1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Играорна група; фолклорен ансамбл

Дискусија во 'Слободно време' започната од katka-slatka, 3 септември 2010.

1. katka-slatka

katka-slatka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    47
    Епа дечки изјаснете дали ги посетувате овие друштва и колку ви се омилени и кои уметнички ора ги знаете.
    Инаку јас од мојата 6 година па се до 17 идев во еден ансамбал и ѓи научив сите македонски ора. Освен овие научив и многу уметнички од кои Источно,Повардарие,Калајџиско,Комитско,Жетварка,Војводина и други ама не се сеќавам. Ѓи обожавав тие денови кога требаше да се собереме. Инаку многу и прошетавме. Бевме за Бугарија неколку пати,за Турција два пати,еднаш за Романија,во Република Српска и во Србија. Одевме и низ градовите во Македонија...

2. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    1.113
    Како мала одев на играорна. Ама ептен мала, второ-трето одделение, ама не покажав некој талент за играње ора и брзо ми здосади па се откажав :lol: Така да не сум посетувала други земји, само неколку македонски градови, а имав другарки кои продолжија да одат и бааги се прошетаа.
    Инаку имам најпозитивно мислење за играорните групи, тие треба да постојат, бидејќи на тој начин се негува македонската традиција.

На Quuen му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    6.699
    Одев седум години. :) Но доло време ми требаше да сфатам дека не е за мене. Инаку интересно е, друштво, нови познанства, турнеи... :)

4. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.856
    Јас посетував играорна од мојата 6та година па се до лани и прекинав бидејки почнав да заборавам кога треба да одам и имав многу изостаноци. Инаку јас сум голема играорка многу сакам да играм и едвај чекам да отидам на свадба убаво да се изнаиграм хахах...

5. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.925
    Одев како помала неколку години и се откажав , па ни јас немав прилика некаде надвор да прошетам а имам другари и другарки кои ств многу прошетаа . Не беше за мене тоа а и досадно ми стана по некое време :)

6. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Јас идев на играорна 5-6 години но прекинав... и сеа малце се каам што прекинав да идам али тоа е.. :(
    иначе сум идела на многу турнеи преку играорна....бевме во бугарија,босна,хрватска,романија, полска, словенија,турција и надобрата турнеја во ФРАНЦИЈА! никогаш нема да ја заборавам :D :rofl:
    Многу ги почитувам фолклорните ансамбли затоа што тие највеќе го негуваат македонскиот фолклор :)

7. UniqueCreature

UniqueCreature Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    44
    Jaс идам на играорна околку 12 години, откако бев 1-2 одделение, сега имам 21 година и се уште одам. Тоа ме прави многу среќна и ме исполнува бидејќи голем љубител сум на нашата традиција. Имаме бидено на многу турнеи, речиси низ цела Европа, на друг континент не сме биле, но се надевам дека и тоа ќе се случи. А да, бевме еднаш во азискиот дел на Турција :)

На Kiki-ca му/ѝ се допаѓа ова.
  8. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    363
    Почнав да одам на играорна уште кога имав 8години и уште одам...еве веќе оваа ми е 10година кај што одам и не планирам да се откажам, бидејќи навистина има дружење, па шетање на места каде што никогаш сама нема да можам да појдам и да ги видам. Иначе сум била Бугарија, Албанија, Црна Гора, Србија, Украина, Турција, Романија...сигурно ги има уште неколку ако се сетам ќе донапишам :) , сепак убаво искуство!

