Идеи и рецепти за ручек

Дискусија во 'Рецепти' започната од RainBow, 10 мај 2023.

  1. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.471
    Допаѓања:
    37.707
    Пол:
    Женски
    Вчера му правев на сопругот зеленчукова мешавина (со печурки) со хопла. Ја пржам мешавината 5 минути и после тоа додавам вода во тавчето, зачини и оставам да се вари. Кога ќе се собере водата додавам 200мл. хопла. Тоа се вари додека не згусне.
     
    На Antebellum, Ne znam koj и eliesaab им се допаѓа ова.
  2. zence

    zence Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    319
    Печени полнети црвени пиперки-ајварки со месо. 10 пиперки се мијат и се сече кај рачката како капче, се вади семето и се полни со смеса од мелено месо. Смесата за 10 пиперки на запржен кромид од 1-2 главици, се додава околу 650 гр. мешано мелено месо,при крај 200 грама интегрален ориз измиен со вода и зачини( сол, вагета, црвен пипер, бибер и малку оригано). Се полнат пиперките се затвараат со капачето сосе дршката или резанки компир или домат, се редат во тавче, јас ги редам во ѓувечара -тава со капак, ставам и компир и зовривам вода во тавчето каде што се пржење месото и полевам преку пиперките скоро до врвот. Поклопувам тавата и печам во рерна на 200Ц одприлика 2 саата, после отварам тавата малку да се потпече и готово.
     
    Последна измена: 17 октомври 2023
    На Antebellum, Ne znam koj, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.584
    Допаѓања:
    4.936
    Пол:
    Женски
    Може ли ќебапи да се печат на тостер? Не знаев каде да го поставам прашањево...
     
  4. zence

    zence Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    319
    Може зошто да не, јас сум печела бело пилешко месо.
     
    На eliesaab и lovely91 им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

    Yowannty Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.333
    Допаѓања:
    182.249
    Пол:
    Женски
    Зеленчукови штангли.
    Неколку компири и неколку моркови се варат сецкани на парчиња. Кога ќе се сварат, се пасираат со вилушка, да не се совршено изблендирани туку да се осеќаат парченца. Се додава лукче, 2 јајца, лебни трошки и пармезан. Јас додавам и моцарела или гуда рендани, што имам во моментот. Се зачинува стандард сол, бибер, магдонос. Други зачини по вкус. Се формираат штангли, се пече на хартија или се пропржува.

    Зеленчукови палачинки.
    Рендана тиквичка оставена на газа да се исцеди, рендан компир, јајце, малку брашно, малку лебни трошки, сол. Смесата е потечна. Се формираат мали палачинчиња директно на тава со лажица. Не сум пробала да печам, можда може и така. Се пржи на путер или малку маслиново.

    Мисиркини ќофтиња.
    Смеса мисиркино некогаш мешам со малку смеса свинско мелено, варен морков на коцкички и пченка. Зачинето по вкус. Може да се пече на хартија или да се пржи.

    Печен лосос со зеленчук
    Се редат филети лосос на средина, околу нив, се редат брокула цветови и шпаргли. Се пропрскува со маслиново. Лососот се зачинува со сол, бибер, копар. Се цедат 1 до 2 лимони над лососот, а особено над зеленчукот. Се редат лентички лимон над лососот и се пече.

    Печен кокош.
    Додека се пече кокош се спрема прилогот. Се запржува сецкан кромид, морков, црвена пиперка (јас секогаш ајварка користам оти е највкусна, ама може било каква) шампињони, сецкан компир. Се зачинува стандард - сол, бибер, црвен пипер, лукче и домат во прав, магдонос. Останати зачини по вкус, копар, рузмарин, босилек. На пола печење кокошот се превртува и смесата се додава околу и се враќа да се допече.


    Последново ми е хит од лани прв пат за нова година го правев го видов на рил. :D
    Свински врат парчиња со коска печени со зеленчук.
    Во длабок сад за печење со капак, се сечат на поголеми парчиња кромид, компир, морков, пиперка, се редат парчињата свински врат, се пропрскува со маслиново и се додава малку вода, се зачинува по вкус и се меша со раце. Се покрива со капакот и се пече околу 3 часа. Мене повкусно ми е месото ако веќе го имам зачинето од претходно и последниот саат, промешувам и печам без капак.

