@JollyGirl, и јас слушнав за него, некаков крст спомнуваа и на темава, а и денес во школо. Нека објасни некој ако знае нешто повеќе.
Јас се плашам нешто наеднаш да не не здрма Татко ми осеќа.. Цел ден беше напнат и имаше болки и ни рече дека може да има уште некој,и нонстоп го прашувам како е.. Викаат дека и кучињава осеќале,и лаеле многу.. Нонстоп лаат..
Според господинот Павлов, следен катастрофален земјотрес се очекува дека ќе има на крстовден, мислам дека е при крај на месецов. Велат Бог му дал дарба. Јас велам Бог му го земал умот.
@Kimberly11, не сакам да звучам ретардирано, ама мојава мачка цел ден некако беше чудна. Се случува да не можам дома да ја приберам по цел ден, а денеска сама ми влезе и цело време ми се моташе околу нозе. Последен пат кога ја видов се тресеше, а не верувам да била гладна/жедна, надвор не ни беше ладно. Може и јас да си фантазирам нешто, не ми замерувајте...
Животните чуствуваат неколку секунди пред земјотрес бидејќи слушаат звуци што ние не ги слушаме е сега има и поместувања што не ги чувствуваме и најверојатно тие и тоа го чувствуваат па затоа така сте виделе глувци неколку дена пред земјотресите . Најверојатно имало и тогаш нешто послабо. Барем јас колку што сум информирама
Земјотресов се сервира како Доручек ,Ручек и Вечера два дена по ред еден мава наутро , друг попладне и третиот вечер... (од тие јаките ) А викав на моите дома да купиме куче , барем ќе не предупредеше... они не... епа сеа.
@Ketchup Животните предосеќаат, мајка ми вчера раскажуваше многу одамна кога имало земјотреес тој во старо време на таванот почнале глувците да рипаат, збеснале и по некое време имало земјотрес.
Пред една недела со една постара комшивка се жалевме дека многу глувци имат и да си земаме мачки , и и викам олку глувци до сега не сум видела , и она ми вика глувците најмногу излегуваат ( се вознимирувале, бегале) на поплави и земјотреси , најмногу осекале тие , и сето тоа пред една недела го слушнав ... Еве сеуште не прогласуваат вондредна состојба , па сите што имате роднини надвор од скопје одете таму , или одете во мотели во други градови .... Подобро вака , него да дежурате цела вечер и да сте под стрес ...
@anakonda88 а тие што се на работа, државно или приватно , ако си ги потрошил слободните денови за одмори , сега само ако владата прогласи да не се работи , во спротивно мора тука да седиш и да идеш на работа утре.
Се согласувам но ништо нема да се случи од аспект на евакуација. Трошок голем ќе им биде. Трошок е само прогласување на вонредна состојба а камо ли евакуација... А сметам дека по овие катастрофи пополека треба да се почне во најмала рака да се размислува на план монтажни бегалски кампови низ Македонија, алтернативна инфраструктура да изготвиме - пред да ни се отвори земјава под нозе. Скраја да е, да се надеваме на најдоброто, но да бидеме подготвени за најлошото. Инфраструктура! Инфраструктура!! Инфраструктура!!! Нешто што и така го немаме, а треба да се изгради, на стабилна основа. Знам дека ова што го барам е премногу, но е сосема нормално. Не сакам после да биде муабетот, „Абе не фати неподготвени, Господова работа, сеизмичка бомба...“ и така натаму. Автопатон да се затвори на две места за леб ќе рикнеме, у п... Знам дека на крај ако пукне, ќе биде: Кој се повлекол - се повлекол. Кој не - епа чорба, епа македонче. Но јаки сме ние ќе издржиме. Јас ќе останам. Кучето на братучед ми лаеше за земјотресиве. Значи, зборувам за големо, убаво куче - тоа е добар индикатор за оние сеизмички движења и звуци кои што ние не ги гледаме, слушаме, сеќаваме, а се случуваат. Сеќаваат.
Лелеее каква работа утре , па све под стрес , незнам колку вкупно земјотреси се случија , но за прогласување вондредна состојба е доволно и сите да го напуштат градот се додека заврши ова лудило , па кога ке е безбедно да се вратат ... Јас друго чаре не гледам ... Многу е потресен народот ...
А баш јас се одреков од чување животинки,мачки,кучиња и решив кактуси да чувам. Ќе ми треба време да им ја научам реакцијата на вакви појави.
@anakonda88 те разбирам, ама на шефот освен ако не го знаеш или ти е другарче , неможеш со изговор абе се стресов па нема да дојдам, ќе ти каже и он дека се стресол па се појавил на работа , и што ќе му кажеш на тоа....
Денес не пуштија од школо.. Имавме само еден час и одма сите право дома. Утре се мислам дали да одам ,сериозна е работава.
Луѓе каков вулкан бре ??? Точно под Цкопска Црна Гора живеам, планината позади куќа ми е на 300 метри. Се е испомешано, вуклани, подземни мориња, афтершокови, громови..... Се откажувам од размислување од што е ова и што понатака ќе биде....
Јас колку што учев по географија, вулканите кај нас не може да се активираат. @Kimberly11, и јас викам да не одам, ама искрено во школо некако помалку страв чувствував... Не знам стварно.