Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Игра на тронови (Game of Thrones) [2011]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од Yipman2, 22 април 2011.

1. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Луѓе, све сте кажале, мање-више.

Објаснувањето за Ходор колку што ми се допадна, толку и не ми се допадна, бидејќи секогаш кога се мешаат минатото и иднината, неизбежно е да се створи time-travelling paradox. Ова практично значи дека минатото може да се менува (како што видовме нели, со пустиот Ходор), но испаѓа па дека иднината не може да се менува, баш поради истата случка - односно, дека се што се случило, морало да се случи баш така како што се случувало до сега у серијава, за да стигнеме до моментов со Бран у пештерата. :drunk: Yup, mindfuck it is. Ќе беше добро да се вратеше у минатото и да го спасеше Нед Старк, ама тоа е, пусти желби мои... :D

Колку што и замерав на серијава што беше спора и досадна порано, сега морам да кажам дека дури и премногу ствари се дешаваат по епизода. Не е дека се жалам, да се разбереме, него се нервирам зашто некако као нафрлано ми доаѓа све: почнато - недовршено, кажано - недокажано, објаснето - недообјаснето... Него, ај да не го тупам, можда у следниве епизоди ќе ми се разјаснат стварите што ме мачат сеа.

Иначе, у очи ми падна изборот за нов крал на Ајрон Ајландс. Жителиве не се баш најбистри, а? Ме потсетија по малце на нашиов народ и на тоа како изгледаат изборите кај нас. :D

Јара држи говор и објаснува зошто она треба да биде кралица.
    Сите: - Така е! Јара за кралица! Јара, Јара...
    Некој: - Е, како не, жена ќе владее со нас. Башка и Теон е тука, он е правиот наследник.
    Сите: - Така е! Бууууу, Јара! Теон за крал!
    Теон: - Јара заслужува да биде кралица ради тоа-и-тоа!
    Сите (пак): - Така е! Јара! Јара!
    Еурон: - Е не може, ја ќе бидам крал, пошто сум најискусен, башка и имам кур, за разлика од Јара и Теон!
    Сите: - Еурон за крал! Еурон, Еурон!
    Јара: - Ама, ти си предавник, го уби татко ми, кралот!
    Сите: Ќутат и сомничаво гледаат кон Еурон.
    Еурон: - Така е, го убив, зашто беше тиња и криво ми е само зашто не го убив порано.
    Сите (сега веќе убедени): - Еурон, Еурон!

:D

Па дури и предизборната кампања си ја крадеа еден од друг! - Ја ќе направам 1000 бродови и ќе го освојам Вестерос! - Ја ќе направам 1000 бродови и ќе и го бапнам на Даенерис! :rofl:

Сега ми се многу работи појасни - Македонија е уствари Ајрон ајландс! :party:

На Someonespecial, Buttterfly, Lella и 20 други им се допаѓа ова.
  2. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Епизодава беше... :whew:

Ама јас не сум задоволна со краткиот увид во тоа како настанале white walkers. Мислам, недоволно скроз. Немаше никаква позадина за children of the forest. Не секој ги читал книгите. :^)

Санса нешто многу зеде замав, ама се надевам дека нема да дозволат да му забие нож во грб на Џон Сноу.

Арја којзнае дали ќе ја исполни задачата. Исто така и тизерот со Варис беше недоволен. Џора каде ли ќе бара лек, зашто знаеме дека лек има. Ќерка му на Станис беше жив пример за тоа, ама не се сеќавам дали раскажаа каде ја носеле и што и' правеле за да преживее.

Со time-travel парадоксите многу лошо ми оди, па воопшто не разбрав како се испреплетуваат минатото и иднината со Ходор. А цело време имав претчувство дека ќе му дојде крај во епизодава.

Многу, многу смрт. И волкот на Брен го утепаа...

Али генерално одлична епизода, а уште појака сезона.

Теориите ми се допаѓаат. Од двата линка ги прочитав. (y)(y)(y)(y)(y)

На Someonespecial, ЈеленаЏиш, Legadema и 5 други им се допаѓа ова.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Ходор ;( душичка бе, премногу жал ми падна така кога се испомешаа иднината (или минатото) и сегашноста, кога доби напад, сите ко ретардиран го гледаат а тој буквално живот би дал за Бран.

Најглупа сцена со пенисот...њтф?...си гледаш така во екран занесенa и одеднаш...

