Извршители

Дискусија во 'Правни совети' започната од none75, 8 јули 2012.

1. la.malparida

la.malparida Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    315
    Не се разбирам многу во нотари и извршители, па сакам да прашам дали се плаќаат некакви камати или казни кон извршители за неплатени сметки од една година спрема водовод. Благодарам.
    @Luciferka

Последна измена: 26 јануари 2022
  2. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Се разбира ќе треба да се платат трошоците за нотар и извршител.
    Доколку има поминато 1 година од доспевањето на фактурите и не е покрената постапка за присилна наплата, односно немаш добиено НПН сметките се застарени и немаш никаква обврска да ги подмириш.
    Ако евентуално добиеш НПН твојот адвокат ќе го обжали за застареност( жалбата се поднесува во рок од 8 дена по приемот во спротивно НПН станува подобен за извршување и ништо повеќе нема да може да се направи ) и сите трошоци во постапката ќе паднат на терет на водовод, исто така тие ќе ти го платат и адвокатот доколку се е навремено обжалено.

Последна измена: 28 јануари 2022
    На la.malparida му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DraganMomirov

DraganMomirov Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    31
    Луѓе господ да ни е напомош и брзи кредити ич неплатени кредит заостанати суми па и беља што има жирант полошо незнам се борам сам со себе ме полудија помислите ... сум мислел и на најлошото .... на моите им реков неплатив некој долгови ке средам сам уживајте .. од изи фајнанс ме отепаја чак дома и на работа ке иделе мојот адвокат испрати опомена и натаму ми кажа ако ме бараат да му кажам него да го бараат другиве ме удавија после 1000 повици и укажување дека немам да постапат понатаму и веќе не кревам..... незнам стварно се плашам... премногу . Од банка стварно незнам шо ке биди луѓе безпари секој месец во долгови... како да продолжам да живеам незнам ај сега немам ништо на мое име и предметите дома како ке се докажи кој е мој кој на родител купен предмет. Утре другиден ке наследам имот што правиме ...
    Незнам :( и овие брзиве и кредито ако ме тужи жирантот ако му држат него уште повеќе ке ме изгорат...
    Што ме чека луѓе како да кренам глава од сево ова како да гледам пари од плата?

Последна измена: 17 февруари 2022
  4. DraganMomirov

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    31
    Имено бегам хрватска за две недели иуте веќе раскина договор 3 месеци неплатив додека изи тиго кредисимо допрва ке раскинуваат кажете ми бидејќи сум во странство здраствено и пензиско осигуран како би плаќал кредито со траен налог ? Т.е што би се десило ако дојде до извршител дали ке ми гибаат хрватска сметки или проблем направат а што ке биде мк???

5. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.939
    Допаѓања:
    19.752
    Само странство ти е спасот и не враќај се овде, ништо не можат да ти земат извршителите додека живееш и работиш во странство

На PetarPopovski00 и DraganMomirov им се допаѓа ова.
  6. DraganMomirov

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    31
    Nitu mozat da mi zemat nitu da mi blokiraat dodeka sum tamu pretpostavuvam. A stapnav tuka 300 problemi.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.797
    Допаѓања:
    173.173
    Не можат ништо да ти земат што не е твое.
    Сметките ќе ти останат блокирани додека не ги исплатиш долговите.
    Дури и да се вратиш, ништо не ти можат. Што ќе ти прават жити се? Ќе те обесат на плоштад па толку си се исплашил?

На PetarPopovski00 и DraganMomirov им се допаѓа ова.
  8. Aslan Turkey

Aslan Turkey Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    48
    Ијас сум даден на извршител од 2014 година. Немам ништо на мое име, а бев блокиран. Почнав да го отплаќам долгот и ми ги одблокираа сметките. За среќа мојот долг не е голем

9. Maci1012

Maci1012 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    34
    3 meseci ne plakas brz kredit rata,I ti raskinuvaat dogovor?Sto znaci toa deka treba cela suma da ja vratis kolku sto si go zemal krediot plus kamati kazni?, zarem ne davaat na izvrsitel posle 90 dena neplatena rata taka mislam deka e.Ako znae nekoj posle kolku dena moze da te dadat na izvrsitel neka napise.

