Не се сеќавам да сум употребувала множина, а можеби и сум или се уште употрбувам ама не знам, не сум обрнала внимание на тоа. Често читам на групи каде мајки зборуваат во множина и не ми смета, на против баш ми е симпатично. Живеам во држава каде што бременост се соопштува со "WE are pregnant" и ова ми е исто симпатично колку и " денес 2 пати се покакавме"
Не ми смета, смешно ми е. Јас така зборам за животните и знам дека ќе користам ко ќе имам дете. Ама е начин родителот, најчесто мајката, да се врзи за детето ... Од поќе, ако надмини одредена возраст каде детето треба да почни малку да седи на две нозе свои. Ок е до одредена мера, над таа мера можи да штети на селфот на детето, а покасно и од одделвањето на мајката од детето. Не зборам за беблаци туку веќе претшколски деца треба да се диференцираат.
Ми се има случено и глупаво е. Баш гледам на јутјуб една што го исмева овој начин на изразување. Слатко од дуње мислам е пишана. Вика :" Данас смо какили" И моја пријателка еднаш во муабет ја прашував како се, ми вика: "добри, ама какаме зелено"
А исто има и такви што наместо во месеци се изразуваат во недели, ми се има случено неколку пати и тоа страшно ме нервира. Ами ако е 6 месеци кажи така, а не 30та недела (лупам од ракав, не знам дали 30 недели се 6 месеци).
Глумење посебни. Сфаќам ако се зборува за некоја развојна фаза која е специфична по недели или месеци, ама стварно е премногу кога прашуваш најобично прашање како колку наполни детето. 154 недели
Хахахахахаха истово ова ми се ина случено. Еве син ми има 2 години јас никогаш во недели не рачунав освен кога гледав на календар и броев и рачунав кога има скок во развој. Една жена пред некое време ме направи да рачунам во себе колку години има детето, кога ја прашав "колку направи"? И ми рече "32 месеци". Као жено шо ти е. До 18 години ќе броите во месеци?
Може некогаш имам кажано не знам ама намерно да зборам какаме мочкаме не Е сега тоа со месеци многу ми беше чудно, но од кога имам дете и јас кажувам по месеци. Прво прегледи, вакцини се се води по месеци. Скокови регресии се е по месеци. Облеката е исто по месеци. Значи автоматски полесно е да кажеш по месец од тие причини затоа што сме така навикнати.
Не ме нервира, ама некако чудно, па дури и смешно. Некоја спомна за мајка на средношколец што зборува во множина. И јас имам слична ситуација од средно. Класната ни кажуваше за мајка, на која синот попуштил со учење. И таа ја прашува да не е случајно заљубен и мајкава на тоа одговорила: „ЗАЉУБЕНИ СМЕ“.
Ова со ученициве познато ми е. Имаше наставничка све во множина кажуваше. Многу професори има така. Поубаво би звучело "сега ќе имате англиски, сега ќе учите за..". Отколку "имаме, учиме". Наставниците веќе тоа го научиле, нема што да го учат пак. На времето кога учев основно некои деца до 3-4одд со родител одеа и се враќаа од школо. Имаше една мајка, детето до 6то го носеше и враќаше. На станица разговараше со друга особа и ја прашуваат каде оди. Госпожата со цел памет "еве да се ЗЕМЕМЕ".
Не се изразувам вака, и ме нервира да слушам некој така да збори пред мене. Ама свекор ми вчера: “Леле се сеќаваш, едвај јаОДБИВМЕ од цицање поголемата”. Да да,ја и он заедно ја одбивавме, ние бевме тие
Највеќе ми е смешно кога дете од 2,3,4 години го ословуваат со бебе. Пр. Моето бебе е 2 и пол, 3 години.
На ништо не ми смета кој како сака нека се обраќа,како сака нека се изразува,или па чувај боже да се замарам некој што вика бебе за 3 год дете.Вакви работи мене не ми се причина за нервоза. Јас си терам како што мислам дека треба и сигурна сум дека за сите тоа не е најправилно.Па сите ние луѓе сме со различни карактери,особини,ако на сите им замерувам,исправам,кај ми е крајот на мене.
Ние малата меѓу нас а и кога и се обраќаме си ја викаме Baby. Така ја завикавме од ко се роди и така и остана како надимак. Пример: кога се јавува татко и од работа ме прашува "како е Baby" или јас ја прашувам неа "Baby сакаш млеко" многу ретко со името Слатко ни е, интересно ни е, ако на некој тоа му смета тие си имаат проблем и екстра време да се замараат со тоа како јас се обраќам на моето дете од 3 години со Baby. Да сме здрави и живи само, и на 20, 30, 40 за нас уште ќе биде Baby