Е баш се изнасмеав на постовите. Еве еден совет за сите оние што се паничат на муабети, луѓе има официјални сајтови каде ви се достапни сите информации за земјотресите. Добра ноќ и наместо.да ширите паника, легнете си да ср одморите.
Проверив на онлајн сеизмолошки сајт, немало земјотрес. Нешто друго во комшии може ти затропало. А и сетилата ни се изострени деновиве па и најмали вибрации ни се чинат за земјотрес
Еве им го таквото (сеизмограф): http://seismobsko.pmf.ukim.edu.mk/index.php/mk/seismograms/real-time-seismograms/skopje-station Не ми е баш прегледно и јасно за читање, ама безразлика. PS: Плус тоа, не знам колкав buffer има и дали им е точен саатот. PPS: Скоро секој андроид телефон има акцелерометар, колку е осетлив не знам, најверојатно не доволно, ама ако се остави на мирна површина би требало да каже нешто, ако е забележително.
Претеравте стварно...По други форуми за лажни тревоги директно ги банираат. Па има луѓе со мали деца, има анксиозни, има со панични напади и се плашат вака кога читаат. Прифатете го фактот дека нормално е да има афтершокови. И да дрма малку нормално е. Ете од неделата, па до сега имало 100 земјотреси, ги осетивте сите? Не...гледате дека постојано си има афтершокови, кој поголеми кој помали битно има. И не може да има пак за брзо вреем поголем земјотрес како тој во неделата, и ајде сега спиете доста се труете со глупости. Помирете се со афтершоковите...
http://quakes.globalincidentmap.com/ Во последни 11 саата немало земјотрес(2.5+ степени) никаде во светот , изгледа решиле одмор да направат, или пак можеби се расипала страната и не мери више...
Овој убаво ме изнасмеа да ти кажам искрено. Луѓево не знаат основни работи од географија ама си се прават експерти на секоја тема.
Само муабети вадите. Во другите земји каде што има активни ..секојдневие, тука за една недела филмови полно кој од кој си додава нешто , како крај на светот да е, плус и се закачивте на жената што слушнала од друг и пишала, што е крива таа дека го пишала тоа , кажа кој и кажал, ништо страшно, од вас полно изнапишаа кај виделе , од кај слушнале па никој не реагира така како што и реагиравте на женичката. И во темава за земјотреси почнавте да се докажувате кој појќе знае, видел , слушнал, некој појма си немал ама затоа вие се знаете, впрочем заборавив многу сте компентни за реплицирање на кажување вие на вистината. Абе сите научници станаа за 1 недела.
Дали синоќа имаше? Затоа што јас осетив ама беше многу слабо и се разбудив. Или и јас се имам мрднато
Не ми е верно..Се наогам во с.наум градска.Толку многу е оштетена од потресиве што ме тера да размислувам дали воопшто бил со јачина 5,3. Знаејки дека посебно се обрнува внимание во архитектурата и статиката на такви објекти...Страшно
А што и фали на статиката?? Па таа преживеала еден катастрофален и уште 100 тици други помали земјотреси.
Јас си мислев оти баба Рада само во билки се разбира..Точно дека поминала низ сите тие елементарни појави.. За тие што непознато од 47 е...63 год имала мн малку оштетување... Во споредба со ова
Внатрешното уредување сега е со фуш материјали, кинески лифтови, неспособни мајстори, приучени изведувачи без контрола и ....се е јасно нели