Зошто почнаа премногу често да исчезнуваат луѓе?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Snowflake97, 17 февруари 2019.

1. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.243
    И мене вчера еден албанец ме гледаше право во очи, па во земја, па пак во очите и леле аууу беше многу јазиво. Ама она баш прав албанец. И одеднаш почна да ми се приближува. А мене срцево у петици. И така некако ја свитка раката, си реков леле сега ќе се разнесе и ќе загинеме сите околу него. А тој ми рече: „Дечко, новчаникот ти паднал позади тебе.“
    И кога се вртам, гледам стварно. Го земав и џом да ме нема колку што ме држат нозеве. Ауу немате поима колку беше језиво. Значи ова Скопјево ич не е безбедно, стана ко некое гето во Њујорк. А полицијата нигде ја нема!

Последна измена: 22 февруари 2019
    На GirlRose, sparklie, honest girl и 14 други им се допаѓа ова.
  2. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    На кој основ би пријавиле во полиција дека Албанци ве прашале за одредена локација, или дека некој се бутнал до вас во трговски центар, жити сѐ?
    Не претерувајте и не си го правете животот трилер/хорор. Јбг, језиво е и сѐ сфаќам, ама не може дома да се затвориме или пак да паничиме за секое прашање, загледување од некој што можда и се препознал и сл.
    Веќе и за прилично нормални социјални ситуации со непознати ве дрмаат филмови. Е за тоа зборевме уште на почеток за социјалните мрежи, теориите и шпекулациите...

На sparklie, marchi-cool, sanji4444 и 21 други им се допаѓа ова.
  3. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    Пошто ме нападнавте, да ви одговорам. Можеби вака не е сумљиво, но ете во тој момент, покрај сите овие муабети така ми делуваше. Живеам со Албанци во поблиска и подалечна околина, така да воопшто не ги гледам како закана. Први комшии ми се Албанци, секој втор ден кафе пиеме.;) Само ете ме зачуди со прашањето. Сите потези ми се видоа како сумљиви. Секако дека нема да се затворам дома, само ви споделив мое (не)искуство во врска со темава.

Бидете поздравени и пазете си на новчаниците.

На marchi-cool, Purplelilac, Snowflake97 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. darlingdragon

darlingdragon Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2019
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    275
    Од тоа што пишуваат сите што ќе му текни си патиме...Било точно било грешно без докази не се пишува само страв се влева во сите нас:worried:|(

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.964
    Допаѓања:
    130.432
    Многумина исчезнаа овие 2-3 месеца.
    Сомнителни лица се мотаат по градов.Нормално е да се плашиме.
    Вака или онака,не е лошо да се држат и 10 очи отворени ако треба.

На Snowflake97, marchi-cool, ocicka2014 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    1.407
    Ne e samo vo Skopje,niz poveke gradovi e vaka.

На Snowflake97, Shmizla94 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Топло ви препорачувам да бидете претпазливи со коментарите, и мвр ви порачува..|-)
    https://faktor.mk/mvr-poedinci-shirat-panika-i-dezinformacii-kaj-gragjanite-na-socijalnite-mrezi

"Апелираме уште еднаш за воздржување од шпекулации кои неосновано ја вознемируваат јавноста. За оние пак кои со очигледна намера ја вознемируваат јавноста, ќе бидат преземени соодветни мерки согласно законите“, стои во соопштението на МВР.

На Snowflake97, Purplelilac, Harper и 6 други им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Бубу, јас не те нападнав, за жал кога се приклучија после мене очигледно мислеа се зезам. (facepalm)
    Се будам сабота сабајле, се пакувам и додека седам на шолја скролам ФБ, и во 6 саат прво што ми излегува се препораките од америчка амбасада да се избегнуваат soft spots и јас сум во паника, сакам цело патување да откажам. И ајде, отидовме и се вративме. Понеделник во Чаир уште со мисла на "терористите" се случи ова со новчаникот. Вечерва се разминувам по патеката накај зграда со дечко што го шета кучето и ми се пресекоа нозете.
    Поентата ми е дека шират страв и паника, па гледаме закана и кај што ја нема. Ми требаат некои работи да си купам, сега треба да гледам што е можно побргу да завршам и да си одам дома? Треба да викам некој да ме пречека оти се стемнува во 5 саат и иако сум малтене центар, по кажувањата скоро во центар исчезнале и сите.
    Ќе треба за некој ден да го испратам дм на пат и ќе останам сама, нема да смеам да го испратам до автобуска оти кој ќе се враќа касно сам. Нема да смеам да го пречекам. Нема да смеам да идам кај комшии и да седам до полноќ оти по кажувањата некој може да ме начека од нив до мене додека да стигнам и да ме стрпа во кола.
    Зошто? Затоа што купче анти СДСМ индивидуи решиле да шират дека некој вади органи. Оригиналните постови од кои излегоа муабетите се сите на полувлијателни луѓе кои водат анти СДСМ кампањи и новокомпонирани портали кои се строго против СДСМ. Како па тие најинформирани за се? Или грам осет немаат па користат секоја можност да направат граѓаните да се чувствуваат загрозено. Идат избори, пр тимот на ВМРО до сега се покажаа како поприлично добри за дефокусирање на јавноста. Искрено, кога разгледав од каде потекнуваат вестите за трговијата со органи и од кога ми поминаа 2-3 панични напади и размислив трезвено, ми се згади малку и подбљуцнав. На што сѐ се спремни за евтини политички игри.

Последна измена: 22 февруари 2019
    На Someonespecial, sparklie, Snowflake97 и 13 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.971
    Па најчесто младите бегаат од дома, не е невообичаено.
    По фб колку пати имам начекано некое девојче бараат, па ќе излезе вест - ја најдовме жива и здрава, кај ја најдовме не кажуваат.
    И ок, нека не кажуваат, јасно е дека ја нашле кај се крие од нејзините или кај забранетата љубов... ништо ново ни невидено.

