Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Игра на тронови (Game of Thrones) [2011]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од Yipman2, 22 април 2011.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Одлично заокружување на шестата сезона.
    Кога Лансел ја откри wildfire, и свеќине што требаше да ја запалат кога ќе догорат, некако си помислив дека ќе ги дувне во последен момент :D
    Жал ми е за Томен. Беше добра, наивна душа, веројатно најдобриот од сите Ланистеровци. Серсеи ептен bitchy, не се потресе нешто премногу кога слушна дека се самоубил. И си се намести на тронот. Верувам дека Џејми ќе и пресуди кога ќе сфати какво чудовиште станала.
    Џон Таргариен :inlove: Баш ми беше емотивна сцената помеѓу Ед и Лиана, пуштив некоја солза. Ќе пројде време дури и тој самиот дознае за тоа, сепак мило ми е што целиот Север го призна за крал. Малана Лиана ја обожавам! Ме потсеќа малце на Арја во карактерот.
    Арја значи ја познав уште во првата сцена, кога се моташе до Џејми и Брон, иако имаше друго лице. Еден по еден, си ги среди сите од списокот .Баш беше creepy моментот со питата што му ја сервираше на старион Фреј :D
    Емотивно ми беше назначувањето на Тирион за Queen's Hand. И тој самиот не очекуваше, ама ептен се израдува.
    Сцената со бродовите кои пловат под знамето на Таргариен беше величествена :party:

На Someonespecial, Yipman2, Marossa и 8 други им се допаѓа ова.
  2. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Преинтересно, превозбудливо....

Леле, кој ќе чека до в година....

Инаку ја гледам по втор пат... уште не можам да ги соберам импресиите.

Жал ми е за Марџори и Тајреловци...
    Глупав Хај Спероу.

Редактирам - Олена Тајрел - супер бабичка.
    What was your name? Barbaro?
    Do shut up!
    Something from you? No? Good!
    Let the grown women speak.

Закон.

Иако по малку се лутам, денес прочитав дека шестата книга ќе излезе пред премиерата на 7ма сезона, и навистина не е фер.
    Читателите го пратат РР Мартин од 1996 година, купиле и прочитале илјадници страници, за да ги испојла со шеста сезона, а нема шеста книга се уште, плус доста од настаните се различни. Доаѓаш до еден момент - д фак дид ај рид?

Последна измена: 27 јуни 2016
    На Someonespecial, rhcpfan, PaLaVa и 7 други им се допаѓа ова.
  3. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.407
    Допаѓања:
    8.454
    Sega koga se dozna potekloto na Jon, znacenjeto na Song of ice and fire mislam deka e za nego. Ustvari Jon e ice and fire.Fire po tatko mu Targerian, a ice po majka mu Stark. Taka da bi trebalo Jon da zavrsi slavno, ako pretpostavkata mi e tocna :).

На Mishela, Yipman2, Victorian и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Ја, како и секогаш, фазно каснам со коментариве.

Очигледно, писателите на GoT знаат дека веќе сме навикнати на умирање на главни ликови, па сега мораа to take it up another notch – со масовни убиства, бомбашки напади и waterboarding со вино.

Искрено, мислев дека Серсеи ќе најде некој посутилен и ќе му го спопика на Септонот, ама не. Понесуптилно од ова не можеше да биде. Но, да признаам, навивав во себе Лансел да не стигне да ги изгасне свеќите, затоа што тоа ќе беше и поише од глупо. И Maester-от умре неочекувано, и тоа на смотан начин – очигледно, помошников на Серсеи го сфати она што африканските warlords го знаат многу одамна – децата се уствари најдобри војници, затоа што сеуште немаат концепт за тоа што е добро, а што е лошо.

Садистот во мене уживаше во сцените со уништувањето на капелата и со измачувањето на Септа Унела. Иако, и мене како и на @zhap4e, ми беше жал за џабе истуреното вино. :)

Томен згина многу глупо, ама па и глупо живееше, па можда ова беше соодветен крај за него. Чудно ми падна што не се ни потруди да провери дали Марџори успеала да преживее или не – едноставно рипна ласта од прозорот. О-кеј.

