Да ти кажам право , најдов у локален рандом маркет у кисела вода и у здрава храна продавница пред 1 година. Од виталија ги повлекоа, да ме утепаш не ми текнува каде видов у скоро време, дали зегин храна беше.. ако ми текне ќе пишам. Добра замена ми се чоризо кобасиците од дм, или она џекфрут исто од дм. Плескавици оние што беа 4 у паковање најдов у здрава храна продавница и дром ( на некои 100метри од авиатор кафичот од десна страна). Се зачудив и ја , буквално имаа се што сум купувала порано. Можно е таму и трошки да видов ево ти линкче MORINGA ZDRAVA HRANA (МОРИНГА ЗДРАВА ХРАНА) 075 909 384 https://maps.app.goo.gl/CMtUSjbp8efKFgVd8?g_st=ic @RainBow рендаш две големи тиквици и ги цедиш, додаваш брашно 1 јајце и лебни трошки( рендам 1 средно морковче, лукче тро поќе зашио убав вкус ми дава , 1 пиперка. Мерки искрено не знам, од окце ставам стави малце брашно малце лебни и јајце и види дал ќе ти се оформи плескавица. Имам пробано со интегрално, интегрално спелт океј испаѓаат, секако бело е бело . Често правам и намази за брзински ручек конзерва туна у маслиново и 4 тркалца скиселено цвекло у блендер и убав кремаст намаз испаѓа. *додуша почнете со 2 да видите колку кремасто/ течно сакате. Со руола, спањаќ е топ. Пилешко урда, лажица сенф е исто вкусно а и најадува со салата на страна. Исто и гравот хаха што ќе остане у блендер. Стојат 1 недела у фрижидер Или Салата, домат, краставица , авокадо и кубети.
Jaс никогаш не ги варам во тенџере на рингла ни полнетите пиперки, ни сармите. Полнети пиперки правам така што на масло прво попржувам мелено месо, па додавам кромид и морков изрендани и тоа да се попржи и на крајот оризот. Запржувам се убаво и предходно измиените и изчистени пиперки ги полнам со смесата. Ги редам пиперките во тепсија, а во тавата во која сум пржела предходно додавам три филџани топла вода и ги налевам пиперките. Прво ги печам 30-40 минути под фолија, па ја тргам фолијата да се запечат убаво одозгора. Кога ќе се запечат пиперките внимателно со вилушка ги вртам да се запечат и на другата страна. И тоа е се, се надевам убаво објаснив. Ако те интересира уште нешто пиши, ќе дообјаснам. Можеби глупаво прашање, но колку компири и колку вода ставаш одприлика? Ми даде интересна идеја за брз ручек, би сакал да пробам.
Да, знам јас така да ги правам, али мм не ги сака така, оти се прави така како кора на оризот, ги сака варени на рингла. Ќе пробам следниот пат да ги боцнам со чачкалица па ќе видиме како ќе испаднат
@Belgin1 зависи дали ќе земиш од малото или од големото паковање, малото е доволно за две порции така да компири сечам колку за две порции и налевам вода колку да се поклопат компирите, значи не многу водичка, само колкунда ги покриеш компирчињата па истурам гулажот, поклопувам и на тивко да си се вари, кога ќе се сварат морковот и компирите готово ти е јадењето.
Потпечени болоњезе макарони Исто како обично болоњезе само откако ќе се сварат макароните и ќе се пропржи меленото со доматен сос, се ставаат во тавче за печење. Настрана се мешаат две јајца и урда или дробено сирење и се полеваат макароните одозгора. Се потпечува додека од горе фати коричка.
Ја се правам во мултикукер под притисок и се готови за помалце од пола сат и само еден сад се користи, еве неколку идеи: 1.Манџи-кратко пропржувам кромид морков и нешто друго зависи што ке биде манџата, компир, или леќа, или грашок, боранија и сл,долевам топла вода, коцка за супа, зачини,д.пире некогаш, ако ставам месо уклучувам на 20 мин, а без месо ако е 10 мин под притисок и е готово, потоа не задржувам, некои чорби ги блендирам цели со рачен блендер освен месото зашто моето дете пребира,или па дел блендирам на страна па го додавам назад колку да згусне чорбата. 2.варам компир на коцки за пире и во аир фраер некое мевце или колбаси 3.тестенини во кукерот ми се омилени, на пр болоњезе, пропржувам месо кромид морков и зачини, додавам тестенини доматно пире и вода да ги покрие и ги ставам на 5 мин.Исто и пица тестенини, прво пропржувам сувомеснати и печурки, па ставам тестенини, доматно пире и вода да ги покрие, уклучувам на 5 мин и готови се, на крај доставам кашкавал. Грав се вари само подолго во кукерот 40 мин. Ориз се прави за 20 мин со копанчиња, прво се пропржува кромид, морков и сл, па оризот се додава и копаните, може и да се смрзнати не им смета, и се додава вода, готово е се за 20 мин без рерна. Во принцип се исто се прави ставаш состојки течност зачини и чао за 10-20 ,мин имаш готов ручек, а комбинација безброј. Или месо и компири во рерна. Компирчиња замрзнати и плескавици во аир фраер исто брзо биваат. Мене ме нервира комплицирано готвење, сакам експрес брзо, додека да направам салата да е готово се.
