Па членката погоре праша на која возраст е подобро, може има избор, па и да го прати подоцна. Мечкичка пиша свое мислење, не знам зошто ја напаѓаш. И јас сум за тоа, ако има кој да го чува до три години, да се пушти од три.
Според мене колку помало толку подобро. Јас имам прекрасно искуство со пуштање во градинка на 9 месеци. Не се разболува скоро ич, социјализацијата и е на максимум. Знае сама да се заигра, знае како да се однесува со други дечиња. Не е скржава, дели играчки. Мислам дека нема да го постигнев овој левел на социјализација ако ја чував дома. Ниту имаме другари со дечиња, ниту роднини. Мое мислење
Едното тргна на 2 години другото на 10 месеци. Со малото каде каде полесна адаптација без плачки ,а развојно каде каде е понапредно. Подобро во градинка него со баба и дедо. На децата им треба деца социјализација а не дома пред екрани со турски серии.
Моето го пуштив првпат на една ипол год хаос мн лошо беше и адаптација и се разболуваше премногу. Прекинавме, следно на 2 ипол го пуштив одлично тераме. Се навикна без приблем не се разболува толку често. И јас сум за ако има можност покасно да почнат.
Се сложувам. Моето дете на три и пол почна, со песна сакаше да оди. Плус и многу сака да си игра, се радува и ден денес на деца, брзо се адаптира со секого. Се си е до самото дете.
Секако дека има подобро. Кога имаш избор бираш кога ке го пуштиш во градинка. Да пуштиш дете на 8 месеци во градинка, како што прават некои родители кога немаат избор, не е добро. Само се приморани. И син ми знае сам да се заигра. И дели играчки. Знае како да се однесува со деца. Во градинка одеше 2 месеци, од кои никогаш повеќе од 3-4 часа и секогаш со плачење. Со деца е мешан ама не секој ден. Израсна со мене и татко му, плус баби и дедовци. Ниту еден не гледа серии. Со син ми и да сакаш не можеш да гледаш серии.
Ednoto mi trgna na 2.5 godini drugoto na 2 godini super se. Nekako sakav da go izbegnam jasleniot del pa pocnaa so prva mala
Toa si e do deteto moeto ne odese na gradinka ama non stop bese niz igrotekite i gradinkata ja prifati bez problem koga pocna da ode za prv pat na 3 i pol god e sega zorno bese malku so razboluvanjeto oti pocesto se razboluvase otkako trgna na gradinka ama fala bogu od veligden navaka sega se nema razboleno i spored mene toa e period sto koga togas mora da pomine dali koga ke trgne na gradinka dali koga ke trgne na skolo toa mora da go pomine inace za izbor izbor se ima ete sosedite sto mi se nivnata kerka ne ode na gradinka ama si plakaat bebisiterka e sega kako e so plakanjeto samo nez ne sum prasala I nez
Да, ретко која мајка е слободна да си го чува детето вооедно и да работи од дома додека спие. Прашав за мислења само затоа што на мисла ми дојде да не испуштам нешто ( како социјализација, и дечињата што одат во градинка како понапредни ми се гледаат)
Posocijalizirani se a inace mojata kerka bese mnogu sramezliva i dr ni preporacaa da ode na gradinka inace da imav izbor imav da ne ode na gradinka a i poubavo si e ono da si ode deteto na gradinka oti ke imas poveke vreme i za sebe i za socijalizacija na deteto Izvini ama na tie ekrani gi uce da sedat I ne sedat site deca sto se doma pred ekrani nekoi se vo igroteki nekoi se po parkovite sega koga e toplo moeto ic nesakase dodeka bese pomalo da sede na tablet ili mob ama bas ic Mojata kerka bas toj period koga bese za vo jasleniot del fati pandemijata so koronata i si sede doma oti imase koj da ja cuva. a nemav problem voopsto so adaptacijata oti 4 , 5 deca se znaeja od maaaloto se druzea i prethodno I posle gi stavivme da bidat vo ista grupa vo gradinkata I sega pak se druzat letoto sekoj den vo maaloto I vo gradinkata isto se zaedno. I radi toa nemavme nikakvi maki so adaptacijata
Зошто не е добро да пуштиш дете во градинка на 8 месеци? Еве јас сум од тие родители кои биле приморани, и еве ако имав избор пак исто би направила. Ако мислиш од аспект на разболување, не е баш така. Мојава тргна од 8 месеци и два пати се разболе првата година, за разлика во втора јасли кога почесто беше болна. Првата година немаат некој контакт со останатите деца, ги чуваат во креветче или играат со една две играчки цел ден и не ги мешаат многу. Втората веќе има поголем број на деца, сите одат, заедно играат , се мешаат многу повеќе и имаат контакти при што почесто разменуваат вируси и бактерии. Моја препорака што помало тоа подобро. Лесно се адаптираат, имаат рана социјализација, учат многу работи. Болестите ретко кој успеал да ги промаши , кога тогаш ќе изгради имунитет.
