1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Извршители

Дискусија во 'Правни совети' започната од none75, 8 јули 2012.

 1. none75

  none75 Истакнат член

  Се зачлени на:
  4 мај 2011
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  Ако може поопширно за работата на извршителите.Наиме имам побарување по судска пресуда но и откоа го предадов на извршител ништо конкретно .Дали и ова е се залудно конечна наплата на долг - нема !!!
   
 2. slavica999

  slavica999 Популарен член

  Се зачлени на:
  27 декември 2009
  Пораки:
  4.327
  Допаѓања:
  5.295
  Треба да има нешто на негово име или плата па да му земеш (задршка 1/3 од плата на пр.), а ако не прима плата и нема ништо на негово име (подвижна или неподвижна ствар) што ќе му земеш, ништо, и затоа немате никаков одговор.
  Инаку важност е 15 год. ако после 15год не успеете ништо да наплатите све пропаѓа у вода.
   
 3. Advokatot

  Advokatot Истакнат член

  Се зачлени на:
  24 февруари 2012
  Пораки:
  72
  Допаѓања:
  6
  Едно време имавме Зако за извршна постапка. Сега имаме Закон за извршување. Работите се значително скратени, процедурите упростени, но сепак знае да задоцни некаде.
   
 4. Filipsk88

  Filipsk88 Активен член

  Се зачлени на:
  3 февруари 2013
  Пораки:
  2
  Допаѓања:
  0
  zdravo ..edno prasanje se raboti za toa sto jas imam dobevno stan na poklon od baba mi i dedo mi koi se uste zivi sega stanov e na moe ime a tatko mi e veke pocinat a baba mi i dedo mi se zivi ..a tatko mmi ima nekakvi dolgovi sprema bankite dali jas vo toj slucaj gi nasleduvam tie dolgovi od tatko mi bidej,i od nego ne sum nasledil imot tuku od baba mi i dedo mi so dogovor za poklon a od tatko m i ne sum nasledil nikakov imot
   
 5. pross

  pross Истакнат член

  Се зачлени на:
  29 август 2012
  Пораки:
  127
  Допаѓања:
  59
  Пол:
  Машки
  filip, naslednikot odgovara za dolgovite na ostavitelot do visina na nasledeniot imot !!!!
  dokolku ne si nasledil NIKAKOV imot od tatko ti , ne moze da odgovarash za negovite dolgovi !!
   
 6. Makide

  Makide Истакнат член

  Се зачлени на:
  30 ноември 2011
  Пораки:
  182
  Допаѓања:
  324
  Значи станот го добива како поклон од бабата и дедото односно на поклон може да се дари имот и на лица кои не се законски наследници на поклонодавателот, и не станува збор за наследување на имот како оставина на таткото ниту како наследување по правото на претставување, односно овде не станува збор за наследување па со прифаќањето на поклонот не може да да дојде до одговорност на долговите на поклонодавателот (бабата и дедото).
   
 7. pross

  pross Истакнат член

  Се зачлени на:
  29 август 2012
  Пораки:
  127
  Допаѓања:
  59
  Пол:
  Машки
  Макиде, тој прашува дали ќе дојде до негова одговорност за долговите на ТАТКО МУ затоа што татко му имал некакви долгови, а тој од него НЕ наследил никаков имот. Затоа не постои негова одговорност како потомок на татко му да одговара за неговите долгови ако не наследил од него никаков имот. Тоа што добил подарок од баба му и дедо му е независно од се друго претходно речено !!!
   
 8. Makide

  Makide Истакнат член

  Се зачлени на:
  30 ноември 2011
  Пораки:
  182
  Допаѓања:
  324
  Мене ми е јасно, но сакав само подобро да му објаснам за да не се збуни дополнително, бидејќи во контекст на прашањето наведува дека добил на поклон стан од неговата баба и дедо, па го интересираше дали прифаќањето на тој подарок може да има некаква врска со долговите што ги имал неговиот татко. И последен финален заклучок е ПРИФАЌАЊЕТО НА ПОДАРОКОТ ОД БАБАТА И ДЕДОТО НА СТАНОТ НЕ ПОСТОИ НЕГОВА ОДГОВОРНОСТ ЗА ДОЛГОВИТЕ НА НЕГОВИОТ ТАТКО.
   
