Играорна група; фолклорен ансамбл

Discussion in 'Слободно време' started by katka-slatka, Sep 3, 2010.

1. katka-slatka

katka-slatka Истакнат член

Епа дечки изјаснете дали ги посетувате овие друштва и колку ви се омилени и кои уметнички ора ги знаете.
    Инаку јас од мојата 6 година па се до 17 идев во еден ансамбал и ѓи научив сите македонски ора. Освен овие научив и многу уметнички од кои Источно,Повардарие,Калајџиско,Комитско,Жетварка,Војводина и други ама не се сеќавам. Ѓи обожавав тие денови кога требаше да се собереме. Инаку многу и прошетавме. Бевме за Бугарија неколку пати,за Турција два пати,еднаш за Романија,во Република Српска и во Србија. Одевме и низ градовите во Македонија...

2. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Како мала одев на играорна. Ама ептен мала, второ-трето одделение, ама не покажав некој талент за играње ора и брзо ми здосади па се откажав :lol: Така да не сум посетувала други земји, само неколку македонски градови, а имав другарки кои продолжија да одат и бааги се прошетаа.
    Инаку имам најпозитивно мислење за играорните групи, тие треба да постојат, бидејќи на тој начин се негува македонската традиција.

Quuen likes this.
  3. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Одев седум години. :) Но доло време ми требаше да сфатам дека не е за мене. Инаку интересно е, друштво, нови познанства, турнеи... :)

4. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Јас посетував играорна од мојата 6та година па се до лани и прекинав бидејки почнав да заборавам кога треба да одам и имав многу изостаноци. Инаку јас сум голема играорка многу сакам да играм и едвај чекам да отидам на свадба убаво да се изнаиграм хахах...

5. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Одев како помала неколку години и се откажав , па ни јас немав прилика некаде надвор да прошетам а имам другари и другарки кои ств многу прошетаа . Не беше за мене тоа а и досадно ми стана по некое време :)

6. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Јас идев на играорна 5-6 години но прекинав... и сеа малце се каам што прекинав да идам али тоа е.. :(
    иначе сум идела на многу турнеи преку играорна....бевме во бугарија,босна,хрватска,романија, полска, словенија,турција и надобрата турнеја во ФРАНЦИЈА! никогаш нема да ја заборавам :D :rofl:
    Многу ги почитувам фолклорните ансамбли затоа што тие највеќе го негуваат македонскиот фолклор :)

7. UniqueCreature

UniqueCreature Истакнат член

Jaс идам на играорна околку 12 години, откако бев 1-2 одделение, сега имам 21 година и се уште одам. Тоа ме прави многу среќна и ме исполнува бидејќи голем љубител сум на нашата традиција. Имаме бидено на многу турнеи, речиси низ цела Европа, на друг континент не сме биле, но се надевам дека и тоа ќе се случи. А да, бевме еднаш во азискиот дел на Турција :)

Kiki-ca likes this.
  8. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Почнав да одам на играорна уште кога имав 8години и уште одам...еве веќе оваа ми е 10година кај што одам и не планирам да се откажам, бидејќи навистина има дружење, па шетање на места каде што никогаш сама нема да можам да појдам и да ги видам. Иначе сум била Бугарија, Албанија, Црна Гора, Србија, Украина, Турција, Романија...сигурно ги има уште неколку ако се сетам ќе донапишам :) , сепак убаво искуство!