Мојата секако немаше проблем. И пред да оди во градинка, брзо се адаптираше со секого, сака деца од мала. Од осум месеци јас не би пратила бебе ако има кој да ми го чува, но тоа сум јас.
Jас мислам дека е индивидуално. Има бебиња шо на 8 месеци се адаптирале пребрзо и предобро и деца шо одат 5 години и уште не им е убаво и не ја сакаат градинката.
Јас ќерка ми ја пуштив во градинка на 11 месеци, зашто до тогаш имаше кој да ја чува, се комбиниравме со одмори цела фамилија за да не тргне на 9. Како тргна лани во јули до сега во април се имаше 2 3 пати разболено. Од април навака пепел беше имам пишувано. Тргни 2 дена, седи дома 2 недели. Антибиотици куп. Решив да одмара малце од градинка, да ојача со имунитет. Сега сакав пак да ја вратам, цела група коксаки има, шанси нема да ја пуштам во жариште. Дека се социјалирираше во градинка супер, вистина е. Како прекина 2 месеци, дифтар стана. Да имав избор никогаш немаше да ја пуштам толку мала, ќе си седеше дома до кај 3 години. Ама немам избор, мора двајцата да работиме, бабите работат, да плаќам жена 25000 секој месец, ќе треба од други работи да кратам. Мене не ми е разбирливо еден од родителите да е невработен и дома да седи, а бебето да се пушти на 9 мес во градинка. Ама тоа си е мое мислење
Незнам дали прашањето ми е за овде ама сакам да прочитам различни искуства. Дете во Септември ќе тргне во градинка на 1 година и 2 месеци .Од 8месеци ја чува мајка ми која и е посветена максимално. Баба е млада и сака да ја чува ама гледам дека веќе се почесто се уморува зошто дете е захтевно. Си размислувам дали е подобро да оди само до 12h ,да ја зема мајка ми пред спиење ? Дали од сам старт да ја оставам до 16h ? Дали ако ја земаме во 12 ќе се навикне па нека да сака да спие во градинка па ќе имаме проблем ако нема кој да ја земе.... и така ми се вратат некое мисли низ глава ....
Тоа е поради ова што се труби колку било добро детето да оди во градинка од најрано, ако не одело ќе било несоцијализирано и ќе му фали нешто.
Кажав и во првото мислење, кога се мора, се мора. Со една плата тешко, па ако мора од 8 месеци, мора да оди. Ама ако родителите имаат услови, тогаш е многу подобро детето да оди во градинка подоцна. На 8 месеци јас не знам како социјализирате деца и како мислите дека во градинка ги социјализираат. Не сум за детето да расте со баби, ама ако бабата е ок личност и е посветена на внучето, тогаш подобро е да седи со бабата до одредена возраст и тогаш да тргне во градинка. Објасни како ги социјализираат во градинка на 8-9 месеци?