 9. veki63

  veki63 Активен член

  Се зачлени на:
  27 август 2013
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  Здраво на сите!
  Слу~ајно налетав на форумов,па решив и јас да побарам совет!
  Се работи за Топлификација,Ке гледам да бидам пократка !
  Во 2011 под притисок и заплашуванје дека ке не дадат на извршители,потписавме спогодба за плакање долг кој се однесува на сметки од 2000-2009год (по една сметка од 2000г,една од 2001,една од 2003 ...главен долг 25000 + камата за 9години=65000,денари) и плативме веднаш една рата.Во спогодбата во последниот цлен пишува -ако не се платат три рати спогодбата е ништавна -не вази.И ние повеќе не плативме ниту една рата,затоа што ни рекоа дека долгови после 10години застаруваат.
  Сега ,пред еден месец,повторно ни се јавуваат и велат спогодбата вази ако ги платиме сите достасани рати , (треба да платам дваесетинешто иљади денари)а од друга страна не советуваат да склуциме нова спогодба на пократок рок,за да не не дадат на извршител!Ги побарав тузбите на увид - не ми ги дадоа ,велејки дека истите што се тузени до 2006г се на суд , а од 2006г па наваму ке идат преку нотар ,па на извршител.Се прашувам -зошто не толерирале до сега зошто се толку ,,обзирни,,па не не дале на извршител,нешто тука не ми штима ,ама не ги познавам баш законите ?!Што да правам - да склуцам спогодба (рата ќе ми биде околу 3500, денари ,а јас немозам да ја плаќам) а ако не склуцам ?!Мозам ли да плаќам само основен долг,месецно без да склуцам спогодба ?! Ако некој мозе да ме посоветува ,благодарам
   
 10. vesna2dm

  vesna2dm Нов член

  Се зачлени на:
  18 декември 2013
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  Zdravo bi sakal da dobijam praven sovet. Pred dve godini na platata mi soprea na tri pati po okolu 4000 den. so izvrsno resenie za koe ne bev prethodno izvestena . Dolgot bese za telefon i za okolu 3000 den. na kraj so izvrsitel si zemaa 12000 . E sega si go naplatija toa sto si go naplatija i toa vi velam bez prethodno izvestuvanje i sega posle dve godini na platata povtorno bez nikakvo izvestuvanje so izvrsno resenie mi sopiraat nekoi si 1400 den. za istata rabota zakonska zatezna kamata . Nemozam da razberam si go naplatija dolgot pa posle dve godini im tekna za kamata . Imam li nekakvi prava ?????? Moze da im tekne posle dve godini pak nekoja kamata ako nekoj znae nesto ve molam brzo pisete mi vi blagodaram i pozdrav
   
 11. nadja.d

  nadja.d Популарен член

  Се зачлени на:
  19 октомври 2012
  Пораки:
  221
  Допаѓања:
  220
  Правосилно и извршно решение може да се извршува во наредните 10 год,исто и споредните побарување ,во случајот каматата.
  Инаку извршител наплака само врз правосилен документ за што претходно сте биле тужени,веројтно поднесен платен налог.Реално сите сме свесни за неплатени комуналии,телефон или струја,на секоја сметка пишува заостанат долг нели,си знаеме кој каде е должен,тоа дека не си била известена и незнам колку држи вода.
  Како и да е можеш да се информираш кај извршителот дали долгот конечно ти е исплатен,имаш право на таква информација.
   
 12. pravdiko

  pravdiko Активен член

  Се зачлени на:
  26 мај 2013
  Пораки:
  4
  Допаѓања:
  4
  Парични примања кои не подлежат на извршување

  Извршувањето врз плата и пензија, како и врз надоместок наместо плата, за побарување врз основа на законска издршка, надоместок на штета настаната поради нарушување на здравјето или намалување, односно губење на работната способност и надоместок на штета за загубена издршка поради смрт на давачот на издршката, може да се спроведе до износот од една половина, а за побарувања по друга основа – до износот од една третина на платата или пензијата. Ова исто така се применува и врз примањата на лица во резервниот состав на армијата и полицијата.

  Пвеќе прочитајте тука : http://www.pravdiko.mk/parichni-priman- ... rshuvan-e/

  Поздрав
   
 13. okcenzi

  okcenzi Популарен член

  Се зачлени на:
  25 декември 2012
  Пораки:
  3.522
  Допаѓања:
  9.526
  Кои предмети не можат да ви бидат одземени од извршител


  Извршната постапка е посебна граѓанска постапка чија цел е конечно остварување на некое побарување за кое е одлучено во когнициска постапка (парнична, кривична, управна, итн) или обезбедување на идното остварување на некое побарување.

  Во правниот систем на Република Македонија, постапката на извршување ги опфаќа правните правила според кои постапуваат извршителите заради присилно извршување на судска одлука која гласи на исполнување на обврска, заради присилно извршување на одлука донесена во управна постапка која гласи на исполнување на парична обврска, заради присилно извршување на нотарска извршна исправа, (во сите случаи освен ако со друг закон поинаку не е определено), како и при извршување на брод и на воздухоплов.