Дури ни Серсеи не беше премногу потресена за неговата смрт. За Џофри и за ќерка и (како и да се викаше) паѓаше у несвест, а за Томен беше као – mееeh.

King of the North моментот беше јакичок – мислам дека дури и Санса беше задоволна со тоа што таа нема да биде „кралицата“ – му упати злобен поглед на Литлфингер. Мада, има тука потенцијал Санса да се претвори у непријател на Џон у наредниве сезони – некако ќе биде премногу мир и слога на Северот ако ова не се случи. А и како тргна со својата трасформација од празноглава девојка во итра манипулаторка, ова не ми делува толку неверојатно. А и никогаш не е паметна идеја да го лутиш и потценуваш Литлфингер.

Од White Walkers не видовме ни w, а башка и дознавме дека низ Ѕидот не може да помине ни еден undead ради некојаси древна магија. Ќе биде интересно да видиме понатака како ќе се справат со оваа препрека.

Појавувањето на Арја ми беше интересно и неочекувано – ама од друга страна не може да не ми биде криво – све помалце и помалце негативци остануваат во серијава. :D

Кога седна Серсеи на тронот облечена во црниот кожњак, моментот ми делуваше како кога Дарт Ведар за прв пат го облака своето оделце – нејзината трансформација во pure evil е конечно завршена. Можда Џејми у иднина ќе ја понесе и титулата queenslayer, којзнае.

Варис патуваше 6 епизоди до Дорн, а во истава успеа и да склучи сојуз со Мартел и Тајрел и да се врати навреме да го фати бродот со Калиси. Whaaat? Океј.

Калиси конечно тргна да патува – само не можев а да не се запрашам – што ќе се случи ако змејовите не можат да го прелетаат целиот пат одеднаш? – Ќе паднат у морето и ќе се удават, или? Можда ќе беше добра идеја да им направеа еден брод као aircraft carrier, за одмарање, не за друго. :D

Како и да е, на Ланистери црно им се пишува.

Откако Џорџ Мартин го седнаа на совозачкото седиште, приказната стана подинамичка (што ми се свиѓа), но и попредвилива (што не ми се допаѓа толку). Не сум сигурен дали предвидливоста е резултат на тоа што серијата се ближи кон својот крај, па некако сите веќе отприлика знаеме како ќе изгледа завршницата, или па се должи на тоа што сценаристите ги користат теориите кои пливаат по интернетов за да го пишуваат сценариото, а успат и им ги исполнуваат сите желби на фановите.

Во секој случај, иако ја сакам серијава, се надевам дека ќе заврши наскоро, додека е сеуште добра и интересна за гледање. Искрено, не би сакал да се претвори во cash cow, која продуцентите ќе ја молзат за сметка за 20-те сезони кои ќе ги има, се додека не им се одмили и на најтврдокорните фанови.

На do-re-mi, Mishela, Yipman2 и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Мое мислење е дека седмата сезона ќе биде последна, затоа што толку и книги ќе бидат.

И се што ви е очигледно во оваа серија, најчесто не е така. Јас не мислам дека ,, Песна за ледот и огнот ,, се однесува на личност, него на борбата против Белите шетачи, и сите останати.

Сите си тераат лични интереси, додека Белите шетачи полека си доаѓаат...

Поголем развој на настаните очекувам од книгата, поради епилогот на последната - ма да незнам дали се случило и во серијата.

Варис му кажува на Кеван Ланистер, братот на Тивин, чичко на Серсеи, Џејми и Тирион дека Егон ( малото бебе на Регар и Елиа) е живо, дека е заменето со друго пред Планината да го убие, и им наредува на врапците да го убијат. Егон патуваше со Тирион, од кога овој избега кога го уби татко му.