Морало толку од блиску? :?:

На Someonespecial, Elissa, ЈеленаЏиш и 14 други им се допаѓа ова.
  4. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    17.166
    Епизодата... :|
    Дознаваме конечно работи за кои претходно се вртеа само теории, мене дури некако и премногу ми дојде за во една епизода... Крајот немав срце да го догледам, така и ми треба кога читам спојлери :$

Моментот со Ходор еден од најемотивните момоменти воопшто во серијата...
    Арја продолжува со тестовите, не ѝ беше сеедно гледајќи пародија на нејзиното минато, на нејзиното семејство, нејзиниот живот како Арја Старк и се дури е така таа не може да стане no one...
    Теон и Мира сигурно се упатија на Север...
    Две црвени вештерки, Мелисандре верува дека Џон е одбраниот Аzor Аhai, додека пак оваа новата верува дека Даенарис е Azor Ahai...
    Варис и Литлфингр, и двајцата конечно и тоа во иста епизода, доведени во ситуација да бидат баш надмудрени, инфериорни...
    Голотијата и се тоа ок, ајде некако поминува... Ама со cock ,,хуморот'' веќе го отупеа... No cock, big cock, small cock... What else? (facepalm)

На Someonespecial, ЈеленаЏиш, Victorian и 9 други им се допаѓа ова.
  5. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Ох лелееееее серијата не е добра за здравјето.
    Се превозбудив. :whew:

За другите работи не ни коментирам.
    Ходор. Леле луѓе онака тотален мајндфак ми се деси.
    Пет минути од ко заврши епизодата седев така се гледав во празно и размислував.
    Замислете од моментот ко се поремети Ходор, живееше години и години со единствена цел да ја држи ебаната врата! :o
    Mind blown!
    Значи бидејќи Бран беше во минатото, но истовремено слушна дека му викаат за помош и замина во Ходор во сегашноста, го поремети Ходор.
    Каква серија. Каква замисла. Каква имагинација.
    Лик што сме го запознале од првата епизода, во шестта сезона дознаваме всушност зошто тој игра толкава улога. Мислам тотално фантастична е серијата.
    Бран е дефинитивно еден од најјаките и највлијателните ликови во серијата. И во иднина ќе игра голема улога.
    И сега ај шо да гледам друго после ова?
    Се ќе ми биди досадно...:rofl:

На Someonespecial, ЈеленаЏиш, Victorian и 7 други им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.601
    Допаѓања:
    43.165
    Пошто горе долу се` сте кажале, јас едно нешто само ќе додадам.
    ЗОШТО, ЗОШТО сите волци ги усмртија. Мене срцето ме запече кога слушнав како квичкаше додека го јадеа. Амн сакав да живеат.

Последна измена: 24 мај 2016
    На Someonespecial, Dgirlll, Victorian и 8 други им се допаѓа ова.
  7. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Исто и јас. Уште од прва сезона им даваа голема важност и навистина мислев дека ќе останат до крај со Старковци. Остана уште Гоуст или Дух како сакате, а и Нимерија е уште жива нели Арија ја набрка за да ја спаси....

На Victorian, Elena69221, Legadema и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.244
    Обично си гледам ГоТ кога ќе се вратам од работа, ама сега ме заеба ова што протече епизодава, ме остави без сон. Буквално вџашена бев како заврши епизодата. Ептен динамика, не ми се верува дека ова е само 5-та епизода од сезоната.
    Многу ми падна мака за Ходор и за волкот и не знам искрено како Мира ќе го одвлечка сама без нив. И искрено нереално ми е дека Ходор ќе успее да ја додржи вратата до толку за они да најдат засолниште. Па цел чопор беа, башка Брен веќе има трага на неговата рака, одма ќе го најдат. Останува да ни разјаснат понатаму веројатно.
    Инаку страшно језив ми е моментот на варгање, и звукот и очите кога ги превртуваат и мислам дека овој пат Бран случајно се префрли, кога се фати за коренот од дрвото каде што беше старецов. Некако изразот на ликот му беше како да го фати на неспремно.
    Шетачиве алал вера како ги направиле, ми смрзнува крвта кога ги гледам. Сцената кога Брен шеташе помеѓу војскава беше морничава и не знам како со сиот памет реши да поминува низ нив. Буквално си ја бараше бељата. Љубопитноста постојано скапо го чини.

Санса очигледно ќе ме нервира што и да прави. Ме напиња уште од кога се залета по психопатот Џофри. Лигла мала. Пет сезони се шуткаше како некој грев, сега одма стратег некој ќе глуми, северот ќе го освојува. Се надевам дека нема да го заебе Џон, ама судејќи по некои претходни постапки ништо чудно да се заслепи од некоја неразумна, алчна желба што ќе и дојде во глава.

