Извршители

Дискусија во 'Правни совети' започната од none75, 8 јули 2012.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Во однос на ова...
    Извршителот има обврска да пушти исто решение за извршување на две места:
    -домашна адреса
    - на работа
    Но, незнам зошто, ама во 90% од случаевите, она што треба да стаса дома стасува после два месеци, а она на работа стасува истиот ден.
    Оние кои работат во сметководство во фирмата, имаат обврска ВЕДНАШ по стасувањето на Ивршното решение да го известат , за да има простор (ако има простор) да се повлече истото.НО несмее да не го спроведе, зашто има пропишано казна и за него како работник и за фирмата.

Сметката може да е блокирана не само од Извршител туку и по други основи.
    На пример , во последно време се блокираат сметки и поради не платени комунналии (вода, смет...)

Се си е Законски поддржано, за да неможеш да се жалаш никаде.

Но, нели мора од некаде да се почне.

Маж ти нека отиде во Народна Банка , таму има оддел за блокирани сметки, нека си земе потврда и ќе види точно од каде е блокиран.
    Исто има и Македонски кредитно биро (во истиот комплекс на Народна Банка е) и од таму може да добие потврда од каде е блокиран.

Последна измена: 25 ноември 2019
    На gjoker4e и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Апсолутно неточно секое извршно дејствие кај извршител застарува за 10 години, ако во тој период наплати нешто ок ако не наплати пак е ок по 10 години од денот на правосилноста на извршното решение застарува. Секако извршителот нема да ви го каже тоа и да го прекине извршувањето но должникот има право да поведе постапка против извршителот за( несовесно и не законито работење)

Последна измена: 29 ноември 2020
    На tinka87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.936
    Допаѓања:
    19.752
    Зошто ти се потребни да шириш вакви информации?
    Нема застарување на долг кај извршител , прашај ги должниците што после 20 години им иде некоја сметка што не ја платиле
    Сметка според зоо567 застарува после 1 година и за тоа не смее извршител да те блокира,тука нема долг,но ако странката е тужена во тој рок од 1 год , извршителот го блокира секако со сите церемонии
    Долг кај извршител не застарува ,и не знам кај го слушна тоа

4. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Јас само сакам да им помогнам на другите да ги остварат своите права без да бидат ( незаконски ) изиграни од лихварите извршители кои ќе пробаат на народот да му наплатат што и да било без разлика дали имаат законска основа или не.

5. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.936
    Допаѓања:
    19.752
    Јас ти велам дека таков закон во мк не постои ,доколку мислиш ти дека постои дај линк од членот во законот

6. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.110
    Не ти го сфаќам постот, со оглед дека работам во правната сфера и сум застапувал странки кои биле доверители и странки кои биле должници, притоа немам намера да ги оправдувам извршителите, туку ќе ви кажам накратко објективно како е навистина, имено, извршителот исклучиво и единствено постапува по барање на доверителот кој е должен да приложи извршна исправа.
    Извршна исправа претставува секоја одлука донесена од суд, и друга институција, која гласи на обврска - задолжение, и која одлука е правосилна значи против истата не може да се изјави жалба, и извршна значи поминал рокот за доброволно исполнување.
    Во таа смисла извршната постапка е последна постапка од една низа на правни лекови, во која постапка само се врши наплата на веќе признато право во судската постапка, извршителите не можат законски да одлучуваат за застареност или други материјално или процесно правни приговори, а во однос на нивната тарифа истата ја одобрува Министерство за правда, па затоа револтот не треба да биде насочен кон извршителите, тие само го работат тоа што им е дозволено со Законот за извршување.

7. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    488
    Како можам да видам дали има долгови за вода? Се работи за плац. Во општина или?

На Luciferka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Ќе си појдеш во водовод и тие ќе ти дадат конкретни информации.

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.
  9. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    488
    А дали при префрлување на имот од едно на др лице, нотарите проверуваат дали имотот има долгови или не?