На Legadema, 1209, MilaP и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Legadema

Legadema Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    490
    леле ми го зеде зборот од уста вчера цел ден размислував за ова да не е приказаната за Џон па тој е и оган и мраз (со причина го оживеја Мелисандре) иако можеби е за борбата меѓу заледениве и луѓето многу симболика има

На Bender Rodriguez, zhap4e и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    На Legadema, oblace1, Victorian и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Ја мислам дека сте у право со двете теории - Ice and Fire ќе биде и борбата на луѓето (но, пред се, змејовите) против вокерите, а и тема за љубовната прича измеѓу Џон и Даенерис.

На Legadema, Marossa, Victorian и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    Не знам уште колку сезони има, не сакам ни да нагаѓам. Само Серси остана како негативен лик (ама вистински негативен), уште нејзе да и го најдат крајот, па сите да се здружат против Белите Одачи...
    многу предвидливо и затоа скоро неостварливо. Не знам што имаат во план сценаристите, ниту пак авторот, ама имам некои претпоставки.

Реално, Серси не мораше којзнае како да реагира - со самото тоа што седна на тронот така ладнокрвно, уствари си покажа колку ја погоди смртта на Томен. Жената беше во шок, иако знаеше дека нешто ќе се случи и тој ќе умре, кога-тогаш, како што и предвиде гатачката.

И да, мислам дека Џон ќе умре. Вратен е со некоја цел, кога тоа ќе го исполни, ќе умре. Не ме тепајте, ама таков впечаток имам.

Ме интересира која е магијата на ѕидот, ама тоа останува да видиме наредната сезона... можеби одачите нашле начин да го поминат?

Како и да е, епизодата беше ок, се некако набрзина, а доста работи можеа да се случат и во претходните епизоди.

На zhap4e, Legadema, Victorian и 5 други им се допаѓа ова.
  10. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    @Bender Rodriguez - серијава има многу ликови со многу настани, не може да ги опфати напоредно сите.
    Има тајм лапс, ама и ние фановите сме предупредени :)
    Самиот РР Мартин пишува (особено се осеќа во A Feast for Crows и Dance of the Dragons) дека од настан до настан има денови, месеци, години.
    Така, помина време Варис да стигне до Дорн, за тоа време Денерис се сретна со Грејџојс и изгради бродови.
    Исто така помина време од моментот кога Серсеи го запали храмот, до Олена да разбере за случката и да отпатува во Дорн на покана на Елариа.

Останува да видиме што ќе биде кога Дени ќе стигне во Вестерос.
    Која е поентата да се врати дома и да си го земе тронот назад, кога планира да ги истепа сите во Вестерос? Нели се тие нејзини деца исто така?

Едит: Во легендите се зборува за The horn of Joramun, кој може да го турне зидот. Првично Менс Рејдер копаше по гробовите на децата од шумата и џиновите и најде еден лажен.
    Мелисандре го запали.
    Но, кога Џон најде обисидан, најде и еден рог и му го даде на Сем кога го испрати во Цитаделата.
    Јас мислам дека тој е рогот што може да го турне зидот, се надевам Сем ќе сконта откако ќе ги исчита сите оние книги :)

На do-re-mi, zhap4e, Legadema и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Tiki-lolipop

