Зошто (не) сакам да читам?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 27 септември 2011.

1. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.351
    Јас обожавам книги,додека помалку претпочитам да седам пред компјутер или гледам филм...
    Книгата е најдобриот пријател на човекот..кога сум тажна или слично,едноставно да земам книга в раце и како да сум во друг свет,се сочувствувам со книгата,како и јас да сум дел од ликовите во неа..можеби не е баш карактеристично за моја возраст да велам КНИГАТА,а не КОМПЈУТЕРОТ или пак ФИЛМОТ.
    Гледам филмови ова-она,компјутер и сите тие работи..ама не е то то..ништо не може да ја замени книгата...јас така мислам ;)

На Annath, crazylady, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Затоа што книгата е најскапоцен подарок некогаш даден.Исполнета со приказни кои не оддалечуваат од реалност барем за момент,а кои не внесуваат во свет на имагинација.Сакам да читам бидејќи секој прочитан збор ми го збогатува речникот на различен начин,а секоја реченица е ме научува по нешто,без разлика добро или лошо.
    Сакам да читам,а исто толку сакам и да дискутирам за прочитаното,да разменам мислење,да развијам дискусија.

На crazylady и Annath им се допаѓа ова.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    23.317
    Сакам да читам.Одсекогаш сум сакала.Уште пак кога ке си ја погодам книгата...уф . :D

4. kate-pp

kate-pp Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    135
    Сакам да читам. Има премногу причини. Едноставно сакам да се внесам во светот кој ни го претставува писателот. Сакам да си создадам свои филмчина низ главата. Сакам да ги замислувам главните ликови јас. Сакам да читам бидејќи знам дек правилно и убаво сум си го употребила слободното време.
    Бидејќи за време на учебна година имам многу за учење а премалко време за слободни активности, навистина ги ценам моментите кога можам да си легнам и да читам книга. Сакам да читам книги бидејќи во нив секогаш има среќен крај. Секој лик колку и да е изгубен, осамен пронајдува некој кој ќе го цени и сака. Сакам да верувам во тоа. Сакам да верувам дека тоа ќе ми се случи и мене.
    Го сакам секој заплет. Секој романтичен момент. Секој афоризам. Секое лично размислување на некој лик. Секој опис. Секоја кулминација. Секој расплет. Се.
    Секоја прочитана книга ми остава впечаток. Секоја книга се врежува во мене. Секој цитат го запишувам. Кога читам знам дека го збогатувам својот речник и се изградувам себе си како личност.
    Книгите, посебно оние прочитаните како да ме прават да се чувстувам посамоуверено.

5. Angelinkka

Angelinkka Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    361
    Под прашањето зошто сакам да читам, можам да напишам илјада ако не и две илјади зборови... но зошто кога можам да објаснам со една реченица. Сакам да читам, зошто тоа ми помага да побегнам од реалноста која и не е секогаш Д БЕСТ ... хахахаха :rofl:

6. summer-lover

summer-lover Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    1.265
    Не сакам многу да читам ..но многу сакам да пишувам поезија и проза..Омилено ми е

7. MorbGoth.666

MorbGoth.666 Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    149
    Сакам да читам бидејќи ме освежува, учам нешто ново, убава е за тепање време, нови зборови, внесување во некој свет што го замислуваме со нашата имагинација и се доградуваме, зголемен фонд,нови теми за разговор, па уште ако е во комбинација со шоља чај додека надвор врне уфффф

На crazylady, cresa-jagoda и Nausicaa им се допаѓа ова.
  8. lallyy

lallyy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Започнав да читам првенствено сликовници,бајки уште од 6 годиники,и од тогаш па натаму во слободно време секогаш читам.
    Бегам од реалноста и живеам во еден сосема поинаков свет од овој. :D :D

9. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Јас сакам да читам книги но некако повеќе ги сакам љубовните. Како„Девојката со зелени очи“лелел бе луѓе се заљубив во книгава :inlove: :inlove: . Мразам да читам кога некој ме тера да читам и тоа да биди некоја глупа книга ццц... :^) . Затоа многу се нервирам,ама кога ќе седнам да читам никоја интересна како да сум во некој друг свет. :lol: :inlove: :inlove:

На crazylady и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  10. Forever18

Forever18 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    14
    Многу сакааам да читам книги зошто е преубаво чувството!! :D ах ама мразам коа немам време од учење и такви некои активности па ќе ја оставам недочитана книгата ..

11. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Книгата е моето бегство од реалниот свет. Кога читам книга се опуштам,но истовремено и уживам. Читам од кога сум ги научила буквите. Дури ме има на касети, како сите деца си играат а јас седната во ќош и внесена во некоја сликовница, книга или нешто што ми дошло при рака. Книгата е мој најдобар пријател.

