Икање на бебето во стомак

Discussion in 'Бременост' started by Snow-Queen, Sep 5, 2013.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

И јас конечно го почувствував икањето на бебушко! :)
    Барем мислам дека беше тоа, баш како некое срценце да чука.
    Во последниве 7-8 дена, 3 пати го почувствував.
    Мене не ми е непријатно чувството, туку смешно. :)
    До сега само навечер, додека лежам и сум опуштена и сконцентрирана на неговите движења, можеби се случило и преку ден, но не сум забележала.

2. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Јас на почетокот не верував дека може да ика во стомакот како и многумина околу мене но ете пред 3 недели околу 31 недела нешто почна ритмички да ми мрда во стомакот.Со текот на времето тоа се зачести по неколку пати на ден и обрнав повеќе внимание и сфатив дека е икање. Многу мрда Димитарче во стомакот, ме боли левата страна под градата со недели неможам прслук да облечам. Ама внатре ме отепа од мавање и сега веќе знам да разликувам икање од превртување и тропкање на сите страни. Многу ми е интересно кога ика ме расположува до максимум и едвај чекам да ика.

3. Agrona

Agrona Популарен член

Јас не знам бебуш мој како и кога ика. :$ Не разликувам кога ика, а кога се превртува или клоцка. :lol:

4. Ayleenn

Ayleenn Активен член

Значи тие ритмички слаби удари биле икање ^_^ Цело време се прашував.. :)

Beautiful-Princess and Agrona like this.
  5. pilenka

pilenka Популарен член

Ајде малку да се активирааат и другите теми.;) Се почна некаде пред околу три недели, како пулсирање на срценце на исти интервали и обично лево на стомакот каде што и е главчето и не престанува, секој ден ика, ама секој ден, може и по два три пати дневно:D

galapce likes this.
  6. Domakica

Domakica Истакнат член

Тоа е знак за здраво бебе :) прашав докторка и ми рече позитивно е, има развиен централен нервен систем.

pilenka likes this.
  7. friendy

friendy Форумски идол

Ништо страшно, :) been here!
    Зарем ние не икаме!;)
    http://www.babycenter.com/404_is-it-normal-for-my-baby-to-be-hiccupping-in-the-womb_2647.bc

pilenka likes this.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Прв пат икаше на цтг. 33-34 недела, кога отидов оти не осеќав дека мрда...

После тоа, се почесто и почесто ика. Сега веќе сум 38 на почетокот, и како што се повеќе и снемува место, така подобро се осеќаат сите движења и активности - дали притиска, дали се врти, дали ика...

Икањето се осеќа затоа што има ритам... Послабо е од ударите. Се гледа како нежно игра стомакот... :)

9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Моето бебе при крајот на бременоста,т.е последниот месец мн често икаше по неколку пати во денот,кога ќе кажев ме правеа будала никој не ми веруваше.Ама еве и сега имаме две недели и обавезно икаме по 2-3 пати во денот.

10. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Моево бебе вчера икаше 6/7 пати и малку сум загрижена дали е нормално ..Икањето трае мин 5 мин а некогаш и 15 мин ..
    Лекарот ми вели нормално е но читав дека некогаш е поврзано со компресија на папочната врвка или папочна врвка околу врат. Малку сум загрижена па споделете ги вашите искуства со оваа појава.. Од кога почна да ика вашето бебе ? Колку пати на ден ? Колку време траат ?

11. eleni27

eleni27 Популарен член

I moeto mnogu ika, mnogu e razmrdano... Neznam dali e normalno, duri vo ponedelnik sum na kontrola, a inaku ikanjeto po najmnogu 2 minutki trae. :D

espana likes this.
  12. tincemajmunce

Кај мене синко икаше претежно во вечерните часови кога ќе бев легната и одмарав.И траеше по 5-10 мин дури и непријатно ми беше чуството.Еве сега имаме 1,5 месец да кажаж искрено и сега ика и тоа мн.Ама даа не нема на кого,јас кога ќе почнам да икам по 1 саат не престанувам.

espana likes this.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Jas pak imam citano deka ikanjeto znaci zdravo bebe.Daj boze da e taka i site da ste mi spokojni.:inlove:
    Ne vi gi gledam potpisite i ne gledam vo koja nedela ste.Jas vo 23 i neznam dali imam oseteno ikanje.A dodusa i za toa citav.Ama nemozam da raspoznaam ili uste ne ika.

14. tincemajmunce

Мене гинекологот што ме породуваше ми кажа дека икањето било добро и кога икало бебето,вежбало дишење,за кога ќе дојде на овој свет.Незз дали е вистина ама јас моето почнав да го сеќавам како ика пред 9-ти месец и продолжи секој ден до породувањето.И сега ика и тоа мн иначе сме стари 44 дена.А родив прилично здраво бебе,ги доби најдобрите оценки во болница,па може има нешто вистина.

galapce likes this.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Мојот беше ептен икало во стомакот. Си остана и откако се роди. Докај 4 месец интензивно по неколку пати на ден. Сега има 7 ипол месеци и ика многу ретко. Не е ништо страшно.

16. mariz

mariz Форумски идол

Moeto dva pati do sega ikase.. prviot pat pokratko 1,2 minuti... A vtoriot pat koga go osetiv dolgo vreme edno 5min i povekje si ikase :D Prv pat mislam 27, 28 nedela bev :) Kje vidime sega ponataka dali kje ika :D

17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Мислам дека вечерва прв пат го осетив да ика. Како ритмично одчукување и траеше некој си 5 мин :), инаку 31 недела сум. Многу ми се виде интересно.

galapce likes this.
  18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Дали е нормално бебето да ика секој ден? Веќе неколку дена со ред го осеќам.

19. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

И мене ми ика сркој дрн по неколку пати сите ми викаат дека е нормално

20. mariz

mariz Форумски идол

Нормално е, мене првото ми икаше секој ден, ми викаа може ке ика и кога ке се роди.. а кога се роди ич не икаше :D дали во две години икал 2 пати... а во бременост икање секој ден и тоа по 10-15мин без престан :D