Прво не се скока од тараса. Второ ни надвор не се стои пред зграда. Додека трае тресењето се стои под рамката за врата,до кревет во фетус положба и под маса. Ќе скокам од тараса во миг кога се може да се сруши веднаш. Не тропајте глупости.
Види, ако има некој поинакво мислење од тебе не значи дека тропа глупости. Ако се наоѓаш дома ок, во право си дека најбезбедно е под маса па дури и под рамки од врата не се препорачува да се стои...значи или под маса или во ќошот на собата во која што моментално се наоѓаш, ја фаќаш главата и стоиш во фетус положба. Ама јас кажував за на факултет...итака ти спомна за скокање од тераса па јас да се надоврзам пошто ме потсети. Значи сама професорка ни кажа, зар таа ќе не лаже нас? Плус пред неколку месеци е ова кажано, ама за при вакви состојби на земјотреси, добро е да се знае. Кој има предавања таму, нека биде повнимателен. Сама таа рече, ако осетите овде земјотрес подобро скокнете инаку нема живи да излезете, сите ќе не затрупа.
Тој денес накај 11:30 што бил не сум го осетила, цело утро и пладне ко мува без глава милион обврски имав наваму-натаму, и ваљда дека во движење па не сум осетила, дознав за него дури кога ми се јавија. Ама прееска бре околу 14 само што дојдов дома после цел ден трчкарања, и преморена буквално само што седнав на столот, не бев ни доседната како што треба, пак сѐ се стресе цела тераса се помести... кога сум му ја летнала да ме нема оттаму, во двор на отворено си избегав. И еве сега седам дома, ми се спие ми се плаче, ноќеска неубаво спиев, ама од кај знам кога и ако му текне да тресе пак, да не мавне некој појак, а сама сум дома, нит ќе осетам нит ништо. Само го гледам мачоров до мене како заклан како си спие и му љубоморам.
Ако ништо друго бар од школо порано не пуштија. При најмал стрес јас од памет се вадам, дел од секунда е, а и не знаеш дали земјотресот ќе биде поголем или помал и колку ќе трае, така да не може а да не се исплашиш.
Луѓенца, ништо не ни останува освен да останеме присебни и што помалку да се мисли на тоа... Фокусирајте се и зафатете се со нешто друго, обврски, релаксација со музика, филм/серија... Кога ќе осетиш дека здрмува не може да не се исплашиш пак и да си потресен, ама да не дозволиме онаа состојба на штрек да ни ги поремети тотално психата и вообичаениот начин на живот. И да, во темата и ситуацијата навистина не се на место расправии, па и вакви религиски проповеди со порака дека луѓето си го бараме со либерализмот... Осет малце бе, ве молам!
Земјотресот е ист земјотрес за сите, православни, муслимани, атеисти... Природна појава е, толку. Честит Бајрам на тие што слават
Глувците први осекаат голем земјотрес и излагаат како 1963 што ако навистина излагаат претчуствуваат нешто
По канализациите,под нас се движат. Осеќаат дека не е смирено тлото. И ко ние што паничиме и тие така. Ние надвор, они надвор. цц .
Кај нас Лоли можда нема глувци.Во живот немам видено глушец тука. Не знам... Комарци ние имаме само и жаби и бубачиња
Има и кај мене глувци... Истражував синоќа и прочитав дека предчувствуваат животните, највеќе глувците па затоа излегуваат и се вознемирени. Инаку незнам зошто толку се плашите, како било пишано така ќе биде.
Ја нервно попуштив...дома немам бедоксин само диазепам ама неќам да пијам апчиња..Мајка ми е доволно испаничена неќам да и кажам колку всушност ми е страв.. Цело тело ми се тресе и на нервна база мислам дека има афтершокови.Арно не заспав на час прееска. Кај сум настината се ме боли уште ова ми фалеше..Да идам да се лечам.Свесна сум дека ништо нема да направам ако паничам или ако не спијам.Тоа е тоа-природна појава, ама стравот е посилен од мене.
A pak li imase? Jas doma ne osetiv,iako sekoja kola kako proaga na ulica bucavata muslam e zemjotres I ajde gotovo ,ne pisuvam vise,samo panicarime
си бараш во болница да завршиш изгледа ако немаш тоа напиј се цај од камилица матоцина или валеријан смири се ајде одмори наспиј се ако ти е страв од земјотрес има кој да пази на тебе претпоставувам дека твоите се вратени од работа.И да има нешто твоите брзо ке изреагираат опушти се малце мисли на убави работи ќе збудалиш вака.На крај краева ако толку се чувствуваш овде небезбедно оди кај пријатели или роднини во најблисиот град село планина од скопје нз друго што да ти кажам ....ноу хард филингс се за твое добро