А се извинувам пример извршителот пушта налог како и да е ме блокира а јас денеска ми стигнал прилив по основ на плата дали е можно сите да ми ги повлечи и ако ми ги повлечи дали би ги вратил одкако би се договориле за 1/3 или 1/5 ?? И колку би платил одкако ке се договорам за 1/5 во уни банка и шпаркасе за деблокада? Пошто во уни должам а во шпаркасе ми легнува платата
Zdravo ludje,nova sum na forumov,i imam golem problem so BRZI KREDITI.Imam eden kredit vo banka od 5000evra za koj redovno si nosam pari,go zedovpred godina dena poradi renoviranje.No se izlazav so brzive te dokupi ova te ona,i sega sum vo golemi dolgovi do gusa od sto ne si mislev na vreme. Vo juni ostanav bez rabota isto taka i mazot mi,na prinuden odmor, pa zemi eden da pokries drug,i taka vo krug se dodeka ne dojdov vo situacija vo septemvri veke da nemozam nitu eden da zemam posto od site imam.Sega pojdov na rabota no veke po 2 meseci dolzam rati,nekoi pomali uspeav da gi pokrijam...no vo globala site gi dolzam . Telefonot non stop mi zvoni,me ubija, se pomiriv so faktot deka ke bidam dadena na izvrsitel i ke si rabotam za niv.No prolemot mi e sto moite doma ne znaat,a kreditite gi imam zemeno na mominskoto prezime ,a pred medec dena si go smeniv vo prrzime na soprugot.Moite ne znaat poradi toa sto ne se vo situacija da mi pomognat,samo stress ke im bide strav mi e da ne im se sluci nesto.Problemot e vo toa sto kreditite namerno mi pustaa pisma na starata adresa iako im gi imam dadebo novite podatoci,im rekov na moite kao pokrieno e se,neznaat deka toa se rati za krediti a ne tolku mali krediti.Vkupno nekade imam brzi okolu 150000den, dokolku slucajno ne se javam na telefon da kazam deka seuste nemam sredstva tie vrtat ne na kontaktot sto mi e ostaven kako dopolnitelen,tuku kaj stignat minatata nedelq m cash imq vrteno nq svekor mi, iute na sestrata na mazot mi, flexi na bratucetka mi, a lice za kontakt e mazot mi.Ne znam kako smeat taka da vrtat.Dali nekoj go ima doziveano ova? Nikoj od bliskite ne mozr da mi pomogne poradi toa sto imaat mali plati i svoi problemi i krediti. Vo red ke bidam dadena na izvrsitel,no nikoj nr mi kazuva dali na novata adresa ili na starata.Mi pretat i so doadjanje na domasna adresa.DALI NA NEKOJ MU IMAAT DOJDENO DOMA,ILI TOA SI ODI PREKU PISMO ZA KOE SI IZVESTEN DEKA SI DADEN NA IZVRSITEL.i dali bi me barale na nova ili na stara adresa.Najmnogu mi e za moite poradi toa sto se ludje vo godini i so zdravjeto ne se naj naj,a za gluposta jas i mazot mi ke si rabotime toa e toa. DOKOLKU IMA NEKOJ SO OVAKOV SLUCAJ AKO MOZE BAREM DA MI JA OBJASNI POSTAPKATA PO KOJA ODAT BRZITE KREDITI,KOGA DA OCEKUVAM IZVRSITEL DA ME KONTAKTIRA,SITE MI PRETAT IST PERIOD DEKA OD UTRE KE BIDAM DADENA,TAKA E VECE CEL MESEC,I MI VIKAAT ZA PRISILNA NAPLATA NA DOMASNA ADRESA.Ne znam kaj da se svrtam,pocnam da istrazuvam na google i naidov na forumov. Vi blagodaram na site sto ke odvoite vreme za sovet i spodeluvanje iskustvo.
Da si zdrava ziva ne ke ti ja zemat dusata to nee ic pravilno da remetat bliski kontakti ili pak brzite da se zakanvat za doma idenje itn 21 vek sme a imam slusano deka navodno taka se zakanvale...
Ne e navodno,eve jas vi velam deka bukvalno se zakanuvaat,samo nz tocno do kade moze da odat,nz dali nekoj vo situacija kako mojata ili poodminata,pa da ni objasni.Inaku gi orasuvam kaki mozat taka,deka imam dogovor koj dobrovolno sum go potpisala i sum soglasna so kamatite,izvrsiteli vo slucaj na docnenje itn. No vo dogovor nema maltretiranje na bliskite,sirenje na info deka ke bidam dadena na izvrsitel,jas kako klient biven treba da imam oravi na privatnost ne na site okolu mene da se iznesuva mojot slucaj.Za moi gluposti jas si snosam posledici nikoj drug.A tie idat na karTa spored mene da voznemirat se,pa mozebi nekoj ke se najde da mi pomogne.
Od kaj pak pari i za advokat , si se smeam na makata. Moze nekoj advokat ke se najde tuka pa da mi dade besplaten sovet, ne poznavam nitu eden advokat okolu mene da bi mi dal besplaten sovet. A iskreno pojma nemam ni dali naplacaat advokatite za sovet, dosega ne mi trebal za nisto fala bogu, ali sega bogami ..
