала Павлов кој збореше дека ќе има појак,ќе се сруши повеќе бла бла и мислам тој повеќе паника дигна неголи земјотресот.
Кога беа земјотресите во Маврово, имаше некој информации дека пред тоа имало нагло дополнување со вода од страна на поединци во Мавровско езеро и поради тоа дошло до масовен број на земјотреси баш во тоа подрачје.. Сакам да кажам, не е дека случајно се случуваат земјотреси, може и ние луѓето несовесно на некој начин да ги предизвикаме.
Леле сега ме разбуди. Бучеше, кратко тресеше и не многу јако ама пак језиво. Сама дома сум и на втор спрат бев, малце ко припотресена.
Сите земјотреси во Битолско се поврзани со Пeлистерскиот расед- анализа на географот Мите Ристов https://www.apla.mk/sho-reche/item/...KIEAT8czPsYYMGpxiJJ1OVYSctu2N5JrWd1n7qoj2sVxQ
И јас во недела што беше тој во Грција го осетив дури во Тетово , мислев дека е во Албанија или евентуално во Косово , се зачудев кога видов Грција , не можам ни да замислам колку бил јак во Битола и во пограничните места , близу епицентарот држете се луѓе , само тоа преостанува во ова време - невреме