Има ли жената душа?

Дискусија во 'Религија' започната од baba Rada, 11 септември 2016.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Погледнете го ова чудо невидено....дали имаме душа, дали сме воопшто човечко суштество(facepalm) колку само понижувачки се почувствував:( погледнете и дајте коментар:?:

На Lolo5, Love...music, Sesil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    @EvAngelos бидејќи ми се допаѓаат твоите знаења и мислам дека си тука најпоткован(за религијата и библијата), можеш ли да дадеш твое мислење за ова плукање по христијанството, ако така можам да го наречам горе посоченото видео:)

На Lolo5, rose60, Love...music и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    Каква е оваа глупост? :) Библијата за жената вели:

“И Господ Бог создаде жена од реброто, што го зеде од човекот, и ја доведе кај човекот. А човекот рече: ,Еве сега коска од моите коски, и плот од мојата плот. Нека и биде името жена, зашто е земена од мажот!-” (1. Мојсеј 2:22-23)

“Но има нешто што сакам да го знаете: Секој маж има свој поглавар, а тоа е Христос, и секоја жена има свој поглавар, а тоа е нејзиниот маж. И Христос има свој поглавар, а тоа е Бог.” (1. Коринт 11:3)

Господ го создал човекот така што му дувна здив на живот во носалките. Така човекот стана жива душа.
    Значи, нормално дека жената има душа. :)

На Lolo5, Таа Сум, iloveyou29 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Можеби има логика:?: Бог го создаде прва мажот и на него му вдахнал живот а жената е направена од една коска на Адам, ама заборавил изгледа да ни дувне душа...хаххахаа малу на шала работава ама ??????

На Lolo5 и Love...music им се допаѓа ова.
  5. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    И на жената и дувнал. :) Се што е живо има душа. Разликата е што прво го создал мажот па потоа ја создал жената од неговото ребро, за мажот да не биде сам. Затоа жената и треба да му биде покорна на својот маж. Тоа е единствената разлика. :)

На Таа Сум, iloveyou29, ***nekoja*** и 2 други им се допаѓа ова.
  6. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Каде пишува бе душичко дека и на Ева и подарил душа(и вдахнал)хукнал,имаме ли некој соодветен израз, не ми текнува??

На Lolo5, Love...music и Aleksandar1212 им се допаѓа ова.
  7. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    Бог рече: Да направиме човек според Нашиот лик, според Нашата сличност, и нека владеат над морските риби, над небесните птици и над добитокот: над сета земја и над сите лазачи што ползат по земјата! Бог го создаде човекот во Својот лик, ги создаде машко и женско.
    И женското е човек... Во Библијата пишува дека на човекот му вдахнал дух, не мора да пишува два пати, му даде душа на Адам па после и даде душа на Ева... се подразбира тоа...

На Таа Сум, iloveyou29, ***nekoja*** и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.428
    Не, на батерии сте вие. (facepalm) :rofl:

На Lolo5, iloveyou29, rose60 и 26 други им се допаѓа ова.
  9. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    И ова дочекав да го прочитам... (facepalm)(facepalm)(facepalm) Сериозно ли бе?!?!? [​IMG]
    Ќе го цитирам другарчето @PogbaPol: Dal je ovo najgluplja tema ikad? :rofl:

На Lolo5, Arthur, cresa-jagoda и 13 други им се допаѓа ова.
  10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.243
    @baba Rada, гледам дека веќе одговори @Bitter-Sweet потковано со Библиски цитати, но бидејќи темата е широка, ќе надополнам малку од други перспективи.