9. Buttterfly

Buttterfly Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    776
    Играм ( така да кажеме ) од трето одделение т.е. веќе 5 години :)
    Но,тоа беше само за патронати,настапи во мојот град ..
    А,во играорно друштво сум веќе 2 години - и прекрсно ми е како и првиот ден ..
    Еднаш бевме во Охрид ( ако тоа се смета за турнеја ) и минатата година во Турција каде го прославив мојот роденден и запознав нова култура,нови луѓе,разни мислења,многу пријатели :)
    Уживам во играњето,ме опушта и развеселува .. :)

10. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    1.641
    Јас годинава почнав со играорна, па чак имав и еден концерт :P
    Не ме бива баш баш, ама ајде скоро почнав, имам време. Единственото добро во ова се турнеите. :lol:

На Pepelaska12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. HeartlySmile

HeartlySmile Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    50
    Одам од мала може 3-4 одд.Порано настапувавме само низ Македонија а овие последните 2-3 години се изнашетавме.Бевме во Србија,Бугарија и Турција а ова лето одам пак во Турција ;)

12. bluegirl7

bluegirl7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    931
    Јас исто така одам на играорна веќе 1 години но ги знам скоро сите ора :) сега на 2 јуни одам за Србија..ова ке ми е прв пат но се надевам дека убаво ке си поминам инаку сум член во во Китка-Истибања!! :*

На HeartlySmile му/ѝ се допаѓа ова.
  13. innablood

innablood Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.324
    Има во мојата населба играорна група, која воедно мислам дека е најпозната во македонија и пошироко.

КУД ‘Китка‘

Доволни ми беа пет месеци посетување за да сфатам дека тоа не е за мене, дека овој тип на музика не ме привлекува, ниту ората ме воодушевуваат. Доволни ми се пајдушкото и правото колку да не се обрукам на некоја свадба.

14. feminamk

feminamk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    20
    активна играорка:)
    на играорна идам околу 5 години и до сеа ги знам сите ора (да си се пофалам)
    на почетотот ми беше тешко не се пронаоѓав ама сеа без тоа неможам.:D

15. bad-cat8

bad-cat8 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2010
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    78
    Да, да секако :) одам на играорна веќе 5 години, имам сменато 3 играорни и ги знам ората: Тресеница, Водарки, Билјана платно белеше, Копачија, Повардарие, Преспански, Битолско, Егејски, Калајџиско, Охридски и др.... :)

16. bal0n43

bal0n43 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    81
    Играорка сум цели 5 години. Баш на 16ти октомври памтам дека преминав директно во прва група од почетници. Можам да си се пофалам дека ги знам сите свадбарски ора, а од кореографиите сме ги учеле: Свадба, Водарки, Тресеница, Поречки игри, Драчевка, Невестинско, Преспански игри, Жетварка, Егејски, Бувчанско..
    Сме биле во Турција, Романија, Србија, Хрватска, Бугарија и многу настапи низ нашата Македонија. :)

17. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.820
    Одев како мала, три години во КУД „Отекс“, и престанав. Причина - непозната.
    После испадна дека арно што престанав, оти за хорот ќе немав време.
    Малку ми е криво додуша, но што е тука е.

Многу ора знаев, и како што престанав, на многу од нив сега не им ги паметам имињата. Омилени ми се Софиско, Црногорка и Велгошко.

18. qqq

qqq Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    7
    Заљубена сум во македонскиот фолклор..и одам на играорна околу 6-7 години..посебно ми се допаѓа моето друштво затоа што покрај стандардните игри како калајџиско преспа повардарие итн играме и некои ора што многу ретко ги играат другите друштва.. :)

19. Domino

Domino Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038
    Кога бев мала одев, па се откажав... Никогаш нема да си простам. МНОГУ сакам да одам но нема да се снајдам сега. Ем е интересно ем убаво ке си прошетам. Ама заради пуста мрза се откажав... :(

20. Cynthia

Cynthia Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.368
    Одев на играорна цели 5 години!
    Коловоџа бев :wasntme:
    Убава работа е... Си ги знаеш сите орца, шириш познанства, шеташ нив светот.. Само за жал сите почнаа да се откажуваат затоашто навистина стана монотоно- едното па исто, наместо да учиме нови ора ние цела година и више едните исти ги цупкавме. Така и јас се откажав и не продолжив во друго друштво. За ова ќе се каам цел живот :)