12. rumeniobrazi

rumeniobrazi Нов член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Сакам да читам затоа што кога читам, особено новели, си го споредувам мојот живот, мојот начин на живеење, моите мисли, мојот начин на однесување, донесување одлуки, размислување во даден момент и слично за разлика со ликовите. Освен тоа, читам за да збогатам речник, да научам нешто ново, да изгубам време во корисно нешто, забавно е, интересно е...се внесувам..

13. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    263
    Затоа што јас се соживувам со ликовите од книгите и бидејќи мојата омилена игра се вика: How many chapters can I read in one night (y):)

14. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    61.294
    Сакам да читам... И тоа многу!!! Додека читам една книга обавезно мора на шкафчето да стои следната книга за читање!!! Ако немам резервна книга „ме фаќа паника“!!! Ова некако како зависност личи :D!!!
    Но, ако непрочитам нешто во денот, па макар и пред спиење, чувствувам дека нешто ми „фали“ !!!

На crazylady и toogood им се допаѓа ова.
  15. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.431
    large (2).jpg

На Annath, kjukli, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    18.277
    large.png

На Annath и Snow-Star им се допаѓа ова.
  17. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.431
    large (3).jpg

На summer-lover и Annath им се допаѓа ова.
  18. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.317
    Допаѓања:
    28.930
    На summer-lover и crazylady им се допаѓа ова.
  19. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    За жал не сум од оние кои се вљубеници во пишаниот збор. Не сакам да читам бидејќи и во основно и во средно училиште имав наставничка и професорка кои ми ги згадија книгите за цел живот. Сурови суштества кои само те форсираат и форсираат и никогаш не се задоволни од твојот резултат. Те навредуваат суптилно или директно, само даваат повеќе и повеќе за читање, а потоа се задржуваат на непотребните детали, без осврнување кон суштината и идејата на книгата. Напорни и стресни ми беа нивните часови и иако ми предаваа по 2 години (во средно дури три професори ми се сменија по македонски), успеаја да ми создадат аверзија кон читањето. Но македонски јазик секогаш имав одлична оцена и писмените работи ми беа меѓу најдобрите.
    Од друга страна, кога ќе седнам да читам - веднаш заспивам. Ова често ми се случувало дури и кога ќе седнам пред учебник. Не знам, ме заморуваат буквите, ме заболуваат очи, почнува глава да ме боли. Можеби на сугестивна основа, не знам. Па уште кога ќе видам огромно книгиште... Веднаш губам желба.
    Од трета страна, иако сакав да се запишам на англиски јазик, преведувач и толкувач, сепак се одлучив за сосема друг факултет. Таму си се изначитав стручна литература и наставата беше толку интензивна (се работи за природни науки), што немав време ни да учам, па не да седнам и да читам рекреативно. Кога на тоа ќе се додаде редовното работење преку лето и инцидентното работење во текот на годината - немав време за книга. Никогаш не се пронајдов во ниту еден жанр, ниту еден писател, ништо...
    Се нервирам затоа што кога ќе седнам било што да прочитам, го паметам само за кратко. Потоа заборавам. Можеби е тоа една од причините зошто не сакам да читам. Не сакам да читам книга која потоа нема ни да се сеќавам што ми понудила. Ми изгледа како залудно потрошено време.
    Се надевам дека грешам и имам голема надеж дека еден ден ќе ми се роди љубов кон читањето, затоа што мислам дека за некои работи во животот никогаш не е доцна, а сметам дека ова е една од нив.

Ова не значи дека буквално ништо не сум се обидела на оваа тема: една од поубавите книги кои сум ги прочитала во животот, без да ми биде наметната од професор, е на Јован Дучиќ - „Благо цара Радована“ и таму ги прочитав најубавите мисли. :inlove:

(Едно извинување за долгиот пост, мислам дека не можев на покус начин да се искажам. :angel:)

На alexa_dimoska му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Сакам да читам бидејќи неспоредливо е чувството на релаксација, преминување и внесување од секојдневната реалност во нова добра приказна.
    Кога фантазијата те носи на местото на случувањата, за кое си создаваш целосна слика како и ти да се наоѓаш таму, внесувањето во чувствата на ликовите и желбата да им дадеш некаков совет кога би биле пред тебе.
    Ги сакам и моментите на двоумење меѓу искушението да ѕирнеш на некоја од крајните страници од љубопитност и желбата да ја продолжиш неизвесноста до крај...

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.