Идеи и рецепти за ручек

Discussion in 'Рецепти' started by RainBow, May 10, 2023.

  1. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,726
    Likes Received:
    38,459
    Gender:
    Female
    Вчера му правев на сопругот зеленчукова мешавина (со печурки) со хопла. Ја пржам мешавината 5 минути и после тоа додавам вода во тавчето, зачини и оставам да се вари. Кога ќе се собере водата додавам 200мл. хопла. Тоа се вари додека не згусне.
     
    Antebellum, Ne znam koj and eliesaab like this.
  2. zence

    zence Истакнат член

    Joined:
    May 5, 2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    319
    Печени полнети црвени пиперки-ајварки со месо. 10 пиперки се мијат и се сече кај рачката како капче, се вади семето и се полни со смеса од мелено месо. Смесата за 10 пиперки на запржен кромид од 1-2 главици, се додава околу 650 гр. мешано мелено месо,при крај 200 грама интегрален ориз измиен со вода и зачини( сол, вагета, црвен пипер, бибер и малку оригано). Се полнат пиперките се затвараат со капачето сосе дршката или резанки компир или домат, се редат во тавче, јас ги редам во ѓувечара -тава со капак, ставам и компир и зовривам вода во тавчето каде што се пржење месото и полевам преку пиперките скоро до врвот. Поклопувам тавата и печам во рерна на 200Ц одприлика 2 саата, после отварам тавата малку да се потпече и готово.
     
    Last edited: Oct 17, 2023
  3. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,710
    Likes Received:
    5,625
    Gender:
    Female
    Може ли ќебапи да се печат на тостер? Не знаев каде да го поставам прашањево...
     
  4. zence

    zence Истакнат член

    Joined:
    May 5, 2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    319
    Може зошто да не, јас сум печела бело пилешко месо.
     
    eliesaab and lovely91 like this.
  5. Yowannty

    Yowannty Форумски идол

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    11,462
    Likes Received:
    183,581
    Gender:
    Female
    Зеленчукови штангли.
    Неколку компири и неколку моркови се варат сецкани на парчиња. Кога ќе се сварат, се пасираат со вилушка, да не се совршено изблендирани туку да се осеќаат парченца. Се додава лукче, 2 јајца, лебни трошки и пармезан. Јас додавам и моцарела или гуда рендани, што имам во моментот. Се зачинува стандард сол, бибер, магдонос. Други зачини по вкус. Се формираат штангли, се пече на хартија или се пропржува.

    Зеленчукови палачинки.
    Рендана тиквичка оставена на газа да се исцеди, рендан компир, јајце, малку брашно, малку лебни трошки, сол. Смесата е потечна. Се формираат мали палачинчиња директно на тава со лажица. Не сум пробала да печам, можда може и така. Се пржи на путер или малку маслиново.

    Мисиркини ќофтиња.
    Смеса мисиркино некогаш мешам со малку смеса свинско мелено, варен морков на коцкички и пченка. Зачинето по вкус. Може да се пече на хартија или да се пржи.

    Печен лосос со зеленчук
    Се редат филети лосос на средина, околу нив, се редат брокула цветови и шпаргли. Се пропрскува со маслиново. Лососот се зачинува со сол, бибер, копар. Се цедат 1 до 2 лимони над лососот, а особено над зеленчукот. Се редат лентички лимон над лососот и се пече.

    Печен кокош.
    Додека се пече кокош се спрема прилогот. Се запржува сецкан кромид, морков, црвена пиперка (јас секогаш ајварка користам оти е највкусна, ама може било каква) шампињони, сецкан компир. Се зачинува стандард - сол, бибер, црвен пипер, лукче и домат во прав, магдонос. Останати зачини по вкус, копар, рузмарин, босилек. На пола печење кокошот се превртува и смесата се додава околу и се враќа да се допече.


    Последново ми е хит од лани прв пат за нова година го правев го видов на рил. :D
    Свински врат парчиња со коска печени со зеленчук.
    Во длабок сад за печење со капак, се сечат на поголеми парчиња кромид, компир, морков, пиперка, се редат парчињата свински врат, се пропрскува со маслиново и се додава малку вода, се зачинува по вкус и се меша со раце. Се покрива со капакот и се пече околу 3 часа. Мене повкусно ми е месото ако веќе го имам зачинето од претходно и последниот саат, промешувам и печам без капак.

