Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Игра на тронови (Game of Thrones) [2011]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од Yipman2, 22 април 2011.

1. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Скоро прочитав анализа за тоа што е она што всушност не чинеше во последнава сезона GoT која доста се слага со моето гледање на работите.

Освен очигледниот проблем на пребрзо одвивање на настаните во последнава сезона, се јавува уште еден проблем, а тоа е судирот помеѓу два дијаметрално спротивни начини на раскажување на приказна.

Накратко, генерално постои одреден начин на раскажување на даден наратив. Во него, се запознаваме со главниот јунак уште на самиот почеток, се соживуваме со него, ги следиме неговите доживувања и иако често пати се наоѓа во животна опасност, читателите или гледачите секогаш знаат дека тој некако ќе успее да се извлече, затоа што главниот јунак не може да умре. Ова уште се нарекува и character shield или plot armor, а ваквиот начин на раскажување на приказни е добро познат и во литературата и во филмската уметност.

GoT почна на таков начин, кога го етаблираше Нед Старк како главниот јунак на серијата. Единствениот познат актер во екипата, со благороден карактер, грижлив татко и сопруг и праведен владетел. Сите мислевме дека тој ќе биде главниот јунак на GoT, а кога го заробија Ланистерите само чекавме да видиме како ли ќе се спаси од оваа ситуација. А потоа, ненадејно, му ја отсекоа главата! :o

Џорџ Мартин внесе огромна доза на реализам во GoT и не’ научи дека никој не е премногу важен како лик за да бидеме сигурни дека нема ненадејно и изненадувачки да умре. И серијата се одвиваше во тој реалистичен стил на раскажување долго време, а реализмот беше една од причините поради која многумина ја сакаа и една од причините поради која се издвојуваше од другите приказни во литературата или на малите екрани.

Од друга страна, тој немилосрден реализам е она што отсуствува во последнава сезона. Кој беше последниот значаен лик кој умре, се сеќава ли воопшто некој? Ходор, во минатата сезона? Неговата смрт, иако драматична и емотивна, сепак не беше смрт на некој клучен лик од серијата.

Или можеби Литлфингер, во последнава епизода? Можеби неговата смрт ќе беше смрт на значаен лик, да не ја сведоа неговата улога и значење во серијата на асполутен минимум во последнава сезона. Ако некогаш и беше еден од клучните ликови, веќе долго време пред да го убијат беше целосно маргинална појава.

Уште еден проблем со кој се соочува GoT сега е судирот на двата паралелни универзуми кои до сега фунцкионираа независно еден од друг - реализмот, дворските интриги и (навидум) историските настани кои се случуваат во Вестерос и фантастичниот, магичен универзум отаде Ѕидот, со Night king и заледени зомбија - и неизбежниот судир помеѓу луѓето и white walkers.

Проблемот се состои во следново - иако до сега сите бевме среќни и задоволни со реализмот и неизвесноста на судбините на нашите омилени ликови во GoT, никој нема да го сака истиот тој реализам кога е во прашање војната со white walkers.

Генерално, сите ќе сакаат да победат луѓето, а Night king да биде поразан од некој од ликовите кои ги знаеме и сакаме. Како Џон или Дени, на пример. Или Џон и Дени. :D

Арно ама, тоа не е реално. Реално би било Џон и дружината за загинеа на својот поход позади Ѕидот, Џејми да умреше кога му се пушти змејот, Тирион да го убиеше Серсеи кога и’ се појави пред очи, Теон да умреше многу одамна и така натаму. Реално би било Night king да биде убиен од некој рандом војник, кој случајно ќе се најде во негова близина за време на финалната битка и да го прободе со dragonglass. Арно ама, кој би сакал да го гледа тоа? Реално би било можеби и white walkers да ги поразат луѓето и да завладеат со Вестерос, ама и тоа не е по вкус на публиката.

Од сите овие причини, неизбежно е да се напушти реалистичниот раскажувачки тон на Џорџ Мартин и на главните ликови да им се облече plot armor. И поради ова, сите веќе знаеме неколку работи за крајот на серијата уште од сега: 1. Night king ќе биде поразен, а луѓето ќе победат. 2. Најверојатно ќе биде поразен од Џон или некој друг од главните ликови. 3. Поради ова, речиси сите главни ликови ќе бидат живи до самиот крај.

This is all well and good, меѓутоа со ова се одзема неизвесноста на судбината на главните ликови и реализмот на кој бевме навикнати до сега од GoT. И токму поради тоа, серијата неизбежно изгуби на квалитет и неизбежно започна да потсеќа на илјадниците други книги, филмови и серии кои сме ги гледале, во кои главните ликови преживуваат без разлика на се’ и на крај, добрината и правдината победуваат.

Последна измена: 5 септември 2017
    На Someonespecial, buba4e89, Kitten и 14 други им се допаѓа ова.
  2. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    Сеуште има надеж Night King да ги победи сите и да го освои Вестерос ,
    :l::l:BELIEVE IN THE NIGHT KING :l::l:
    :muscle::muscle:THE TRUE KING OF WESTEROS:muscle::muscle:

Него полека да утепаме 500 дена чекање
    Бравос за луѓето кои се потрудиле да го направат ова

На Victorian, Lady Phoenix, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    21199435_10154617044627471_7321935956632420595_o.jpg

На Someonespecial, buba4e89, sweet-cherry и 8 други им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.789
    Допаѓања:
    169.712
  5. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
  6. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    ....................................................................................................................................................
    ....................................................................................................................................................[​IMG]
    ....................................................................................................................................................
    ....................................................................................................................................................[​IMG]