Не осудувам,само не знам како се осмелувате од 100 места да земате кредити.. Па после мака дур ги враќате..
Se bese vo red dodeka rabotevme dvajcata,no kako ostanavme bez rabota ti se zgolemija mnogu i srga nemozam da postignam pr ako ratata mi bila 4000den sega mi baraat po 10 000,pa dosla nova rata i taa stanala od 4000 veke nakaj 7000... itd itd,
Vo banka ne docnam toa go placam redovno,najmnogu docnam iute credisimo flexy po 3 rati,tigo go prodolzuvam sto znaci ne go docnam,fkcbs docnam edna rata no mi lupnaa tri pismeni opomeni toa e plus 10000 na rata od 3000,m cash docnam 1 rata,i sega mi dospea nova koja ja docnam 3/4dena
Da iute,credissimo i mcash(iako docnam edna rata),flexi se kulturnj mi rekoa blokada na smetka no bez zakani.
Deneska creddisimo mi de javija mi rekoa deka od utre ke bidam dadena na advokat i prisilna naplata i izvrsitel, im rekov vo red sakam da znam posto gi imam dadeno novite podatoci da me kontaktiraat spored niv,mi rekoa ne e toa fo nas kaj sakaat ke ve kontaktiraat kao veke ne ste nas problem,tuku na izvrsna i terenska naplata. Nitu razbrav izvrsitelbli ke e ,terenska naplata sto se podrazbira pod toa,ne mi odgovorija mi rekoa imajte ubav den i mi zatvorija
Ke bidetw poseTeni na domasna adresa i na novo rabotno mesto.Im velam vo rrd no jas ako nemam sega nema da imam i da mi dojdat na vrata.Mi velat vie si znaete ke si najdete itd itd
Значи директно ќе им кажеш ако продолжат да се јавуваат кај вашите дома, вашите ќе направат вештачење за нарушено психо-физичко здравје поради вознемирување и психичко насилство, и ќе бараат со тужба надомест на нематеријална штета, а вие дополнително ќе пријавите во полиција и кај јавен обвинител како оштетена страна дека врз вас е сторено насилство во случајов психичко од вработениот во тоа финансиско друштво. Дополнително ќе пуштите пријава до Министерство за економија за злоупотреба во работењето, и до пазарен инспекторат. Исто така ќе им барате вонсудски тие да ги намалат каматите доколку се спротивни на законот. Инаку постапката е следнава тие имаат право да поднесат предлог до нотар за издавање на нотарски платен налог, нотарот треба да ви го достави решението за нотарски платен налог на кое вие имате право на приговор во рок од 8 дена (се доставува на адреса по лична карта), ако поднесете приговор тогаш одлучува судот, доколку не поднесете приговор тогаш решението на нотарот после тие 8 дена станува правосилно и извршно и тогаш веќе доверителот може да поведе постапка за извршување, инаку во никој случај било кој и да е доверителот не смее да го вознемирува должникот во смисла да му идел дома, да се јавува по роднини и нив да ги вознемирува.
Im rekov taka moze ne tolki strucno no deka oe gi prijavat za voznemiruvanje,mi odgovorija deka koga nemozat mene da me dobijat (a sakaat 3 pati vo 2 min da zvonat da krenes sto ne sum sekogas vo moznost,a sekogas im se javuvam vo tekot na denot) kao oni imaat pravo da kontaktiraat deka gi imaat broevite od site moi bliski,vrv bede iute vcera koga mi rece deka ja imaat baba mi za kontakt zena koka e 87god i brat mi i deka dokolku ne podmiram tie ke bidat kontaktirani. INAKU AKO MOZE SOVET GLEDAM SE RAZBIRATE VO PRAVNI POSTAVKI ZA KOI JAS NEMAM VRSKA,VO KOJ SLUCAJ MOZE DA PODNESAM PRIGOVOR,posto vo slucajov jas sum kriva pa sum kriva gi nemam ispocituvano rokovite soglasbo so dogovor na toa ima kamati, dali bi mozela da podnesam prigovor da ne ni se naplacaat kamati za ovie 3 meseci sto se skoro nakaj 50000den koga ke soberes site krediti
@Kotto Во случај да ти дадат 2 или повеќе решенија за извршување, тие по закон не може да бидат наплатени во исто време. По било кој основ од плата не смее да ти биде скратено повеќе од 1/3 од платата, или за оние кои земаат минимална плата 1/4. Така да, првата фирма која ќе те даде на извршител, нивното побарување ќе биде подмирувано се додека не биде подмирено во целост, потоа иде на ред вторите кои поднеле итн. Значи запомни, не смее да ти биде кратено повеќе од 1/3 од платата, или 1/4 зависно од висината, во никој случај. Сепак, доколку едни те дадат на извршител, тогаш гледај кај другите да подмириш малку од малку за и тие да не те дадат, бидејќи трошоците за извршување ти ќе ги сносиш и за секое решение ќе те кошта минимум 7000 денари, и тие варираат во зависност од висината на долговите.