Извршители

Дискусија во 'Правни совети' започната од none75, 8 јули 2012.

1. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Знам и јасно ми е сѐ. Ова ми е втор извршител. Со првиот немав вакви проблеми. Исплаќав прво на рати, потоа се јавив, ми ја кажаа преостанатата сума и го исплатив цел долг. Знам дека течат камати. Ама овој извршител, т.е вработените таму не знаат кај тераат. Плаќам редовно, и долгот не само што не се намалува, туку расте. Различни суми кажува секој вработен. Со минатиот извршител немав вакви проблеми.
    Прашањето ми е, како да го пријавам, затоа што не може долгот да стои во место. Ако е така, ни за три животи нема да го исплатам.

2. VI LI8331

VI LI8331 Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2022
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    49
    Здраво друшто сакам да прашам имам еден извршител кој ми одзима 1/3 од плата дали може... вториот да ми одзема или мора прво да се исплати првиот?

3. Srcni4ka19

Srcni4ka19 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    • Пишувај кирилица
    Dali banka odobruva kredit ako imas izvrsitel...?

4. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    • Пишувај кирилица
    Luge ve molam za iskustvo...prv izvrsitel ke imam a sum vrabotena..dali toj sekogas ja blokira smetkata ili ke prati nalog na rabota za zadrska na plata? Dali slucajno moze cela plata da ja povlece? Ve molam za iskustva. Se raboti za dolg od kredissimo rekoa cel kredit vednas dospean ke bil 200.000den so se kamati so se

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.096
    На писмо од извршител пишува да се исплати долгот во рок од 3 дена, во спротивно ќе се пристапи при проценка и отуѓување на предмети или недвижнини.
    Дали ако должникот нема ништо апсолутно на негово име, може да се земае предмети од дом кој е на име на родители на сопругот, дали е законски да отуѓат имот од туѓа куќа. Дали има опција да де направи договор на исплата на рати доколку потенцијално должникот е во процес на вработување?

На Slatka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Подвижни предмети кои се во ВЛАДЕНИЕ на должникот, односно на адресата каде што е неговото живеалиште, кои ги користи сам, или со членовите на неговото семејство. Доколку трето лице смета дека има право на сопственост врз попишаните предмети, ќе вложи приговор

На SummerGirl и 1209 им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.096
    Се разбравме веќе со извешителот, пријател е на татко ми. Рече дека само го наведуваат ова во писмото ама во екстремни случаеви пристапуваат кон истата мерка. Рече нема проблем како сакам да платам и кога ќе дојдам при пари, само камата секако ќе тече. Сепак фала.

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    • Пишувај кирилица

Dali sakate da kazete deka sekogas pravi popis na predmeti? Neli od plata odbiva 1/3 ve molam za mislenje i odgovor

9. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    701
    Од старата фирма за одржување на зграда ми останале 3 сметки, без никакви опомени или известување за неплатен долг не пуштиле на извршител повеќе станари.
    Од 1400 ден, сега бараат 10 илјади да им се плати. Што ако ги уплатам тие 1400 ден на сметка на фирмата само, без да платам кај извршител? Никогаш не сум имала вакви проблеми и не знам што и како

10. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    • Не испраќајте повеќе мислења едно по друго
    Тоа се две различни средства на извршување, може да иде и со едното и со другото, нема пречка да се иде прво со попис, законот не забранува, односно не поставува приоритети во однос на средствата на извршување.

Ако веќе ти е доставен налогот од извршителот, види на која извршна исправа истиот се заснова, ако е нотарски платен налог кој не ти бил УРЕДНО доставен, на располагање ти стои можноста да бараш укинување на клаузула на извршност, ако се исполнети законските услови за тоа ..

Последна измена од модератор: 17 март 2025
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    • Пишувај кирилица

Nemam imot na moe ime nitu avtomobil a sum vrabotena
    ..ke odi so popis ili so kratenje na plata...

12. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Со издавање на налог за извршување од плата, колку ти изнесува нето износот на платата, ако износот на нето платата ти е под просечната, ќе се крати 1/5, ако е над 43.000, тогаш 1/3

13. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1

A dali znaete slucajno nad koj iznos se popisuva imot i predmeti

14. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Законот не прави ограничување, извршителот по предлог на доверителот може да спроведе попис доколку оцени дека во конкретниот случај тоа е оправдано, односно не е пронајден друг имот ..

15. Leonidas2

Leonidas2 Нов член

Се зачлени на:
    1 април 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    • Пишувај кирилица
    Zdravo sakam da prasam koj povekje se razbira.pred osum godini imav zemeno credit 10.000 iljadi evra od togasna ohridska banka,bev vraboten kako profesionalen vojnik na ARM rata mi bese 8 000 denari I go vrakjav godina ipol redovno so rok na vrakjanje do ovaa godina mesec maj no potoa napushtiv I otidov stranstvo I Sega se vrativ I otidov vo banka da ja proveram smetkata I mi kazaa deka e blokirana od izvrsiteli,I mi izvadija potvrdi od 4 izvrsiteli,kaj 3 izvrsiteli imam malce za nekoi kazni po 100 evra,a kaj cetvrtiot imam 11 000 evra za vrakjanje I mi rekoa deka toa e za kreditot.E Sega pred pola mesec trgnav na rabota vo privatna firma ovde kaj nas prijaven I otvoriv druga smetka vo stopanska banka,znaci za mesec Dena kje mi legnuva Plata e Sega kakva bi bila procedurata,bidejki kreditot za vrakjanje mi izminuva vo mesec maj i Dali parite kje gi sopira izvrsiteli ili bankata na koja I dolzam..ve molam samo bez nepotrebni komentari Ako nekoj znae da mi objasni podobro za da znam sho me cekam..

16. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    111
    Штом си вработен и добиваш плата, сметката мора да ти биде деблокирана, ќе однесеш потврда од работа кај извршителот дека си во работен однос и колку ти изнесува платата и ќе предложиш извршувањето понатаму да се спроведува со забрана на определен дел од плата (1/5, односно 1/3, во зависност колку ти е нето платата).

17. AngelMI

AngelMI Нов член

Се зачлени на:
    4 октомври 2024
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    0
    Дали сем плата 1/5 имам два кредита
    556 000 преостанат долг. Со менична изјава бс со рати враќање до 1 720 000 на нотар без протест.
    Е сега до извршител белким брзо ке иде и имам кредисимо 150 000 земено . Со рати враќање околу 370 000 е сега што мислите колку ке бидат долговите дадени на извршител по ваше ? И дали можат друго сем 1/5 да одбиваат пошто сум во работен однос и би стигнало од извршител на работа за да ми одбиваат . И колку камата течи на еден дур се чека да се исплати првио. Имот немам на мое име живеам со родители. И дали би можел да имам на мое име нешто. фала. Инаку вбанка редовно си плаќам кредит . Значи се работи за овие два БС и кредисимо .

18. Alwksandra

Alwksandra Нов член

Се зачлени на:
    8 април 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    • Пишувај кирилица
    Nema pravo da ti pipne ni eden denar od smetka bez tvoja dozvola.Izvrsitelite imaat pravo samo da te blokiraat po maticen broj sekade a nemaat pravo da ti zimaat pari od smetki.

19. Srcni4ka19

Srcni4ka19 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    • Пишувај кирилица
    Zdravo, dali dokolku imate izvrsitel moze da se podigne kredit od banka?

На AngelMI му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelMI

AngelMI Нов член

Се зачлени на:
    4 октомври 2024
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    0
    Ne