Луѓе сите земјотреси ги почувствував, и најаките ме фатија на дремка. Сите во зградава беа во паника! Мачката од друга страна ми се пикна меѓу балконот и не можам никако да ја извадам, а сакам да ја спасам во случај да стресе. Како да ја спасам, и дали да одам по скали ако пак почне да тресе? На трети спрат живеам, ПОМОШ! Не знам каде да читам препораки, ве молам за совети!!!
Сега читав дека најмногу повреди се добиваат при бегање надвор,а и знам дека скалите не се безбедно место ама ич,не знам што е попаметно.Пишува склопчете се во фетална положба до некој поголем мебел. А мачето пробај со храна залажи го да дојде.Ако не само ќе си излезе,снаодливи се.
Ако постоел тој Господ, немало ни да направи да има земјотрес. Единствена работа во ваква ситуација е паметно да се следи што се случува и во случај на повторен потрес да се постапи претпазливо и на зрел начин. Да нема паника, ама сепак да сме на штрек.
Страшно. Многу се плашам од земјотреси, инфаркт мислам ќе ме стрефеше. Инаку, среќа што потресите беа вертикални... Да беа хоризонтални, со таа јачина, пола Скопје ќе беше срушено.
Да се следи што се случува малку е тешко, со оглед на тоа што вакви појави се случуваат нагло и непредвидено, работата е добро и навремено да се изреагира кога ќе се случат. А за тоа дали Бог постои или не, си има соодветна тема, не вреди тука да ми реплицираш за токму тој дел од моето мислење. Џабе би било да се убедуваме што Тој би сторил или не, кога одговорот на тоа не го знаеме ниту ти, а ниту пак јас.
При земјотрес, најголем број повреди настануваат при панично трчање. Доколку сте во затворен простор, најбезбедно е да се спуштите под маса, да се држите за ногарка од масата и со раце да ја покриете главата. Подалеку од скали, прозори, регали и слично. Ако сте надвор, подалеку од згради, бандери и сл.
Повелете: http://www.dzs.gov.mk/extra/doc/Upatstvo_-_zemjotresi.pdf Од каде оваа информација? Ние ги доживеавме како хоризонтални. Од вертикалните отскокнуваш, не се клатиш лево десно како од тој по 15:00ч.
Земјотресите се опомена од Господ за народот да се опамети,вистинско чудо е како уште држи Земјава бидејќи гледај што не се прави се во светов,а со то и во нашата држава.
Аман бе пак ли имало? Јас ништо не осетив, на 4ти кат сум. Овие послабите никад не ги осеќам, затоа денов во сеќавање ќе ми остане кога прв пат осетив толку јак земјотрес Значи тешко ќе заспијам јас вечер.
Страшно , се надевам последни ќе се овие. Јас повеќе се чудам на коментари од луѓе кои се бунат зошто другиве паничеле и како НЕ ГИ ЗДРМАЛО ПОВЕЌЕ..... Не се сериозни или ? Не знам како постојат воопшто вакви суштества?!