И јас имам аир фраер дај му идеја за ручек? Инаку компири, ама не замрзнати туку свежи не ми успеаа беа некако живи, како да ги правам?
Свари ги прво и после запечи ги во аир фраер со малку масло и зачини, доаѓа како рестован компир е и е баш вкусно, а ако сакаш пржени да ти успеат не ја преполнувај корпата, исецкај ги приближно исто и стави им малку зејтин како за салата,сепак се зависи и до компирите, некои се повкусни некои се како дрво.
За пржени живи стави ги, само стави им малце зејтин и измешај ги, така се повкусни, јас ставам една третина од корпата и после 10 мин некаде ги протресувам малце. Можеш така и тиквички,модар патлиџан или моркови, исецкани како помфрит, со малку масло, и зачини, јас ставам лукче во прав, вегета и копар обично. Во него пржам печурки, зеленчуци, јатки, кифлички, пица лепчиња, кубети од леб,месо ретко, колбаси, суџук, јаболка, круши, топено сиренце...Предност пред рерната е што одма загрева и така е се брзо и плус практично за оброци.
Плескавиците со тиквици јас многу лесно ги прсвам. Рендана тиквица, јајце, брашно, зачини, магданос, и течноста да биде ко за палачинки. Формираш плескавица и тоа е тоа,нема филозофии. Исто така правам пирошки со леб. Тој жито лукс тост леб, ставаш ќечап, кашкавал, зачини и формираш палачинка, валкаш во јајце и презла, прицврстуваш со чечкалици и пржиш. Истата постапка е и со готови кори. Ем брзо ем вкусно. О и да, тестенините со хопла и томатело исто така се вкусни.
Да додадам и плескавици од компир. Крупно рендан компир се меша со кромид, јајце брашно, зачини и нешто магдонос, рузмарин зависи од вкус каков сакате. Смесата е вака кашеста малку ако не се исцеди убаво компирот ама со лажица пак може да се зема и става у тавче па со пржење се прават убави плескавици. Одат убаво со доматен сос или кајмак.
Со жив јас Ама тенки ги правам плескавиците во тавчето па од внатре убаво си се пропржува Од надвор се крцкави, од внатре меки. Онакви обични со сирење и кисело млеко ги обожавам и јас. Вака рандом ми текна да пробам еднаш и не можев да му се изнајадам
Биднаа полнетите пиперки. Пропржив кромид, морков, тиквица и телешко ставив ептен ситно сецкано. После додадов вода и ориз, 1:3, според советите тука, ама сепак ми беше малку тврд оризот, па доставив уште една шолја вода. Откако изври наполнив пиперките, покрив со фолија и во шпорет, па после извадив. Испаднаа супер, дете се налапа, изеде цели две полнети. Ама, морам да признаам дека е полесно само да се свари оризот, зеленчук посебно и пржени пиперки.
На здравје. Не мора да чекаш да се свари оризот, наполни ги само со подзапржен, после со се месо ке се свари.
@Amelia Јас во фраерот сум правела брокула и карфиол. Прво ги ставам да се проварат кратко некоја минута, после ги ставам во јајце и во фраерот. Лично карфиолот ми е поубав. Сум правела и ќофтиња, лосос, оние белине сурими, се ми искача многу убаво, само пред да ги ставам ги мачкам со маслинов зејтин. Компир незамрзнат исто правам, го сечкам на поситни стапчиња, малку да отстои во вода и го мачкам со маслинов и баш е убав. Е сега дома ми рекоа дека не бил како пржен компир, ама тоа им е бар знам дека не е пржен во 100 кила зејтин.