Tiki-lolipop Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    1.284
    Јас вака сега кога го изгледав финалево, се изначитав милион теории и некои прашања не ми се јасни како би ги одговориле.
    Еве на пример за Џон. Да претпоставиме дека најверојатно, 98% татко му е Регар. Нели тоа повторно го прави bastard? Нели како што знам Регар бил само во брак со Елиа или можно е во меѓувреме да се земал со Лијана, бидејќи како што читав тогаш дозволено било да си во брак со повеќе жени?
    Или како би се дознала целава историја на Џон кога сите што знаат со сигурност кои можат да потврдат се мртви. Само Брен нели знае, ама како би се докажало неговово потекло? И баш ко што прочитав една теорија вели дека Џон не е имун на оган како Денерис, зашто во втора сезона кога Кесл Блек е запален, и он е изгорен од оганот? И знаеме дека не сите Таргериенс се имуни, ете и брат и на Денерис, Висерис не беше.
    Или друго нешто што ме мачи.
    Нели беше потенцирано дека Денерис би можела да стапи во брак со некој од Вестерос да си обезбеди сојузници. А си мислам баш, кој остана..
    Валдер Фреј и синовите се мртви, сите од Тајрелс се мртви исто така, со Дорн жени владеат, Ланистерс исто никој не остана, остануваат само Еурон Грејџој ама веќе нели стана сојузник со Јара и Тион, нема да ги предаде, останува она ретардираното детенце од Долината, Литлфингер?? и Џон. Малку ми е инцест, љубовна врска меѓу тетка и внук ако веќе идат во таа насока.. Не дека не ми се убави како пар Џон и Денерис, секогаш сум ги замислувала заедно, само сега не на овој начин..:D:D
    Што мислите вие?

На zhap4e, Legadema, rhcpfan и 4 други им се допаѓа ова.
  12. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Па ако не се дознае за потеклото, ја мислам дека веќе Даенерис ако цели (т.е веќе цели) да се мажи со некој од Вестерос, тогаш таа цел е насочена кон Џон.
    Сега секако го освои неговиот дом, стана крал...
    Па она заедно со него ќе владее.
    Гадно е, тетка со внук...буу..аама дај боже да се дознае за неговото потекло.
    Баш тоа помислев уште откако ја изгледав финалната епизода.

На zhap4e, Victorian, Tiki-lolipop и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    За Таргариенци инцестот е семејна традиција :D

На prettyliar, zhap4e, Yipman2 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891

Еден твитерџија го состави тајмлајнот на последната сезона. За нештата да станат појасни :)

На zhap4e, Victorian, PaLaVa и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    ^Ова као за мене, а? :D

Сфаќам дека тајмлајнот не е линеарен, туку дека ни прикажуваат различни делови од приказната. А и немаше да биде толку ефективно ако Варис заминеше за Вестерос на почетокот од сезоната, па у 5-та епизода да го прикажат како се движат договара со овие, за на крај да се биде врати на време за да го фати бродот со Калиси. Ама, ја не сум ја ако не промрчам, нели. :)

И кога станавте толку гадливи, бе луѓе? Шест сезони не спремаат со хард-кор инцест, мене сеа ми е као добро утро. Тетка со внук дури и не се смета за роднинска врска у Вестерос. :D

Иначе, не знам зашто сите му се нафрлија на Мартин зашто не ја напишал книгата. Нема инспирација човекот очигледно и затоа и не пишува - зашто нејќе да пишува нешто само за да исполни некој рок или нечија желба. Тоа е став за почит, особено што и да ја напишеше најголемата бљувотина и да ја објавеше, ќе се збогатеше и те како од продажбата на книгата. Ама, не го направи тоа. Така да, човекот си е закон и на место.

И се надевам дека кога ќе ја напише книгата, ќе биде скроз поинаква од серијата, па можда и со друг (помрачен) крај. Не за друго, да им биде интересна и на оние кои више ја гледале серијата. 8)

На do-re-mi, zhap4e, Legadema и 10 други им се допаѓа ова.
  16. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    @Bender Rodriguez за сите фанови кои поставуваа прашања во врска со тајмлајнот :)

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  17. rhcpfan

rhcpfan Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    1.027
    Читам како многу луѓе сакаат Џон и Денерис да завршат заедно,ете ти брак љубовни врски и сра*а но јас искрено воопшто не би сакала такво нешто да се случи. Да знам дека Таргерианс склучувале бракови меѓу себе и слично,ама Џон како многу чесен човек да биде дел од инцест,просто не ми е типично за него а можам да кажам и за Денерис.Да склучат брак за некакви други цели, моожеби некако ќе пројдам преку тоа. Ама љубов меѓу нив и бајковити работи,не фала :D

На zhap4e, Tiki-lolipop и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  18. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Вчера луѓе станав, си го спуштив торентот и некаде околу 50% кога беше наполнат- снема интернет! Некакви технички проблеми и немаше цел ден до 9 саатот и тогаш излегов и ништо. Скроз се изнервирав како можеше баш во понеделник да снема. И се скапав пазење од спојлери.

