Сите станавме сеизмолози и геолози Во ред, никој не спори дека "СЦГ е настаната е со раседнување. Составена е од кристалести шкрилци и еруптивни карпи, преку кои лежат мезозојски карпи и терциерни седименти". Мене повеќе ми смета пророчкиот момент, да не зборам за глупостите од типот на вулкан, радон, па и Александар Македонски, па Јован Крстител што го крстил Исус во Кежовица и.т.н, многу лончиња му се помешани. И ќе се надоврзам, составот на СЦГ е таков каков што е (појма немам, не сум геолог), и раседната линија односно работ помеѓу планината и скопската котлина е баш по обиколницата. Факт е дека таму има огромна ерозија на почвата поради неконтролираната сеча, па сега целата таа вода од поплавата е впиена во почвата и направи проблем, т.е. земјотрес. Значи процесот тлеел, и поплавата го стимулираше.
Сериозно му верувате на оној бе? Значи кога се работи за земјотрес скоро и да нема правила. Нема направа што може да предвиди, нема фактор што може да одреди дали ќе се случи или не.Нема точно одредено на колку време ќе се појави земјотрес. Тоа што велат на 50-100 години е повеќе статистички, не мора да значи дека и научно е докажано дека е така. Не се ни знае зошто има земјотреси. Не е атмосферска појава па да мериш не знам влажност, притисок, или тип на облаци како што е со другите непогоди. И освен магнитудата, зависи исто така дали земјотресот е вертикален или хоризонтален колкува штета ќе направи. И нема врска поплава и земјотрес.
Da ja prochitav. Premnogu navlagate i pravite panika. Smireno e sea se. Temata si e najokej,no se prepirate so mnogu objasnuvanja. Gospodova rabota samo toa ke kazam
Вака..точно е дека сите сме панични да не изиграваме херои.Но сега дискутираме сто и како.Подобро е поголема информираност отколку млатење празна слама
Ја го случнав видеото уште ти пред да го постираш на формов. И се прашувам, зашто мораше?? На Хаити мавна земјотрес од магнитура од 7, се сруши се што имаше изградено, и загинаа 200,000 и нешто , знаеш ли зошто? Во Јапонија, мавна земјотрес од магнитура од 9, имаше цунами, кој загинаа ХХХ луѓе, и таму мава на секој саат од 5 па до 7,8 и некоја година од 9. Зошто не се руши таму ништо, и луѓето седат внатре во зградите?? Ајде сега ти кажи зошто не се сруши, кај нас од магнитура од 5,1? Каде што читам, викаат луѓево дека лажат за јачина,знаете дека ова е премногу опасно и деликатно да се лаже, ако лажат нашите, од надвор нема да лажат, и таму има обсератории на земјотрес. Секој што има добро аргументи, нека повели, ама за вакви видеа, од вакви стручнаци, нема врска да се дискутира, или каде што имаше една поназад во мислњета, во 16 и нешто, и кажале дека ќе има земјотрес, и да си пазиме онака, од кога некој знае и часот дека ќе мавне земјотрес.
ЕХ да здивнам па да почнам со објаснување колку можам,а ке гледам да биде просто за да полесно разберете.Вака да се разбереме едно, точен период,време на земјотресот неможе и уште да се предвиди со ниедна метода.Една од најопасните природни појави.Морам да ја поврзам 63 со сега2016 барем за кај нас.Архитектурата како и се друго во овие 100 год има направено доста унапредување како и се останато, мада за мн држави касниме 30 год.Периодот од 63 и тогашната архитектура е не споредлива во однос на сега.Градбите во тој период се состоеле од сосема др матриали во однос на сега..да речеме тогашните станбени објекти најчесто во руралните средини се изведувале со камен,плитар (земјена тула) полна тула, дрво и по потреба малку бетон со мн малку железо.Во денешно време масивен одличен АБ бетон,тони получелично железо што е најголем отпорник на земјотресот. Веке сами заклучувате дека мн раб не се во ред да издржат ни 5 степени...замислете 3-4 ката од кој еден( полуспрат) во земја најчесто камен -тула и 3-4 нагоре,без бетонска плоча,столбови и бетонски носачи.. Место нив се употребувало дрво!!! И нормално дека толку ке издржи. Е сега има мн згради што во тогашно време го фатиле ритамот на модерната архитектура.. Затоа и нема паднато но еден објект од тие, дури со мн мали штети.Имаме многу објекти каде што е запазена во тогашно време да не речам врв.Св.наум болницата е објект од 47,и од реновирање само класични имала...но тоа се посебни објекти,сали,болници,училишта...Значи од перспектива паднале објекти што не се компетентни на сила од 5 степени. Затоа и споменав прашање колку точно го имат измерено тогаш 6,1 (јас лично не верувам) Сега се задеси да истите тие објекти што го претрпеле тој и овој има мн разлика во настанатите штети.Секоја зграда има детален опис колкава штета претрпела тогаш о сега и е неспоредливо.. Пример св.наум г.болница немала баш никакви оштетувања,сега?? Прошетајте и уверетесе, нема зид што не поминал без линија,,ај тоа... Но да пукне платно,носач,столб о да мене некој ми рече 5,3 Јок!!!Во екот на земјотресот негде пишав нема поубаво и безбедно од кука..Зашто?? Еве јас тврдам секоја Аб стамбена кука до 3 ката може да издржи 9 степени и да има мали оштетувања, додека за зграда...ммм се што е од 2010 градено навака 9 со гаранција, не дека и другиве нема туку во тие сум посигурен. Затоа е моето мислење такво дека е не е 5,3... Во секој случај безбедни сме во тие објекти,па дали сте на 18 без разлика.ДР се горедејам со еден објект каде што лично го саниравме од повреда.18 катница во влае,кој памети опожарениот стан на пливачките наши кои ги загубија родителите во него.Штом непадна таа зграда не пага ништо.... Јас ве поздравувам ако ве занима уше некоја ствар ке пишам.
Овој беше толку слаб, што ни на странана не е утвредно дали е земјотрес. Да немаше деновиве земјотреси овој воопшто немаше да го почувствуваме. Стресот и потсвеста си го прават своето.
Доколку не почувствувате нешто, воопшто не ја отварајте темава. Само стрес си правите. Мене другарка ми ми пиша, па да видам дали навистина имало или до неа е, отворив и го видов коментарот на членкана па пишав.
Јас помислив дека халуцинирам, пошто мене постојано ми се тресат нозете од неделата па навака. Ама јок, ми се изоштриле сетилава Btw баш отворив на страната и пишуваше нешто као анкомфрмд информејшн за овој пред 15мин.
Imase na vesti kazaa, kazvat ne da ne se kreva panika ova ona a dali ke imalo uste zemjotresi nikoj nemozi da kaze
У Тетово само оној од 5 се осети , до денес ништо не сум осетила а само слушам на вести дека секој ден има земјотреси во Скопје ..