Mene se mi odi da ne ispadne vistina deka ima izvori vo Skopska Crna Gora, deka poplavite t.e. rekite sto nadojdoa koga vrnese bea od tie vodi a ne od dozd, a deka zemjotresot na 11 bese pomestuvanje odnosno stabiliziranje na planinata. Ama ne panicam, em trudna em ne panican. Sve e sudbina. Da smenime ne mozime, kako ke bidi za site . Ni beganje ni panicenje ne pomaga. Ubav den
Подземни нуклеарни проби се изведуваат уште од 50-ите години (пред да бидат забранети) и ниту една од нив, на ниеден начин, не била поврзана со никаков земјотрес. Пред се, длабочината на која се детонираат нуклеарките е смешно мала во споредба со длабочината на која се јавуваат изворите на земјотресите. Него, работава е колку нешто да се каже - чул, не дочул, разбрал, не доразбрал. Луѓе со недостиг од елементарни познавања од све си земаат за право да објавуваат ствари и шират теории. (Последново не се однесуваше на тебе, него на оние по порталите кои ја измислија најновава идеја за потеклото на земјотресите).
Ej brat, ti si? Znaev! Srekja ne si od Stip, inace stvarno ke pomislev deka e "brat" mi (drugarce edno).. Nemam brat inace.. Sinokja ne osetiv nisto da se strese, bas vidov na net nema registrirano.. Ama osetiv glavata kako da ke mi eksplodirase. Toj zvuk mi predizvikuva glavobolka vo istiot moment..ne znam zosto
Никој не го сетил тој во Пехчево? Затоа е се тивко по форумов инаку паники одма... Па не бил баш мал 2.7, ама изггледа нема Пехчанчани.
Значи немајте гајле, нема да има никаков земјотрес на 27-ми, зошто предвидувањето е од религиска природа. За тоа дали може да се предвидат земјотреси, не за џабе постојат сеизмолози. Тресењата зависат од многу нешта како и да е. Но помалите потреси не им се приоритет очигледно и затоа не им придаваат големо значење. Македонија како земја нема историја на силни земјотреси освен тој во '64-та кој според светски стандарди и не е катастрофален, туку градбите во тоа време не биле доволно цврсти. Многу од зградите низ Скопје сега се сеизмолошки тестирани, посебно тие изградени во '70-те, кои се тестирани за тресење до 9 по Рихтер и се направени од армиран бетон. Во Јапонија на земјотреси од 6 степени се смеат, повеќето од нив го имаат преживеано оној од 9 степени, иако таму градбите им се направени за да издржат такви катаклизмични потреси... Ако ве интересира нешто повеќе околу природата на земјотресиве и сеизмологијата, слободно пратете го Dutchsinse на YouTube и неговите stream-ови.