@theowndemon, само сакав еден совет да ти дадам да не јадеш соја и производи од соја. Избегнувај и млечни производи колку можеш. Друго не ти мрчам, гледам многу убаво и здраво се храниш.
Јас ги земам често како замена за пилешко. Значи или во грашок манџа или во тава ориз. Се што би правела всушност со пилешко правам со нив. Немам некој посебен рецепт
Јас си имам една листа со 50 60 јадења и линкови од рецепти и така кога немам идеја си ја отварам си барам, и си ги менувам, пример место ориз, кус кус. Ова е најчесто што правам кога немам идеја Крем супа Буквално од секаков зеленчук што ми се наоѓа. Прво кромид да се пропржи, па зеленчукот, па два компира. Му ставам коцка супа и малку бело вино. Дури се вари сецкам леб на коцки го зачинувам и го ставам во ер фраерот да излезат кубети. Ја блендирам сварената супа и додавам од кубетите, лимон и маало од тиква. Вакви супи имам правено од брокули, грашок, ротквци, тиква.
Печурките можеш во сос. Ставаш да се пропржи кромид, додаваш печурки, кога ќе омекнат, ставаш павлака или крем за готвење. Јас знам да додадам и пилешка коцка за супа место зачини и така го вариш сосот уште 10-15 минути и после го ставаш на тестенини.
Јас денес правев полнети печени компири. Ги исеков на пола и ги ставив да се варат. Ги оставив да омекнат, ама да не се раскашават. Ги тргнав да се ладат, за тоа време пропржив кромид, лукче, пиперка, додадов телешко мелено месо. Откако се оладија компирите им ја извадив средината, ја ставив во посебен сад, додадов павлака и сол, промешав, на тоа го додадов месото со зеленчуците и све добро се спои. Ги ставив компирите издлабени на хартија за печење, ги наполнив со смесата и ги ставив да се печат. Попрскав после одозгора со малку пармезан. Превкусни испаднаа.