    Ај да ја активираме малку темава. :)
    Дај пишете сосови за даска и крем салати за периодов што следи, а да не се стандардните руска и со урда оти здосадени ми се.

    И кажете ми која знае како да направам сос за пилешко со печурки, никогаш немам тоа правено, само по ресторани така сум јадела, а баш ми е мерак дома да напраам.
     
    На marchi-cool, mal.ecka, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  6. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    Пол:
    Женски
    На Antebellum и Yowannty им се допаѓа ова.
  7. Hisha

    Hisha Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    5.315
    Пол:
    Женски
    @Yowannty
    Прво пропржувам кромид и лук, откако се тоа убаво ќе се карамелизира додавам зачини сол бибер, ондак додавам печурки убаво исецкани и ставам лажица сенф чекам да се пропржат и додавам коцка за супа и вода. У меѓувреме во посебна чинија павлака и лажица брашно , тргам на страна и полека ја ставам смесата и мешам.( обавезно и магдоносче ставам) Враќам да прокрчка и да се згусне и сервирам …
     
    На Antebellum, mal.ecka, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Yowannty

    Yowannty Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.333
    Допаѓања:
    182.249
    Пол:
    Женски
    Какви печурки користиш?
     
  9. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.417
    Допаѓања:
    126.991
    Kolku voda?:tmi:
     
  10. Hisha

    Hisha Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    5.315
    Пол:
    Женски
    Обичните

    Па до пола тенџере, декогаш од око правам; има некои 500 мл
    И повеќе да ставиш не е страшно ќе испари
     
    Последна измена од модератор: 30 ноември 2023
    На Antebellum и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Glowy

    Glowy Популарен член

    Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    6.783
    Пол:
    Женски
    Може и да печеш, мене дури и повкусни ми се печени.
    Само место компир, редам морков
     
  12. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    Пол:
    Женски
    За сос за даски јас само еден правам (само еден знам :rofl:) ама ми е стварно вкусен. Најчесто за колбаси и ќебапи. Земаш една чашка павлака од околу 250мл стандард како што се продава во чинија ја истураш додаваш малку сол една лажичка мајонез неколку капки масло и едно чешне лукче ситно исечкано. Мене ми е ова превкусно. Секако би сакала да споделат и други да си научиме и ние.

    Од сос за пилешко ја правам со кари
    Screenshot_20230114_160258_com.huawei.browser.jpg
     
    На zence му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    272
    Пол:
    Женски
    Top se ideive.Fala ti.

    Top ideata so pileskoto.Kolku vreme ti stoi-za kolku dena go jades?
     
  14. Hisha

    Hisha Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    5.315
    Пол:
    Женски
    Pa gledam za 4-5 dena , ama gledam se da mi e pileshko dal rucek vecwra snak..
     
    На Ne znam koj му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    272
    Пол:
    Женски
    Ова последново богами ќе се проба.
     
  16. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.179
    Допаѓања:
    34.390
    Пол:
    Женски
    https://nmd.mk/kofte-vo-domaten-sos-brz-lesen-ruchek-bez-przhene/

    Ова ми е еден од најубавите и омилени ручеци форевер :inlove:
    Во рецептот пишува лук, јас не ставам, вие можете да си ставите нормално, кој како милува.
    До скоро ми беше еднаш неделно на мени ама сега го покачив на 2-3 недели дека нејќам да ми се здосади:lol:
     
    На Antebellum, Skorpija25 и Heavy Feather им се допаѓа ова.
  17. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.305
    Пол:
    Женски
    Пилешко и зеленчук во вок тава (Или chicken stir-fry):

    1 пилешки стек (на коцки)
    1/2 кромид (сецкан на ленти)
    1 пиперка (зелена, црвена, двете, каква сакаш), сецкана по должина на ленти
    1 морков (со ноже за лупење направен на тенки ленти)
    1/2 тиквица (сецкана на кругчиња, па на пола или на три)
    брокула (неколку парченца, може и замрзната)
    зрна пченка (еден грст, може и смрзнати)
    По избор може да се додаде претходно сварен наут или патлиџан/шери томато

    Зачини: сол, бибер, вегета и кари

    Најпрво зеленчукот однапред го мијам и сецкам, да е спремен.