10. AAG

AAG Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2019
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    55
    Zdravo iskustvo so zemanje brz kredit , credisimo ili nekoj drug?

11. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Здраво. Дали застарува долгот кај извршител? Имам неколку извршни постапки за долг од сметки од родител кое е починато лице. Сметките се за период пред 9 години. Имам наследство.
    Дали тече секој ден камата, дали можат да наплатат од мене и дали има шанса да застари долгот? Благодарам

12. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    5.598
    Цело време тече камата додека има долг, можат да наплатат од тој што се прифатил за наследник, ако си зела наследство да, можат од тебе. Не застанува.

На Justicija и DraganMomirov им се допаѓа ова.
  13. DraganMomirov

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    31
    edno prasanje ako moze da pomognete imam brzi krediti okolu 220 000 denari dospeani i kredit i kreditna vo banka okolu 740 000
    Okolu 16 17 evra begam stranstvo planiram da idam na pola godina godina kaj roditelive tamu godisno bi zemal okolu 8400 evra dali moze nekako i kako bi se napravilo za na rati da se vrakaat site ovie dolgovi ? T.e dali bi se aktiviral zirant dokolku rabotam vo hrvatska . Tuka se vodam kako nevraboten?

14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.797
    Допаѓања:
    173.173
    Ќе активираат жирант ако има примања

На DraganMomirov му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DraganMomirov

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    31
    Dobri presuda kako zirant?

16. DraganMomirov

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    31
    A ako si nevraboten za deblokada na smetka koga ke se vrabotis mozis da se dogovoris za 1/3 ? Od plata

17. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.939
    Допаѓања:
    19.752
    На жалост долг кај извршител не застарува ни за 50 години

18. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Долгот кај извршител не застарува никогаш и во целиот период си течат камати.
    Штом сте се прифатиле за наследник и имате добиено наследство одговарате за долговите на оставителот но само во висината на добиеното наследство во случај висината на наследството да е помала од долговите немате обврска да го подмирите целиот долг се што треба е да го обажалите НПН.
    За дополнителни имфорамции можеш да ми се обратиш во секое време тука или во ЛП.

На Blagojmilev му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DraganMomirov

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    31
    Vaka luge da sme zdravi i zivi site sto brzi sto banka okolu 15000 iljadi evra dolgovi i kreditna vo niv na kreditov i zirant dali dodeka sum so rabotna viza so licna karta vo druga zemja mozi nesto da mi napravi problem za prodolzuvanje prestoj i dali mozat nesto da napravat po mkd licna karta se vodam vo kuka kaj sto ziveat moite roditeli jas sum stranstvo i ke bidam zauvek samo na odmor 18 dena bi odel godisno. Dali mozat nesto niv da im napravat? Ili problem sobprestojov vo stranska zemja ziveenje i rabota? Fala odnapred

20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Ако немаш ништо на свое во мк тогаш само ќе те блокира извршител во сите банки во мк без разлика имаш/немаш трансакциска, долгот ќе си остане и ќе се трупа со камати, еден ден доверителот или неговиот правен следбеник ќе си наплати од наследството кое ќе го добиеш, ова е ,,најдоброто" сценарио, инаку реалноста е дека ништо не го спречува доверителот да побара признавање на странска одлука во земјата каде што си моментално и таму во странство да те даде на странски извршител.
    Со други зборови од долгот не можеш да избегаш гледај малку по малку врати го, или ако сметаш дека ти е повредено некое право во текот на постапката (на пример не ти доставиле решение од нотар за приговор, итн.) поднеси предлог за укинување на клаузула за правосилност и извршност.

На fana, DraganMomirov и cresa-jagoda им се допаѓа ова.