На Someonespecial, Victorian, sweet-cherry и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
  8. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    Game of thrones ликовите во Gansta mod

[​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

На Someonespecial, buba4e89, Victorian и 5 други им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.789
    Допаѓања:
    169.712

На Victorian, Lella и moon1 им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Стигнав до 5 сезона. :party:
    Значи до сега најмногу ми се има допаднато серијава а кога ќе ми текне дека пред некое време нејќев да ја гледам.
    Речиси сите ги убија и останаа само неколку актери.
    Значи Серсеи и Џејми колку ми се гадни не можам да ги гледам.
    Прво кога почнав да ја гледам одма во очи ми падна Денерис, ја обожавам како глуми од слабо и невино девојче се претвори во јака жена. Ми се допаѓа колку е храбра и веднаш донесува одлуки.
    Ме изненади кога Роб го убија во заседа, прејака сцена не очекував дека ќе умре прерано.

Сега ќе видам што ќе биде во 5 и 6 сезона, инаку Маргарет ќе биде кралица или не?

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.789
    Допаѓања:
    169.712
    @buba4e89 на еден начин ќе биди кралица. :lol: Не знам колку е "легално" само...
    Кога ја извадија од затвор и излезе со Томен, тоа беше само брак во храм, легален или го отрфлаше кралскиот брак па ги сметаше како двајца вљубени без легален брак? Тој дел ми е како во магла, треба да проверам.

12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    А кога беа демек пријателки со ... ( како се викаше на Арја поголемата сестра заборавив) нели некако лицемерно и се постави демек пријателка или не?

13. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.789
    Допаѓања:
    169.712
    Марџери е амбициозна и стрплива. Не знам до каде што си ,што се случуваше конкретно за да знам колку да ти кажам. Можиш да кажиш дека е лицемерна, да, но мое мислење е дека Санса има лајк за Марџери зошто ја "ослободува" на еден начин. :D

На buba4e89, Victorian и Someonespecial им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Тоа беше 4та сезона пред да го отрујат Џефри. И се умилкуваше на Санса и оваа и поверува. Санса е наивна ама не е ни толку глупа.

15. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Кои ви се омилени ликови ?

Јас ја изгледав последната сезона, па ќе направам едно резиме и ќе кажам дека кралицата Церсеј Ланистер ми е одвратна. Не ми се допаѓа нејзиниот карактер ни малку. Меѓутоа од Ланистерс омилен ми е Тирион, зошто е препаметен, саркастичен и одличен манипулатор. Може да се извлече од секоја можна незгодна ситуација.

Од Старкс, омилена ми е Ајра. Итра е, вешта, снаодлива, ептен ми се допадна шестата сезона и нејзиниот карактер во истата. Мислев ќе ја убијат, ама пријатно ме изненади.

Џон Сноу ќе си го земам за швалер. Каков бејби фејс... пресладок и наивен, ама видовте и сами каков заводник е. За газето негово да не правиме муабет хахахах :D:wasntme::l:

На Victorian и theowndemon им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.789
    Допаѓања:
    169.712
    Омилени живи ликови ми се Sandor- the Hound, Arya Stark & Jaquen- No one. Омилени умрени ликови ми се Tywin Lannister, Ramsay Bolton & Khal Drogo. :inlove:
    Признавам дека два се ради лепотата.
    Сандор и јас би го имала како најдобар пријател, и би го сакала. Аја ме потсеќа во некои аспекти на мене. Џекен едноставно ми е убав, тоа не значи дека не е исклучителен лик.
    Тајвин му се дивам не на карактерот туку на стратегиските способности, начинот на кој размислува и како се е планирано, размислено. Ремзи ... Секогаш имам слаба точка кон симпатички психопати кои поседуваат смисла на хумор. Не ми се омразени ликови како него, зошто умеат да насмеат, за разлика од Џофри кој беше целосно одвратен. Еве ова, се вадам. И Кал Дрого. Нели реков два ми се чисто за фаца, после за нешто друго можеби, како карактеристики на лик.

Имам баги слики во телефонов интерени, ама ќе ги поставам кога ќе ги префрлам во компјутер зошто телефонот ми е .... Посебен.

На buba4e89, Victorian, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    :inlove::inlove::inlove:THE OF THE BEST OF THE BEST OF THE BEST:inlove::inlove::inlove:
    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

На theowndemon, sweet-cherry, Someonespecial и 7 други им се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Омилени ликови ми се Денерис и Џон Сноу, можам да кажам и Ремзи. Бидејќи сум 5 сезона тој уште не е починат.
    Денерис фантастичен лик, не можам да и се изнагледам. Направиле совршен навидум ладнокрвен лик а внатрешнината мека како крпа. Предобар лик. :D
    Џон Сноу храбар едноставен лик за секоја друга серија. Едноставен, не бара многу а екстремно цели кон потребите за Ѕидот. 8)
    Ремзи - премногу љубоморен и премногу свој. На свој оригинален начин ги согледува работите. Баш убаво му направи на Тидеон си го заслужи тоа, суров лик нешто каков што би требало да биде некој во овој реален свет. И многу е згоден се разбира. :P

19. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Screenshot_2017-09-27-21-32-54.png Screenshot_2017-09-27-21-32-46.png Screenshot_2017-09-27-21-32-39.png Screenshot_2017-09-27-21-28-33.png
    Хахахахаха Џон :l:

На sweet-cherry, Someonespecial, Lella и 4 други им се допаѓа ова.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Серсеи самата си ископа дупка и падна во неа.:clap:
    I am queen, i am queen се отече.:puke:
    Јест да е нешто но за кралица тешко.
    Се си заслужи, верска казна. :rofl: