1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Игротека за дочек на роденден

Дискусија во 'Дете' започната од noddy, 17 август 2010.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    4.984
    Од каде ќе знаеш колку ќе дојдат? Си рачунала 30 деца 30 возрасни, 60 луѓе, дошле 10 деца и 10 возрасни, пак имаш плус дадено 40 парчиња торта и кетеринг, пак имаш тон храна останато што ќе треба да ја фрлиш.

*Еве типс анд трикс кога ви останува храна од роденден не ја фрлајте, пица, кифли и лебести работи, скара и торта се замрзнува. Сувомеснато и млечни стојат неколку дена во фрижидер. Може и на вашите нешто да дадете. Стално ни останува храна па не ја фрламе. А и за тортата пошто ти е страв да не трчаш по слаткари :) лани имавме торта за 50-60 луѓе толку и дојдоа и ни остана 2/3 од тортата, така да вработените од игротеки чуда прават не се секирај.

Нека дојдат де ќе се стиснеме ќе се гушнеме нема проблем:D.

Зборевме за исклучоци. И на крај од денот никогаш неможеш да знаеш колку точно гости ќе имаш како што пишав погоре. Не е свадба луѓе ова детски роденден е од 2 саати нема ваљда потврди да барам за присуство. Нормално дека си правиш сам процена. Ако кај вас одат сите и јас би рачунала дека ќе дојдат сите, ако одат со еден родител ќе ставам +10-20% “за секој случај”. И така ќе спиеш мирно. И на крај на денот ако дошле плус пак ќе речам ваљда дошле од ќеиф па нема да им смета ако е “гужва”, ако дошле за јадење и пиење да искористат ме заболе што ќе си мислат.

На anngelique и Tiny Love им се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    8.326
    Реалноста е таа. Во тие 2 родендени до сега сме канеле фамилија и другари само што реално и самите кажуваат дека ќе дојдат или не идат од Х причини. Следно би канела само неколку луѓе со кои се дружиме приватно покрај градинката.
    На минатиот роденден само 4ца од поканетите што беа пријавени дека ќе дојдат, не дојдоа.
    За храна не е тоа дека ќе ја фрлиш, нормално јадеме, даваме и сето тоа.

Инаку мене пак од друга страна ми е скроз културно кога сум поканета без разлика дали по фамилија, пријатели, кој и да е да пишам два збора дали одиме или не.
    Или евентуално ако ние/дете во последен момент се разболи, се случи нешто повторно да кажам дека нема да одиме/стасаме.
    Некако логично ми личи да го направам тоа, тргнувајќи од себе, колку би ми била олеснителна околност да знам отприлика број на гости.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    4.984
    Се ова е така кога каниме свои луѓе. Но, кога почнувам да канам од градинка и од маало деца кои се 30+ на број, малку се менуваат работите. Не можам да ги делам, или ги викам сите или никој, ако се здрави знам дека ќе дојдат, ама веројатноста дека сите ќе бидат здрави со деца од претшколска возраст во декември ми е нереална и знам дека до последен момент нема да ми кажат дали ќе дојдат или не, а јас сепак морам да ги планирам сите.

За жал ние што мора на затворено да славиме немаме баш избор со големи игротеки, тоа ми е најголем проблем. И тоа го знаат сите, и домаќини и гости, може ќе седиш на маса со непознат, може ќе се стуткаш некаде, ако ти е проблем не доаѓај. Пијачките не се проблем, колку испијат толку плаќаш. Торта секогаш има одвишок, не знам како но секогаш си одиме со повеќе од пола торта дома. Е тука ми е таа болна точка, лично мене, храната. Не разбирам и не разбирам, зошто да се има кетеринзи со млеко од еднорог на овој тип забави. Кога излегувам со дрштво навечер, па и роденден кога слави некој, и кога заглавуваме до 1 сабајле, поминуваме само со кикириктие што ќе ни ги дадат во кафич. Лани 1 недела пред роденден се јавив за кетеринг, тие ми викаат пребукирани сме! Па луѓе свадби ли правиме? Игоретка резервирам 2 месеци однапред пошто една година немаше место нигде кога се јавив месец дена пред термин. Сега и кетеринг може треба месец дена пред денот да барам. Лично мислам дека претеруваме. Не викам да нема храна, ама пици и грицки се сосем доволно и можеш да ги земеш од било каде.

И така ако си ги поедноставиме детскиве родендени бројот на гости стварно нема да ни игра толкава улога, односно ако некое дете од градинка си дојде со двајцата родители.:)

На Giovanna, Tiny Love, Bubce38 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.938
    Допаѓања:
    178.632
    Ќе се надоврзам на твојот пост .

Ние во нашата група си имаме "договор" од старт .
    Потврдуваме или откажуваме два дена пред роденден ( инцидентно не се рачуна нормално). Разберени сме дека оди еден родител, што ми е сосема ок.
    Имаме и сума утрврдено која си ја даваме за подарок:)
    И тоа е тоа.
    Мене глава би ме болела да се мислам дал децата од градинка ќе дојдат со еден или два родители.
    Годинава ќе правам во игротека која има макс 36 места за возрасни.
    Мојот список има 34 возрасни.
    Ќе ме болеше глава ако немавме "договор" дека децата од градинка одат со еден родител.

Кај нас почнаа да прават родендени во ресторани. Игротеките се мали (поготово зимските) , па гледам почнаа во ресторани.
    Јас лично нит имам кој да поканам на роденден, немаме ни роднини ни пријатели со мали деца , па од таа страна не ми се ни фрла над 1000 евра за роденден.
    Затоа игротека батка
    Пица , пастрмајлија, некое сендвиче за децата и доста е .
    Нит кетеринг нит бутур.
    Лани имав слатка маса ,годинава и за тоа ќе размислам дал ќе има.
    Само ги расрлаа по земја слатките и мафините.
    Навистина мислам дека сето тоа се непотребно фрлени пари.

Скоро бевме на роденден.
    Имаше само пица и сокчиња.
    И кај тортата цела корпа гумени бомбони.
    Еден од поубавите родендени беше.

Лани имав и топли даски и цезари и баница и солени ролати,бомбици, пици,пастрмајлии..
    Ништо не се изеде , појќе од половината заврши у канта.
    Годинава нема шанса такви гозби да правам.

На CareTee и Miss_S им се допаѓа ова.