1. Ако ви треба експлицитен цитат од Библијата каде што се вели дека жената има дух и душа, еве прво што ми текна е од изјавата на Марија (мајката на Исус):
    „И Марија рече: „Мојата душа Го велича Господа! И мојот дух се зарадува во Бога, мојот Спасител, зашто ја погледна смиреноста на Својата слугинка.“ (ев. Лука 1:46-48, Библијата)

2. Некои ги буни или сметаат дека е понижувачки тоа што жената е создадена од реброто на мажот, а не од земјата. Јас стварно не можам да сфатам во што тоа е подобар или понепонижувачки земниот прав од човековото ребро. Бог можел да ги создаде Адам и Ева од што било, дури и само со својот збор – како што го создал целиот Универзум. Причината заради која Бог ја создал жената од дел од телесната материја на мажот е за да го концептуира нивното единство, за да постои еден телесен копнеж и привлечност меѓу нив и за да при бракот тие повторно се соединат во „едно тело“ – што е всушност библиската дефиниција за бракот. Има една еврејска поговорка од еден рабин која вели вака:
    „Жената е создадена од реброто на мажот, а не од нозете за да биде газена, ниту од главата за да биде надмоќна, туку од страната за да биде еднаква, под раката за да биде заштитена и најблиску до срцето, за да биде сакана.“ :inlove:

3. Знаете ли која е првата поезија во Библијата? Тоа не се псалмите, ниту Песната над песните. Првата поезија ја пишува Адам кога ја здогледува својата жена и вели:
    “И Господ Бог создаде жена од реброто, што го зеде од човекот, и ја доведе кај човекот. А човекот рече: ,Еве сега коска од моите коски, и тело од моето тело. Нека и биде името жена, зашто е земена од мажот!-” (Битие 2:22-23, Библијата)
    Ова што Адам го кажува „коска од моите коски, тело од моето тело“ е поезија. Дури и следното „нека и биде името жена зашто е земена од мажот“ е игра на зборови, затоа што еврејскиот збор за жена (ишах) е женски род од зборот за маж/човек (иш).

4. Муслиманот на видеото вика дека „Библијата“ вели дека Адам е казнет заради Ева. Тоа е лага. Во Библијата јасно си стои дека Бог го казнува Адам заради тоа што Адам лично и свесно се одлучил да искаже непослушност кон Бог и да јаде од забранетиот плод. Ева не му ги врзала рацете и со сила да му ставила во уста :) Тоа што Адам се обидел да ја префрли вината на Ева, не поминало кај Бог.

5. Видеово е класична исламска (анти-христијанска) пропаганда. Кутрите муслимани се обидуваат светот да го убедат дека жената во Исламот е третирана како принцеза, а во христијанството е понижувана. Но таа пропаганда тешко им поминува, бидејќи не му треба на човекот читање книги и знаење за да увиди дека во реалноста е обратно. Немам време да реплицирам на секоја реченица од видеото, но ако има некој муслиман што сака да се закачка на форумов на темава, нека повели, па ќе разгледаме убаво кој е статусот на жената во христијанството и исламот.

На blonde_supergirl, Lolo5, ***nekoja*** и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.780
    Боже сачувај.

На Lolo5, Arthur, Sanya20 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
    Isuse.

На Lolo5, Arthur и baba Rada им се допаѓа ова.
  13. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.525
    Ја немам.

На Lolo5, Arthur, blackwave и 12 други им се допаѓа ова.
  14. Florenсе

Florenсе Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2016
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    1.712
    Па многу јасно дека жената нема да има душа ако мажот и ја извади.

На Lolo5, ♡BuBaLe♡, Mishela и 20 други им се допаѓа ова.
  15. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
    A shto ako dve zheni se karaat i ednata i ja izvadi dushata na drugata?:nod:

На Lolo5, honest girl, Florenсе и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.470
    Допаѓања:
    43.036
    Абе душа има, али памет дали има е прашањето...

На Lolo5, realGirl, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Bella.04

Bella.04 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    514
    12910444_979681598774911_870981407_n (2).jpg

На Lolo5, Arthur, rose60 и 12 други им се допаѓа ова.
  18. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Можам само слободно да искоментирам дека видеово е тешка навреда за христијанството, дека Исламската вера е толку многу лицемерна....па ако ја нема жената како ќе се ствара светот..уфффф..свашта(facepalm)

На Lolo5, ***nekoja***, Arthur и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
    Da ne bila zhenata nemalo da ima humanost :)

На Lolo5, ***nekoja***, Arthur и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Dabria

Dabria Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2016
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    1.226
    Имаат жените душа, но очигледно некои од нив имаат и премногу слободно време.

На Arthur, Love...music и Anon им се допаѓа ова.