    Ај да ја активираме малку темава. :)
    Дај пишете сосови за даска и крем салати за периодов што следи, а да не се стандардните руска и со урда оти здосадени ми се.

    И кажете ми која знае како да направам сос за пилешко со печурки, никогаш немам тоа правено, само по ресторани така сум јадела, а баш ми е мерак дома да напраам.
     
    marchi-cool, mal.ecka, azelea and 3 others like this.
  6. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2019
    Messages:
    5,021
    Likes Received:
    41,444
    Gender:
    Female
  7. Hisha

    Hisha Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2021
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    5,320
    Gender:
    Female
    @Yowannty
    Прво пропржувам кромид и лук, откако се тоа убаво ќе се карамелизира додавам зачини сол бибер, ондак додавам печурки убаво исецкани и ставам лажица сенф чекам да се пропржат и додавам коцка за супа и вода. У меѓувреме во посебна чинија павлака и лажица брашно , тргам на страна и полека ја ставам смесата и мешам.( обавезно и магдоносче ставам) Враќам да прокрчка и да се згусне и сервирам …
     
  8. Yowannty

    Yowannty Форумски идол

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    11,462
    Likes Received:
    183,581
    Gender:
    Female
    Какви печурки користиш?
     
  9. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    127,009
    Kolku voda?:tmi:
     
  10. Hisha

    Hisha Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2021
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    5,320
    Gender:
    Female
    Обичните

    Па до пола тенџере, декогаш од око правам; има некои 500 мл
    И повеќе да ставиш не е страшно ќе испари
     
    Last edited by a moderator: Nov 30, 2023
    Antebellum and mal.ecka like this.
  11. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,948
    Likes Received:
    6,807
    Gender:
    Female
    Може и да печеш, мене дури и повкусни ми се печени.
    Само место компир, редам морков
     
  12. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Joined:
    Apr 23, 2017
    Messages:
    7,014
    Likes Received:
    14,500
    Gender:
    Female
    За сос за даски јас само еден правам (само еден знам :rofl:) ама ми е стварно вкусен. Најчесто за колбаси и ќебапи. Земаш една чашка павлака од околу 250мл стандард како што се продава во чинија ја истураш додаваш малку сол една лажичка мајонез неколку капки масло и едно чешне лукче ситно исечкано. Мене ми е ова превкусно. Секако би сакала да споделат и други да си научиме и ние.

    Од сос за пилешко ја правам со кари
    Screenshot_20230114_160258_com.huawei.browser.jpg
     
    zence likes this.
  13. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Joined:
    Oct 12, 2023
    Messages:
    365
    Likes Received:
    288
    Gender:
    Female
    Top se ideive.Fala ti.

    Top ideata so pileskoto.Kolku vreme ti stoi-za kolku dena go jades?
     
  14. Hisha

    Hisha Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2021
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    5,320
    Gender:
    Female
    Pa gledam za 4-5 dena , ama gledam se da mi e pileshko dal rucek vecwra snak..
     
    Ne znam koj likes this.
  15. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Joined:
    Oct 12, 2023
    Messages:
    365
    Likes Received:
    288
    Gender:
    Female
    Ова последново богами ќе се проба.
     
  16. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,421
    Likes Received:
    35,019
    Gender:
    Female
    https://nmd.mk/kofte-vo-domaten-sos-brz-lesen-ruchek-bez-przhene/

    Ова ми е еден од најубавите и омилени ручеци форевер :inlove:
    Во рецептот пишува лук, јас не ставам, вие можете да си ставите нормално, кој како милува.
    До скоро ми беше еднаш неделно на мени ама сега го покачив на 2-3 недели дека нејќам да ми се здосади:lol:
     
  17. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2020
    Messages:
    2,375
    Likes Received:
    9,338
    Gender:
    Female
    Пилешко и зеленчук во вок тава (Или chicken stir-fry):

    1 пилешки стек (на коцки)
    1/2 кромид (сецкан на ленти)
    1 пиперка (зелена, црвена, двете, каква сакаш), сецкана по должина на ленти
    1 морков (со ноже за лупење направен на тенки ленти)
    1/2 тиквица (сецкана на кругчиња, па на пола или на три)
    брокула (неколку парченца, може и замрзната)
    зрна пченка (еден грст, може и смрзнати)
    По избор може да се додаде претходно сварен наут или патлиџан/шери томато

    Зачини: сол, бибер, вегета и кари

    Најпрво зеленчукот однапред го мијам и сецкам, да е спремен.

