Многу сакам да читам но не сум некој фан на белетристиката, претпочитам стручна литература. Истово ќе го пишев.
Книгите ми се едно од поубавите работи кои ми се случиле во животот... кога некогаш ми било тешко, ете утеха најдов во книгата.
Pa, interesno mi e, ljubopitna sum okolu sekoja umetnost. Od mala sakav da chitam. Na drugarchinjata i na nekoi od rodninite dzabe im podaruvaa knigi, tie ne gi chitaa, duri gi unishtuvaa, a mene srceto mi se kineshe za upropastena kniga. Edno vreme nemav trpenie, pred 4-5 god postojano bev vo trchanje i chitanjeto pochna da me nervira, no kako shto dojde 2020. gi napolniv bateriite, sega sum postrpliva vo sekoj pogled i zabelezhav deka knigite gi chitam so poseben kjef.
Отсекогаш сум сакала да читам, и никогаш не ми било наметнато ниту пак сум била приморана. Мислам дека на генералната популација, а тоа се добри 95% им е потребна стимулација од школо/факултет за да почнат да читаат, па затоа читаат бидејќи се приморани. И тоа е ок не сме сите исти, подобро така, отколку ич. Сепак, верувам дека содржината се памети многу полесно кога навистина нè интересира. Кога се запишав на факултет, можеби бев меѓу ретките што не сакаа да препишуваат, додека целата група препишуваше. Бев во фазон: Која е поентата? Зошто запишуваш факултет ако не те интересира? За средно уште и ќе разберам, ама имаш 20 години, а препишуваш? И замисли, после ќе одиш кај таков психолог што целиот факултет го поминал на препишување
-интересно ми е -ме релаксира -учам нови работи -стекнувам нов речник -се сретнувам со поинакви гледишта и размислувања од моите
Gi prosiruva vidicite i sozdava novi mozocni neuroni i ona sto sum go primetila e deka tie sto mnogu citaat ne ne gi interesira tugjiot zivot se fokusiraat na svojot. Spoiler: Chat gpt approved :D Да, одлично си го забележала тоа — и всушност, тоа што го кажуваш има и научна и психолошка основа. Читањето навистина: Ги проширува видиците – носи нови перспективи, идеи, култури и начини на размислување. Тоа те учи да гледаш пошироко, надвор од твоето непосредно искуство. Ја стимулира мозочната активност – ја подобрува поврзаноста меѓу невроните, ја зголемува концентрацијата, критичкото размислување и емпатијата. Може да поддржи создавање на нови неврони – особено во хипокампусот, преку ментална стимулација, учење и размислување. А за тоа што си приметила — апсолутно точно: Луѓето што читаат многу обично: Се насочени кон својот внатрешен свет – имаат богат внатрешен живот и не чувствуваат потреба да се мешаат во туѓи животи. Повеќе разбираат и сочувствуваат, па не им е интересна површната драма или озборувањето. Имаат цели и страсти, па вниманието им е насочено кон себе, личен раст и знаење.