На Luciferka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Нотарите тоа не го проверуваат треба сама да си провериш, НО ПАЗИ НЕ КУПУВАЈ НИШТО ШТО ИМА ИЛИ МОЖЕБИ ИМА ДОЛГ БИДЕЈЌИ АКО СОПСТВЕНИЧКОТО ПРАВО СЕ ПРЕФРЛИ НА ТЕБЕ И ДОЛГОВИТЕ ПО БИЛО КОЈ ОСНОВ НА ПАРЦЕЛАТА ГИ ПРЕВЗЕМАШ ТИ.

На cresa-jagoda и NPN им се допаѓа ова.
  11. LegallyBlonde00

LegallyBlonde00 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2019
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    36
    Добар ден. Имам едно прашање па ако може некој да ми одговори . Имам земено кредит преку брзиве кредити . Кредитот ми е 25000 денари . Пола е исплатен. Моментално немам толку пари да го исплатам целосно а заминувам за странство , не планирам да се враќам назад во Мк подолго време . Прашањето ми е , пошто мојата трансакциска сметка ќе биде затворена , нема да можат откаде да наплатат и сигурно ќе ме дадат на извршител , па на суд..дали ќе имам нешто проблем со законот ако сакам да се вратам во Мк после неколку години ? Да напоменам немам имот ниту нешто вредно на мое име .

12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Долгот ќе те чека.
    Ама зголемен со камата на камата.
    Не застарува тој долг.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LegallyBlonde00

LegallyBlonde00 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2019
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    36
    Да, долгот не застарува , него ми е да не имам проблем нешто кривично кога ќе се вратам за 3-4 год. На граница да ме сопрат и слично . Пошто прочитсв дека и кривично може да ме гонат

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.100
    А зошто не си го плаќаш во меѓувреме?
    Зошто да си создаваш проблеми и да комплицираш?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    24.142
    Штом планираш да одиш во странство, или ти, или некој твој близок нека ти позајми 200€ да го исплатиш (штом викаш пола е исплатен, приближно толку остануваат).
    Не си комплицирај со извршители за толку ниска сума.
    Едит* Инаку, нема ниту да можеш да ја затвориш сметката штом фигурираш како личност со кредит.

На gjoker4e, cresa-jagoda, Justicija и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.936
    Допаѓања:
    19.752
    Бидејќи немаш ништо на твое име ништо не можат да ти земат , но во иднина долгот ќе те чека , не ќе можеш да си префрлиш ништо недвижнина на тебе бидејќи извршителот ќе ти ја собере...инаку кривично нема што да одговараш , ништо не ти можат ако немаш ништо ама долгот ќе те чека во иднина

17. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Немаат никаков основ да те гонат кривично тоа е сигурно, но постои шанса да побараат присилна наплата на долг кај извршител со што ќе ти излезат дополнителни трошоци како камати, адвокатски, Нотарски, судски, извршители трошоци со што кога и да се вратиш во држава тој натрупан долг ќе те чека.
    Но сепак мислам овие брзи кредити работат во сивата зона на законот и ретко тужат и износите што се подигаат се доста мали така да уживај си.

На LegallyBlonde00 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    701
    Здраво. Имам едно малку по комплексно прашање, доколку некој е запознаен ќе ве молам за одговор. На кратко значи мајка ми почина пред скоро време, има долгови на нејзино име (кредит во банка) и фирма со милионски долг спрема ујп, фирми итн. Татко ми е жив, јас сум полнолетна брат ми е малолетен. Прашањето ми е дали долгот од фирамата го наследуваме ние(за лично нејзиниот знам дека е на наш терет), до каде може да се оди за наплата на долгот, дали може повеќе од 30% од плата да му се одбива на татко ми?. Инаку мајка ми и татко ми немаат имот на ниво име.

19. NAJROBI

NAJROBI Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    54
    Ako nema drug imot majka ti, samo zadolzena firma. A za kreditot nema ziranti. Jas ne bi go vrakal. Vo Makedonija naslednicite odgovaraat do visina na nasleden del.

20. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    701
    Нема друг имот, куќата е одамна на мое име..Никаков имот нема оставено после смртта.