    Потоа ја загреваш вок тавата со малку зејтин во неа.

    !!!Правилото со вок тава е секогаш да работиш на појак огин и да не ја пренатрупуваш со состојки инаку ќе добиеш варен наместо крцкав зеленчук. Така да готвам колку за една порција во неа.

    Еден свеж пилешки стек го сечкаш на коцки и прв го ставаш во тавата. Повремено го мешаш. Кога е заруменет ги додавам прво кромидот, па потоа морковот и пиперката, па тиквицата. Брокулата и пченката на крај ги додавам. Го следам овој редослед за да сите зеленчуци останат малку крцкави, а пченката заради скробот знае да почне да загорува ако се пржи подолго.
    Зачините ги додавам на крај и сервирам со наут или со патлиџан.
    Може да се менува по вкус со други намирници..
    Сликава е без кари, пченка и патлиџан и има свежи печурки.
    IMG_20240629_161705.jpg
     
    Antebellum, marchi-cool and Manako2 like this.
  18. Munchmallow20

    Munchmallow20 Форумски идол

    Joined:
    Dec 12, 2021
    Messages:
    5,892
    Likes Received:
    23,534
    Пошто сакам да експериментирам со пилешко, открив уште едно убаво јадење.
    Ви требаат: пилешко месо (или мисиркино) печурки, ориз, главица кромид и тегла доматен сос.

    Настрана ставате да се свари оризот.
    Во тава се запржува прво кромидот па се става пилешкото исечкано ситно, на коцки. Се додаваат по некое време и печурките и зачини и така малце да динста. Кога е пилешкото убаво зготвено, му се става сосот, се меша и по некое време и сварениот ориз. Се остава така некое време да се крчка сѐ заедно и после се јаде :D

    Следно ќе пробам и класичната тава со ориз со доматен сос, да видам дали ќе е поарно.
     
  19. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2020
    Messages:
    2,375
    Likes Received:
    9,338
    Gender:
    Female
    Ме потсети на мексиканскиот ориз што го правев порано. Ако правиш ориз со домати пробај вака.

    Три исецкани, излупени патлиџани, кромид четврт главица, едно чешне лук, сол и околу 300 мл (една шолја) вода/супа од варено пилешко месо се ставаат во блендер и се прават сок.
    Може да ги изблендираш прво патлиџаните па да ги додадеш во водата од пилешкото ако не ти собира.
    Во подлабока тава на масло се пржи оризот со мешање додека да пожолти.
    Се истура сосот од патлиџани и се меша цело време. Кога ќе се упие течноста се додава уште од водата од пилешкото. Зависно од тоа колку ориз правиш, ама јас како за 4-5 души правев и додадов уште 1700 мл супа. Значи некои 2 л супа имав спремно.
    5 минути да врие, потоа на тивок оган со капак го оставаш да вари уште 15 минути без отварање на капакот.
    После го тргаш од рингла и го оставаш уште 15 минути да отстои поклопено. Ќе ја упие течноста цела и ќе е како од тава.
     
    Antebellum and Munchmallow20 like this.
  20. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,187
    Likes Received:
    175,666
    Gender:
    Female
    Јас конечно најдов начин како да инкорпорирам Тофу во исхраната. Ми смета текстура па зедов silken tofu и го ставив во блендер. Следно ќе ставам плус индиски орев, ако биди да биди, ама прво по оргинален рецепт напрајв. Напрајв запршка со кромид, масло, путер. Додадов гочуџанг. Размислувам следно да ставам и печурки тука или некој зеленчук шо оди добро со тестенина. Очигледно сакам флексибилни рецепти. И после кога ќе се пропржи кромидот додадов блендираното тофу во тавчето, да покрчка малку и зачинвам по вкус обично чили не додавам кога ставам гочуџанг ама работи ко сол, босилек, пипер си додавам редовно. Додавам варени тестени и тоето.
     
    Antebellum likes this.