Девојки значи вака: Предн неколку години добив на покон ланчнце од еден другар школски. Баш пред ден два приметив дека на него пишува 925. Можно ли е тоа да е сребрено? Бидејќи таму каде што се спојките на едно место има пожолтено од старост т.е. накај црвено портокалово му доаѓа. А црешишчката и приврзокот немаат такви дамки а доста е старо и носено бидејќи е многу убаво. Можно ли е да е сребро, бидејќи и не ми е баш така близок школскиот? А и мали бевме тогаш 2-3 одд. Инаку да се пофалам лани на одмор си најдов гривна од бело злато. Ќе сака ли некој да ми каже како се чисти??
Во едно ѓезве ќе ставиш вода до пола и една лажичка прашок за перење, остави го на тивко да врие, едно 10тина минути. Убаво се чисти златото на овој начин. Инаку 925 е сребро. Можеш да го однесеш во златара и да провериш. Е сега викаш дека почнало да ’рѓосува или така сфатив??? Како и да е во златара ќе ти кажат сигурно за што се работи.
Не носам и не обожавам ни едно ни друго, а ни трето (бижутерија). Но ако треба да бирам тоа би било некое ланче златно со преубава плетка.
Епа вака сега, црешичката што е не е рѓосана но тие што се спојувалки ли како да ги наречам, што го спојуваат црешичево со синчирето само тие се рѓосани, тоа не е
бело злато и сребро, неможам да бирам помеѓу нив, жолтото злато не го сакам сега за сега, можеби ке се предомислам за 20 - 30 год
Не сум љубител на злато воопшто ништо не носам на мене и многу ми е кич кога ќер видам некој нареден како елка или некоја све што имале дома клале на нив ,ако морам да се одлучам тогаш бело злато друго ништо најчесто носам квалитетна бижутерија(нешто едноставно и убаво)и понекогаш обетки бело злато прстен со многу убави камења поклон од таткоми за матура бело злато, ретко кога сум многу расположена ги ставам др.од злато ништо не носам апсолутно
Ни сребро ни злато. Воопшто не ми се допаѓа кога ќе видам девојка наредена со алки, прстени, синџири, привезоци и тоа од се по 2-3 пара. Ако морам да изберам тоа би било бело злато, а жолто да не видам.
Го сакам и златото и среброто.Од златото повеќе ме бендисуват жолтотот,некако белото ми е шо знам.Носам само златни обетки и прстенче.Мислам дека сум уште мала за да се китам со алки и ланчиња.