Добра вечер . 0 :35 часот сон не ме фаќа . Ќе ве молам за совет. Имам извадено кредит. 900.000 ден и 44.000 ден минус плата, кредитот со солемнизација на Договорот за кредит на Нотар и административна забрана од платата со кокредител сопругата. Додека бев вработен го плаќав редовно . Земав плата 22.000 ден рата 12 .000 ден. Со сопругата во иста фирма работевме. Таа 9 месец трудна веќе на породилно. Барам од работа да ме сменат од функција бидејќи многу обврски . Ме менат за рок од 4 дена и така, продолжувам да си работам. Наредниот месец ми пуштат плата 15.000 ден. ( Немам одсуство ,не сум казнет , без никаква причина ми ја намалуваат одговорниот не знаел кога го прашав зошто) Почетник да дојде да роботи 17.000 ден плата ќе зема. Веднаш побарав одказно решение и работев уште еден месец. Следниот месец 16.000 ден плата ми пуштиле. 1 месец без работа . ( Меѓувреме син ми се роди. ) - една рата за кредит каснам. Се вработувам , газдата ми вели 14.500 на сметка другите на рака , викам ок не ми мене на мене ништо сега за сега. Минат 4 месеци се ок , на сметката не ги ни вадам парите ни не проверувам заради таа една рата шо каснеше цело време да се израмне. И тој газда а и банката без да ме извести септември , октомври , ноември да не ми пуштал пари на сметката а јас појма немам . И у декември пушта пред нова год 58.000 ден. Ама пошто 3 месеца не сум имам прилив на сметка ми ја блокираат сметката и ми ја укинуваат минус платата од 44.000 ден, автоматски си ги повлекуваат . И си ги влечат останатите пари за рата за кредит . И автоматски 3 или 4 рати испаѓа да каснам со кредитот . Ми стасува писмо од банка и тогаш сваќам што се случува . Одам у банката ништо не ги интересира ке си ги платиш ратите ќе те одблокираме. Со газдата расправаме се молеме да не го пријавам дека ке ми помогнал божемски за рок од 3 до 4 месеца да се одблокира у криза бил .( Ни к15 таа год не ми даде) И минат три месеца парите шо легнат на сметка право си ги повлекуваат а сметката блокирана Каснам со рати. Фаќа Корона на сите и се одложуваат сметки одам и јас у банката не ми дозволуваат да се одложат ратите. Изнервира се пошто пари ми требаа на газдата му викам пуштај ми ја платата у комерцијалана банка пари ми требат не стасуват вака и 4 месеца у комерцијална банка ми ја пушташе плата и виде дека. Он тоне а со него и јас напушти. И од тогаш па до денес не сум вработен работам на црно со блокирани сметки и денес ми стаса од нотар 900 000 ден да се платат или да поднесам жалба .
Нема што да праеш брате , ако се вработиш ќе ти земаат 1/3 од плата додека не ги исплатиш тие 900.000 а што појќе чекаш расте камата кај извршител, а што дека жалба ќе поднесеш само ќе се изложиш на трошкови, ја сум уште у пострашна ситуација банка имам 610.000 кредит , 40 000 две плати минус , две кредитни картички 35 и 40 000 и 8 брзи кредити кој секојдневно звонат се закануваат со извршител , ни нема спас цел живот должници
Треба да го обжалиш НПН тоа од нотар што ти стигнало мислам 8 дена имаш рок , советувај се со некој адвокат од правна сфера дали можеш нешто да напраиш мада чисто сумљам
Zdravo na site jas imam drug problem daden sum na izvrsitel i se prosleduva toj nalog za administrativna zabrana od strana na mojot rabotodavec no bankata i ponatamu prodolzuva da mi gi zema site sredstva od smetka pa nesto vraka nesto zadrzuva za zatezni kamati me vrtat vo krug neli treba samo izvrsitelot da naplatuva a ne po cela plata da mi se povlekuva koga veke ja trgnal blokadata veke podolgo vreme go pravat toa
Колку си сигурен во ова? Еве на пример брат ми должи во банка над 15.000 евра зашто јас да го плаќам тој долг кога неам ни денар видено од тие пари? Шо дека ми е брат еве може не сме во добри односи. Ми нема логика да треба потесното семејство да враќа, ако не имало допирна точка со тие пари.
Да не испадне дека ве плашам, тоа што го пишав е теоретски, досега не сум слушнал да се случило такво нешто иако има законски начин
па не, не не' исплаши само така благо стегање у гради ми се јави. Чим до сеа не си видел таков случај значи добро сме. И на крај краева ако ништо не сум потпишала нема зашо да враќам јас пари. кој дробел тој нека си срка
Кредити од банка не застаруваат така? само си тече камата со тоа што долгот само двојно може да се зголеми не повеќе од двојно со новиот закон?
И кредите од банка застаруваат но банките многу ретко прават грешка односно во законскиот предвиден рок пред да застари си тужат а кога ќе има тужба тука веќе нема застарување.
А долг кон брокерско друштво? Значи 5 години се поминати и не сме тужени туку само опомена пред тужба.. Нели е застарен долгот?
Zdravo sakam da prasam vo vrska so minusni plati zemeni vo Stopanska banka uste vo 2019godina togas zemav 60.000 denari,nemam ispateno nisto pred nekoj den mi stigna pismo od izvrstitel za prisilna naplata no ne sum vo Makedonija rabotam Hrvatska veke 2 godini,ne go predale na moite doma moram licno da go zemam,postarot sto bil kaj mene doma rekol da ne kazuvaat deka sum stranstvo da ne mi napravat problem na granica koga ke se vrakjam za Makedonija,da napomenam nikakov imot nemam na moe ime i veke 2 godini ne primam nikakva plata vo Makedonija iako odamna e blokirana smetkata na Stopanska ostanatite od Halk i Nlb uste vazat,kakov problem bi mozelo da mi napravat na granica i sto mozat oni so prisilna naplata da zemat koga nisto nemam na moe ime,dokolku ima nekoj sto znae i moze da me poduci na bilo kakov nacin? Fala vi odnapred
Абе што вие? Што можат да ти направат да ти ја извадат душата ли? Каква граница какви бакрачи, иди си слободно, но мораш кога тогаш да ги платиш, бидејки сметките ке ти бидат блокирани и некогаш штом имаш свој имот ќе ти го одземат, инаку можеш слободно да се движиш, овие извршителиве уплав кај народов имаат оставено
Па мене најдобра опција би ми била за двете плати минус да ме дадат на извршител со оглед што имам 8 брзи кредити плус кредит огромен плус две кредитни картички
Ти ќе треба цел живот да работаш за да се одглавиш ама штом се вработиш и третина или петина од плата ќе ти стопираат, не можат друго ништо да ти направат што сте се уплашиле до толку