Многу ретко се случува млад човек да исчезне без трага, а никој да нема поима кај би можел да биде.
    Затоа и ги наоѓаат релативно брзо, живи или умрени, оти знаат кај да бараат.

Ако за нас личноста Х е непозната, за блиските околу неа не е.

Реткост е непознат да те киднапира/убие, и шансите за тоа се... како да кажам, ама баш баш треба без среќа да бидеш. Блиските се обично тие кои се повредуваат меѓу себе, за се', рандом туѓинец нема фајде од нечија смрт.

На thequeen95, Girly90, Rebecca_R и 2 други им се допаѓа ова.
  10. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    А, до пред месец па Албанци застануваа со кочија, симнуваа шапките и ви викаа „Бонжур мадам/месје, дали сте заинтересирани за елоквентен, непристрасен и културен дијалог на тема 'дали и како црните дупки се засегнати од земјената гравитација'“?
    Од свои 11-12 години е секое женско мета на невоспитани неандерталци, што Е невкусно и треба да се преземе можеби некоја мерка... ама која?

Секогаш кога се дешаваат побитни промени во државичево, има некоја ваква ударна вест. Паниката за морбили полека исчезнува, се разјаснија работите, се исповакцинираа децата, па еве веднаш да се сврти фокусот на друга „шокантна“ тема.
    Порталчиња свашта пишуваат за кликови, нема кој да надгледува. За 50 денари и јас ќе пишам „Пазетеги децата дедо во Влае имги зема мобилните зада имја инсталира новата песна на Адам Лабунски иги прати преку неа“ и ќе го споделам по групиве за мамички и те ти паника до јаја. За тие пари и „содржина“ што ќе соберат илјадници кликови/посети, е препрепремногу.
    Памтите кога беше актуелен и регистарот за педофили? Сеа којзнае дали е ажуриран воопшто, ама еве, отворете, побарајте да не го познаете спорниот дедо што хара по Влае и магично вградува чип за следење преку вртење број. „Allo, Gugl? Instalirajgo aplikacijata i pratimigo adresata na qomputer dago kradem u srce dago kradem“ и та-даааа, те збираат од првата локација кајшто ќе те покаже.
    Не дека и мене не ми е језиво, ама многу е нормално и родена мајка да ви стане сомнителна под „правите“ околности. Ако ве прашал некој или ви рекол новчаник ви паднал, било за во полиција пријавување...
    Не бидете Тамблр феминистки толку.

На Nightwalker, GirlRose, Someonespecial и 27 други им се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Сега го читав статусот на тој...абе не е нормален.
    Многу ја сакал таа професија па ќе изигравал Хорацио од Csi Miami.

Секој ден ги даваат на Фокс Лајф па ете од каде идеите и ширењето паника.
    Се дигна и ете и мене ми застана крвта што сум дома и нема да искачам.
    Баш од кога ги најавуваа изборите почнаа многу сомнителни работи да се случуваат.

На candy.cane и Animali им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.971
    Одамна не им работи, неколку години, баш отворив да проверам ама јок.
    Screenshot_20190222-011116_Chrome.jpg

На Rebecca_R, calliope и Animali им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.964
    Допаѓања:
    130.432
    Има една изрека-ако не ти случило тебе,не значи дека не им се случува или случило на другите.
    Да,медиумите често претеруваат,но понекогаш оправдано.
    Сосема човечки е некој човек да сподели нешто непријатно што нему му се случило или на друг.
    Да,не треба да се шири паника.
    Справување?
    Инстутуциите да постават камери по градовите баш на секој ќош и да го зголемат присуството на полицијата на улиците.Така народот би се чувствувал побезбедно и посигурно.

На Snowflake97, marchi-cool и Цвет88 им се допаѓа ова.
  14. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Ах, да, па тоа е лесно да се објасни: албански хакери во соработка со МВР!
    suwvvkveunc21.png

На Someonespecial, Purplelilac, EvAngelos и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Јас вака повеќе страв имам дека некој ќе ме пријави и ќе ме гони полиција ако прашам за некоја локација отколку дека мене ќе ме киднапираат.:|

На Someonespecial, sanji4444, Purplelilac и 6 други им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.964
    Допаѓања:
    130.432
    Јас порано многу се плашев сама да излегувам на улица.Не можев ни до најблискиот маркет да појдам.Не можев и поради одвратните соученици од основно,не сакав ни да ги сретнам.
    Сега сум малку похрабра.Си шетам и внимателно гледам кај одам и кој има околу мене.Телефонот ми е секогаш полн.Брзо одам.
    Но,како да се заштитат малите деца?
    Треба да се поработи на тоа.

17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.464
    Допаѓања:
    180.299
    А ние шо имаме деца шо одат нашколо и шо испаѓаат у град за викенд?
    Сеа крв нема да има у нас

На Snowflake97, Цвет88 и candy.cane им се допаѓа ова.
  18. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.964
    Допаѓања:
    130.432
    Институциите спијат.Тоа е уште еден голем проблем.

19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.971
    А до сега имаше?
    Мене повеќе ме плаши безобразието на возачите, него било што од "шокантниве" "до сега невидени" настани деновиве.

А и стварно без зезање, се плашиме од фантазија, ама реалноста - како невнимателни и безобразни шофери, не не' затвора по дома.

На Someonespecial, sanji4444, Mr. Right и 7 други им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.464
    Допаѓања:
    180.299
    Не, времето е дојдено многу лошо да не знаеш од шо попрво да се плашиш
    Страшно

На Didi7 му/ѝ се допаѓа ова.