    Потоа ја загреваш вок тавата со малку зејтин во неа.

    !!!Правилото со вок тава е секогаш да работиш на појак огин и да не ја пренатрупуваш со состојки инаку ќе добиеш варен наместо крцкав зеленчук. Така да готвам колку за една порција во неа.

    Еден свеж пилешки стек го сечкаш на коцки и прв го ставаш во тавата. Повремено го мешаш. Кога е заруменет ги додавам прво кромидот, па потоа морковот и пиперката, па тиквицата. Брокулата и пченката на крај ги додавам. Го следам овој редослед за да сите зеленчуци останат малку крцкави, а пченката заради скробот знае да почне да загорува ако се пржи подолго.
    Зачините ги додавам на крај и сервирам со наут или со патлиџан.
    Може да се менува по вкус со други намирници..
    Сликава е без кари, пченка и патлиџан и има свежи печурки.
    IMG_20240629_161705.jpg
     
    На Antebellum, marchi-cool и Manako2 им се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

    Munchmallow20 Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.765
    Допаѓања:
    22.675
    Пошто сакам да експериментирам со пилешко, открив уште едно убаво јадење.
    Ви требаат: пилешко месо (или мисиркино) печурки, ориз, главица кромид и тегла доматен сос.

    Настрана ставате да се свари оризот.
    Во тава се запржува прво кромидот па се става пилешкото исечкано ситно, на коцки. Се додаваат по некое време и печурките и зачини и така малце да динста. Кога е пилешкото убаво зготвено, му се става сосот, се меша и по некое време и сварениот ориз. Се остава така некое време да се крчка сѐ заедно и после се јаде :D

    Следно ќе пробам и класичната тава со ориз со доматен сос, да видам дали ќе е поарно.
     
  19. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.305
    Пол:
    Женски
    Ме потсети на мексиканскиот ориз што го правев порано. Ако правиш ориз со домати пробај вака.

    Три исецкани, излупени патлиџани, кромид четврт главица, едно чешне лук, сол и околу 300 мл (една шолја) вода/супа од варено пилешко месо се ставаат во блендер и се прават сок.
    Може да ги изблендираш прво патлиџаните па да ги додадеш во водата од пилешкото ако не ти собира.
    Во подлабока тава на масло се пржи оризот со мешање додека да пожолти.
    Се истура сосот од патлиџани и се меша цело време. Кога ќе се упие течноста се додава уште од водата од пилешкото. Зависно од тоа колку ориз правиш, ама јас како за 4-5 души правев и додадов уште 1700 мл супа. Значи некои 2 л супа имав спремно.
    5 минути да врие, потоа на тивок оган со капак го оставаш да вари уште 15 минути без отварање на капакот.
    После го тргаш од рингла и го оставаш уште 15 минути да отстои поклопено. Ќе ја упие течноста цела и ќе е како од тава.
     
    На Antebellum и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  20. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.087
    Допаѓања:
    174.073
    Пол:
    Женски
    Јас конечно најдов начин како да инкорпорирам Тофу во исхраната. Ми смета текстура па зедов silken tofu и го ставив во блендер. Следно ќе ставам плус индиски орев, ако биди да биди, ама прво по оргинален рецепт напрајв. Напрајв запршка со кромид, масло, путер. Додадов гочуџанг. Размислувам следно да ставам и печурки тука или некој зеленчук шо оди добро со тестенина. Очигледно сакам флексибилни рецепти. И после кога ќе се пропржи кромидот додадов блендираното тофу во тавчето, да покрчка малку и зачинвам по вкус обично чили не додавам кога ставам гочуџанг ама работи ко сол, босилек, пипер си додавам редовно. Додавам варени тестени и тоето.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.