Има уште најмалку 3 загинати и 210 повредени. Срушени се уште згради, под чии урнатини има заробени луѓе.
Со оглед на тоа дека насилниот земјотрес до сега кај нас бил во Пехчево, така фино психички се спремив што топ не ме бие Лани имаше баш на Кресна 4.2 степени и можам да кажам дека дури и тресењето е поразлично од она во СК што го имав осеќано порано Дури и тој 1.9 го осетив, во СК испод 3 никад не сум осеќала
Добредојдовте на страшниот исток, домаќин на најсилниот европски земјотрес. Ко ќе залула пак таму, турскиот земјотрес слаб ќе ни се види. Цели ридови се свлекле со тој земјотрес, ликот на Пиринска Македонија се променил. Реки исчезнале во огромните процепи и не се појавиле над 70тина години. Пукнатините по нивите биле видливи до 50тите години на минатиот век. Најблиски мерни станици измериле 7.8, ама се претпоставува дека бил далеку посилен. Еве еден од подобрите текстови на темата https://m.dir.bg/dnes/na-fokus/krup...-legendite-za-dyado-stoyne-i-vodnata-peshtera За водната пештера и мене ми имаат раскажувано.
Не ги сакам теориите на заговор, ама гледав извадоци од една емисија каде турски професори беа гости и кажуваа дека не било возможно да се случи на тоа подрачје толку голем разорен земјотрес сам по себе, спомнуваа дека ден пред земјотресот, низ Босфор поминал некој американски брод, истиот тој брод поминал и порано кога имало земјотрес во Истанбул и исчезнал. Исто ја спомнаа и евакуацијата на амбасадорите, ден пред земјотресот. Спомнаа дека кога бил жив Тесла, измислил направа која можела да предизвика земјотрес и дека за време на тестирањето, предизвикал краток земјотрес во Њујорк мислам беше, и го прекинал за кратко, спомнуваа дека таа направа сеуште постои, како таа, така и други проекти со изуми на Тесла и се прашуваа баш во чии раце завршиле тие.... Како и да е, жалосно е за огромниот број на жртви и со тоа што тлото сеуште не се смирува, сеуште се под ризик....
Поплави после земјотресот. https://a1on.mk/world/video-po-zemjotresot-turcija-zafatena-od-poplavi-ima-i-zaginati/
Ама здрмаа, јас се исплашив, маж срипа, дете се разбудило заедно со исплашеното папагалче.... Пред некое време имаше ама послаб земјотрес, сега овој убаво го осетивме...