Ама затоа денеееесссс. Преѓе ја изгледав и уште сум препрепревозбудена!!!!
    Се изнагледав видеа, теории, реакции и што уште не.
    Серсеи ју крејзи бич. :clap: Морам браво да речам за стратегијата. Сите проблеми си ги реши што сама си ги произведе in the first place.
    Томен загреотичка. Се гледаше од почетокот дека тој е добра душа. Не можеше да живеј со тоа шо го направи мајка му. А таа па и како да очекуваше не изреагира никако посебно.
    Задоволство ми причини сцената со Шејм шејм шејм хаха. Ај хејт дет бич.
    Џон Сноу, king in the North!
    Лејди Мормонт најјака! Сцената ме наежи скрозззз.
    Конечно ја добивме потврдата дека Џон е син на Лијана и Регар. Сцената од бебето директно на Џон Сноу беше ВРВ!!!
    Арија, Арија, Аријаааа.... Срцееее мое! Скроз неочекувано ми беше онака си викам која е ова и кој ја пратил да ги убива овие... И ко ја видов Арија буквално викав на глас. Скроз возбудливо.
    Лидлфингр одватен. Се обидува да ја сврти Санса против Џон, ама засега барем не му успева.
    И конееееечно ПО ШЕСТ СЕЗОНИ Даенерис тргнааааа кон Вестерос. Ко неч но.

Не мислам дека Џон и Даенерис ќе склопат брак. Не ми се такви ликови. Ама ова е Гејм оф Троунс така да се е могуче.
    Ова беше совршен крај на сезоната, и онака затишје пред бура за следната сезона!
    Ќе пукни од почеток следната сезона затоа и само 7 епизоди ќе има.
    Цело време ќе има војни.
    Кој ќе чека цела годинааааааа. Пребрзо ми помина сезоната, а тек замислете другата што ќе биде за 3 сезони пократка.:u:

И уште една голема пофалба до саунтракот! Masterpiece!

На Bender Rodriguez, zhap4e, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Абе да беее. :(

А серијата кој ја пишува? Па без негов Амин во серијата ништо не проаѓа.

Он одамна не си остана доследен на себе кога дозволи оние кои го направија него познат писател, да ги шитне за серијата да ја заврши у рок оти таму е условен со договор, додека за книгите не е. (n)

Малце не си у право, али ајде. :wasntme:

На zhap4e, Annath, ЈеленаЏиш и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    Јaс никaде не видoв декa кaжaa oти Џoн му е син нa Регaр... сaмo видoвме декa Лијaнa гo рoди... и тoa гo пoкaжaa бебетo (oчињaтa), и пoсле Џoн вo Винтерфел. Никaде не беше кaжaнo декa е пoтoмoк нa Тaргериенс, oсвен индиректнo, преку кaжaнoтo декa Регaр јa сaкaл Лијaнa (тoa вo книгите беше или и вo серијaтa се спoмнa?) Штo не знaчи пo aвтoмaтизaм декa Џoн му е син. А зa брaк сo Денерис - не верувaм декa ќе имa тaквo нештo. Тaa сaкa мaж, aмa Џoн некaкo... не ми е зaинтересирaн зa тaкви рaбoти, пoбитнo му беше дa си гo врaти Винтерфел, и секaкo, битнo му е дa ги пoбеди Oдaчите. Не е стрвен зa Трoнoт кaкo другиве.

Кoлку и дa бев решенa дa ги читaм книгите - веќе не сaкaм, не ме влече. Вaкa ми е пoинтереснo.

На Lolipop23, Legadema, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.