Она со патлацине веќе, аман. Од нигде никаде, ничим изазван. Влакната му ги избројавме на батето...досадни се веќе скроз.

btw @Bender Rodriguez (highfive) за муабетот погоре. Буквално очи превртував на моментот кога го одбираа кралот. Во даден момент овца да им понудеа за престолонаследник, за овцата мислам ќе извикаа. Многу лошо изведена сцена. Единствена светла точка ми е што конечно ми се разјасни што стои позади - What is dead may never die.

Се надевам наскоро ќе протече нова :nod::bandit:

Последна измена: 24 мај 2016
    На Someonespecial, LollySky, Victorian и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    :D:D:D:D

На JollyGirl, Elissa, ЈеленаЏиш и 12 други им се допаѓа ова.
  10. Legadema

Legadema Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    490
    ете зошто не излегуваат книгите :D:D:D
    "Bran warged into GRRM to write the books, but stoped after 5 because he enjoyed the show and wanted to watch it first."

На Someonespecial, Victorian, zhap4e и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Јас не видов нигде кај што покажуваа како настанале Вајт Вокерс. Арја мислам дека ќе избега кај Џон, по тоа што ги виде во театарот.

12. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    http://www.techinsider.io/white-walkers-origins-2016-5

13. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Бран само некое чудо може да го спаси од Вајт Вокерс.
    Ходор веќе може да си умре. Готов е и онака. Му нема спас.
    Санса некако одеднаш многу се усили откако отиде во замокот.
    Слаба војска има Џон, така да, може да се бори само против Грејџои.
    А први што можат да ги нападнат се Вајт Вокерс.
    Мислам дека никој не може да стигне до Касл Блек, а да не ги помине Вајт Вокерс.

Биче интересантно.

14. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    Стварно е трауматично да ти излезе полов орган во крупен кадар на 40 инчен екран. Среќа па не гледаме во 3Д по дома... :rofl:

Епизодава ме остави без зборови, особено крајот. Уствари цела епизода беше таква, ја одгледав во еден здив.
    Санса bitchy as always. Одвратна ми е како појава во серијава, ептен лигава фаца. И сигурно ќе го зезне Џон, и се гледа тоа злобата во очи кога крои некој план.
    Ја чекам Арја да почне да менува идентитет па да ги разоткрие сите мучки во Вестерос. А ќе успее, и покрај тоа што ја ставаат во разни искушенија.

А со Брен се ми е некако побркано. Стариот three-eyed raven е всушност Брен од иднината?!
    Многу ствари се поклопуваат, цело време го повикуваше во визиите да го најде и да дојде кај него, знаеше што се случува кога варгуваше Брен а и му кажа неколку пати дека тој ќе биде следниот three-eyed raven после него, ваљда затоа и го запознаваше со минатото. Згора на се, беше заробен во корените од дрвото (што значи дека Брен никогаш нема да прооди туку ќе ги контролира работите од таму). Сигурно со причина се вратил да се сретне сам себеси во минатото.
    Интересна и мистериозна е и приказната за белите... којзнае што ќе се дознае наредно за нив.

Ходор... ми падна жал. ;(

На rhcpfan, zhap4e, LollySky и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    6.005
    Конечно ја изгледав епизодата и уште не можам да се помирам со тоа што го видов ;(
    Веќе не верувам на никакви теории или на што и да е што прочитам на интернет, пошо ЏРР Мартин е садистичко говедо со ептен бујна фантазија (и ниедна претпоставка никогаш не е точна) :@ (wtf)
    И со оглед на тоа колку сака да ми ги убива омилените ликови (или сите ликови воопшто), нема да ме чуди ако на крај со цел Вестерос завладеат White Walkers |(
    :l:

На Lella, PaLaVa, rhcpfan и 8 други им се допаѓа ова.
  16. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Имаш право за Санса. Знаејки која будалетинка е, ништо чудно да и текне дека таа самата треба да биде владетелка на Winterfell, па да се сврти против Џон. Littlefinger не за џабе ја набуцка дека само таа е вистински Старк.

На Lady Phoenix и PaLaVa им се допаѓа ова.
  17. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Се уште се опоравувам од епизодата...
    Многу работи ми се нејасни.
    Покажуваат дека Шетачите се створени од децата на шумата со бодеж од обсидиан, а претходно ни беше кажано дека всушност тоа ги убива.
    Нели Сем уби еден со таков бодеж, пред Колдхендс да ги спаси него и Гили со бебето.

Мислам дека треба да дадат дополнително објаснување за Шетачите, за зомбите, и за бебињата што ги жртвуваше Крастер, затоа што тоа не е доволно.