  При вршењето на дејствијата на извршителот за присилно извршување на извршната исправа, законот има поставено одредени ограничувања во поглед на предметот на извршување.

  Предмет на извршување не можат да бидат:

  1) облека, обувки, долна облека и други предмети за лична употреба, постелнина, садови, мебел, шпорет, ладилник и други предмети со вообичаена вредност што служат за задоволување на основните потреби за домаќинството, доколку му се потребни на должникот и на членовите на неговото домаќинство;

  2) храна и огрев за потребите на должникот и на членовите на неговото домаќинство за три месеца;

  3) работен и расплоден добиток, земјоделски машини и други орудија за работа, семе, добиточна храна, алат, машини и други предмети што на должникот земјоделец или занаетчија му се неопходни за одржување на земјоделското стопанство, односно за вршење на занаетчиската дејност, во мера во која е потребно со тоа да се оствари минимален приход за неговото издржување и за издржување на членовите на неговото семејство;

  4) книги и други предмети што му се потребни на должникот кој самостојно во вид на занимање со личен труд врши научна, уметничка или друга професионална дејност;

  5) готови пари на должникот до месечниот износ кој според закон е изземен од извршување;

  6) ордени, медали, воени споменици и други знаци на одликување и признание, венчален прстен, лични писма, ракописи и други лични списи на должникот, како и семејни фотографии и

  7) помагала што на инвалидот или на друго лице со телесни недостатоци му се дадени врз основа на прописите или што ги набавил сам, а се неопходни за извршување на неговите животни функции.Поштенска пратка или поштенска парична дознака упатена до должникот не може да биде предмет на извршување пред да му се врачи.

  Со закон може да се определи дека и други подвижни предмети не можат да бидат предмет на извршување.
   
  На blonde_supergirl му/ѝ се допаѓа ова.
 14. TetovoMK

  TetovoMK Нов член

  Се зачлени на:
  22 септември 2016
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  Пол:
  Машки
  За колку време застарува постапката за извршување која што неможе да се реализира бидејќи должникот нема примања ниту имот и дали истото може да се повтори на некој начин по застарувањето?
   
 15. ElenaSA

  ElenaSA Истакнат член

  Се зачлени на:
  11 декември 2013
  Пораки:
  16
  Допаѓања:
  0
  Здраво, ме интересира кога е извршно судско решение, односно како се пресметува датата од клаузулата за извршност? Фала
   
 16. Donatela.W

  Donatela.W Истакнат член

  Се зачлени на:
  5 мај 2017
  Пораки:
  183
  Допаѓања:
  535
  Пол:
  Женски
  Откако со писмо извршителот ке извести со писмо . Нека ме поправат ако грешам
   
 17. GeoDidi

  GeoDidi Истакнат член

  Се зачлени на:
  9 септември 2010
  Пораки:
  65
  Допаѓања:
  260
  По приемот на судската одлука, се чека да измине доброволниот рок за исполнување на обрската наведен во изреката на одлуката (3, 8 или 15 дена). По изминувањето на тој рок, одлуката станува извршна. Кај првостепена одлука, доколку не се вложува жалба, најчесто денот на правосилност се поклопува со денот на извршност на одлуката.
   
 18. Justicija

  Justicija Популарен член

  Се зачлени на:
  9 август 2017
  Пораки:
  4.232
  Допаѓања:
  16.198
  Пол:
  Женски
  Извршители ЛИХВАРИ !!!
   
 19. Vanjce09

  Vanjce09 Истакнат член

  Се зачлени на:
  5 октомври 2016
  Пораки:
  71
  Допаѓања:
  36
  Пол:
  Женски
  Decki pred 3 godini kupivme stan daden ni e pod kirija.Deckoto sto ziveel tamu ne plakal smetki za mobilen I mu stignuvase na taa adresa predupreduvanje za izvrsuvanje,go izvestivme. Denes na kiradjiite Im dosle izvrsiteli I ostavile livce da se javi do narednata nedela inaku ke izvrsat na adresa. Neznam kako funkcionira drzavava ama ne bi trebalo na nasa adresa da izvrsuvaat toj ne e sopstvenik tri godini. Ve molam spodelete iskustva.
   
 20. violetblue

  violetblue Популарен член

  Се зачлени на:
  12 февруари 2010
  Пораки:
  1.350
  Допаѓања:
  4.093
  Дадете им на ќираџиите копија од имотен лист дека вие сте сопственици на станот, така да ако дојде пак извршителот само нека му ја дадат фотокопијата од имотниот лист и нема да има никаков проблем.
   
  На Vanjce09 му/ѝ се допаѓа ова.