9. Buttterfly

Buttterfly Популарен член

Играм ( така да кажеме ) од трето одделение т.е. веќе 5 години :)
    Но,тоа беше само за патронати,настапи во мојот град ..
    А,во играорно друштво сум веќе 2 години - и прекрсно ми е како и првиот ден ..
    Еднаш бевме во Охрид ( ако тоа се смета за турнеја ) и минатата година во Турција каде го прославив мојот роденден и запознав нова култура,нови луѓе,разни мислења,многу пријатели :)
    Уживам во играњето,ме опушта и развеселува .. :)

10. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Јас годинава почнав со играорна, па чак имав и еден концерт :P
    Не ме бива баш баш, ама ајде скоро почнав, имам време. Единственото добро во ова се турнеите. :lol:

Pepelaska12345 likes this.
  11. HeartlySmile

HeartlySmile Истакнат член

Одам од мала може 3-4 одд.Порано настапувавме само низ Македонија а овие последните 2-3 години се изнашетавме.Бевме во Србија,Бугарија и Турција а ова лето одам пак во Турција ;)

12. bluegirl7

bluegirl7 Истакнат член

Јас исто така одам на играорна веќе 1 години но ги знам скоро сите ора :) сега на 2 јуни одам за Србија..ова ке ми е прв пат но се надевам дека убаво ке си поминам инаку сум член во во Китка-Истибања!! :*

HeartlySmile likes this.
  13. innablood

innablood Истакнат член

Има во мојата населба играорна група, која воедно мислам дека е најпозната во македонија и пошироко.

КУД ‘Китка‘

Доволни ми беа пет месеци посетување за да сфатам дека тоа не е за мене, дека овој тип на музика не ме привлекува, ниту ората ме воодушевуваат. Доволни ми се пајдушкото и правото колку да не се обрукам на некоја свадба.

14. feminamk

feminamk Истакнат член

активна играорка:)
    на играорна идам околу 5 години и до сеа ги знам сите ора (да си се пофалам)
    на почетотот ми беше тешко не се пронаоѓав ама сеа без тоа неможам.:D

15. bad-cat8

bad-cat8 Истакнат член

Да, да секако :) одам на играорна веќе 5 години, имам сменато 3 играорни и ги знам ората: Тресеница, Водарки, Билјана платно белеше, Копачија, Повардарие, Преспански, Битолско, Егејски, Калајџиско, Охридски и др.... :)

16. bal0n43

bal0n43 Истакнат член

Играорка сум цели 5 години. Баш на 16ти октомври памтам дека преминав директно во прва група од почетници. Можам да си се пофалам дека ги знам сите свадбарски ора, а од кореографиите сме ги учеле: Свадба, Водарки, Тресеница, Поречки игри, Драчевка, Невестинско, Преспански игри, Жетварка, Егејски, Бувчанско..
    Сме биле во Турција, Романија, Србија, Хрватска, Бугарија и многу настапи низ нашата Македонија. :)

17. Hipica

Hipica Форумски идол

Одев како мала, три години во КУД „Отекс“, и престанав. Причина - непозната.
    После испадна дека арно што престанав, оти за хорот ќе немав време.
    Малку ми е криво додуша, но што е тука е.

Многу ора знаев, и како што престанав, на многу од нив сега не им ги паметам имињата. Омилени ми се Софиско, Црногорка и Велгошко.

18. qqq

qqq Истакнат член

Заљубена сум во македонскиот фолклор..и одам на играорна околу 6-7 години..посебно ми се допаѓа моето друштво затоа што покрај стандардните игри како калајџиско преспа повардарие итн играме и некои ора што многу ретко ги играат другите друштва.. :)

19. Domino

Domino Популарен член

Кога бев мала одев, па се откажав... Никогаш нема да си простам. МНОГУ сакам да одам но нема да се снајдам сега. Ем е интересно ем убаво ке си прошетам. Ама заради пуста мрза се откажав... :(

20. Cynthia

Cynthia Популарен член

Одев на играорна цели 5 години!
    Коловоџа бев :wasntme:
    Убава работа е... Си ги знаеш сите орца, шириш познанства, шеташ нив светот.. Само за жал сите почнаа да се откажуваат затоашто навистина стана монотоно- едното па исто, наместо да учиме нови ора ние цела година и више едните исти ги цупкавме. Така и јас се откажав и не продолжив во друго друштво. За ова ќе се каам цел живот :)