Сега се надевам дека Колдхендс ќе се појави и ќе го спаси Брен, и се надевам дека Колдхендс е всушност Бенџен Старк, па ќе биде: Леле стрико кој северен ветер те навеа овде? -Дојдов да ти ги истргам ушите магаре едно, Миле те тераше да се зафркаваш да правиш вортекси иџи ми доџи ми во минатото!!! Шлап една васпитна.
    Сите испогинаа тоа неаздисаното да го спасат, а тој си игра со судбините.
    Ипак пропадна теоријата дека Враната е Many-Faced God.
    Како може Night King да е посилен од нив.
    И зошто и Самер бе? ;(;(;(;(;(

Што се однесува до Ходор, пред неколку години кога почнав да ја гледам серијата потпрочитав некаде за Холд д дор, и сега веќе ми стана појасно. Греотче Ходор.

Аман овие црвениве нека се одлучат веќе кој е Азор Ахаи, го отупеа веќе - Станис е, не Џон е, не Денерис е... Факт е дека имаат знаење и моќи, ама дајте хинт малце што ќе се случи.
    Првпат Варис го гледаме speechless.

LittleFinger ми е нејасна книга, прво ја испрати Санса на Ремзи, после ќе ја спасува од него.
    Зошто?

Санса - ступид како и секогаш. Еднаш заби покажа, малку карактер, ама погрешно. Не и е Џон крив.

Овие Кракените не сакам ни да ги спомнувам, се согласувам со Бендер, како овчички.

Моментално фаворити ми се Џон, Арја и Давос - а Брен на листата што си ја повторувам секоја ноќ исто како Арја што си имаше листа.

На Giovanna, Marossa, rhcpfan и 7 други им се допаѓа ова.
  18. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Очигледно ќе треба серијава одново да почнам да ја гледам. :worried:

19. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Еј, а мислите дека Данерис знае за white walkers што е толку залетана да ги освојува седумте кралства? Знае што ја чека? Пуфла.

На Marossa, Elena69221, Victorian и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Thank you! Finally! Конечно некој да го каже тоа што ја го мислам цело време. Мислам, сите беа толку воодушевени од „објаснувањето“ за тоа како настанале White Walkers, што нејќев да бидам party-pooper и да ги поставам прашањава.

Прво, како ги направија со истото нешто со што сега ги убива? Второ, зошто се свртеле против Children of the Forest и зошто ги испотепаа и нив у последнава епизода? Трето, видовме дека шумскиве самовили направија еден White Walker, а уствари знаеме дека се четири „кралеви“ - дали ги направиле и другите, само тоа не го прикажаа у епизодава or what? Или па, бебињата на Крастер стануваат Вајт Вокерс ориџинале, а не само обични зомби? Петто, или кое и да е више, што им е поентата на White Walkers, освен да ги убиваат луѓето - мислам, очигледно е дека се интелигентни и имаат некаква агенда. И така натаму...

Ја па, цело време сум убеден дека „Hold the door!“ е нешто што писателиве самошто го смислиле, а не идеја на Мартин од самиот почеток на книгите. Мислам, интересно и инвентивно објаснување е, нема збор, ама некако ми отвара многу gaping plot holes и создава временски парадокс - штознам, имам впечаток дека Мартин ова подобро би го разрешил и објаснил.

Вака, ми изгледаше као сценаристиве да играат на емотивна карта, као ја гледаш епизодава и се прашуваш:

„-Чекај малце, ако Ходор станал ваков ради ова, тоа значи дека ворговите може да влијаат на минатото?“
    „-Да бе, да.“
    „-Ама, чекај сеа - тоа па значи дека се што се случи со Бран и генерално у серијава, мораше да се случи баш онака као што се случи, за да дојдеме до моментот со вратата.“
    „-Е океј, де.“
    „-Ама, па тоа сега значи дека минатото може да се менува, а испаѓа дека иднината е предодредена и непроменлива. “
    „-...“
    „-Човече, тоа нема никаква логика!“
    „-Шшш, доста бе више и ти со прашањава, прекини да размислуваш у себе, гледај колку е трогателно срањево, види го сиротиот Ходор и што му се случило, од нормално дете стана ретард!“
    „-Ама...“
    „-Башка и гледај колку жалосно го кажува Hold the door!“
    „-Awww...“

П.С. Светлечките куглогранати на шумските деца беа тешко срање.

Толку. Доста беше хејтање. :D

На Giovanna, Annath, Lolipop23 и 7 други им се допаѓа ова.