Има ли потреба од логопед?

Дискусија во 'Дете' започната од Gea, 14 август 2011.

1. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Дали може во порака да ми испратите контакт од логопедот?

2. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    823
    Јас го носам моето дете во Цедуз исклучиво кај Ангела, има напредок многу. Топло ја препорачувам

3. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Здраво, дали некој знае логопед кој доаѓа дома? Важно ми е бидејќи имаме само еден логопед во населбата и не може да ни најде термин. За во Скопје станува збор.

4. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.271
    До кога се очекува Р да биде изговорена правилно?

5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.624
    Допаѓања:
    40.112
    И јас за р дојдов да прашам, кога треба да почнам да реагирам?
    Син ми не го изговара, туку го меша со л, крава- клава на пример.

6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Бевме завршивме, премногу задоволна во експресно време совладани 5 букви за 2 месеци. Меѓутоа, Ангела е дефектолог, нас ни требаше логопед па работевме со Сара....Топло ја препорачувам.
    @Emotional123 @Vanilla15 по обаве и разговори со неколку логопеди, со полни 4 потребно е сите букви да се изговараат.

На IJAE и Vanilla15 им се допаѓа ова.
  7. Asher

Asher Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    295

Гласот Р е последен што треба да го совладаат. Ќерката имаше проблем и во консултации со логопеди ни рекоа до 5г најкасно може да се чека, некои и до 6г викаа.
    Ќерка ми одеше на логопед само што наполни 6 но немаше напредок. Поради болести направивме подолга пауза и на 6 ипол сама успеа да научи.
    Така да за помали дечиња не е страшно. Секако ако се работи само за Р. Други гласови порано треба да се совладаат.

На Vanilla15 и Emotional123 им се допаѓа ова.
  8. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Моите и двајцата касно ја фатија Р, големото кога тргна во прво одд, некој месец пред да направи 6 год, а со малото си имав проблем со 10 букви, па 6.5 го пратив на логопед за 2 месеца одење по три пати неделно се среди

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.624
    Допаѓања:
    40.112
    А дома сами нешто треба да вежбаме?

10. Asher

Asher Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    295
    Кога беше помала мене ми викаа да не ја форсираме и да ја оставиме. Зошто имало улога и дали ја прескокнува како буква во зборот или ја менува со друга буква, па со која буква и слични работи. И друго што ми напоменаа дека може и погрешно да ја насочиме па да добиеме Р од грло што после потешко се корегирало. Ова ти споделувам совети што сум добила јас.
    Мислам дека твоето е помало детенце така да јас не би форсирала. Ако оди во градинка прашај таму дали има логопед (во некои има) па може да се советуваш со него. Но за мало дете не би форсирала друго.
    Нас ради короната и бебе 2 не фати да направи 6г па да почнеме да одиме на логопед но секако и за тоа бевме во консултација со логопеди. Исто важно ми беше да биде пред да појде во школо. Нејзе ја фати со 6 и пол да појде прваче.

На SelenaGomez и Emotional123 им се допаѓа ова.
  11. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.624
    Допаѓања:
    40.112
    Да, мал е уште ама сакав да се осигурам, да не промашам нешто.
    Фала многу!

12. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Мене искрено не ми успеваше ништо дома што и да правевме со сопругот, и на нет гледавме видеа се беше џабе,додека не го однесовме

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.271
    Мојава само што наполни 4 годинки. Инаку другите гласови се совладани поодамна и се зборува чисто освен Р, мислам уште пред да наполни 3 другото се си е ок, а Р некогаш ќе ја погоди некогаш не, затоа и прашав до кога се толерира Р да не се изговара правилно...

14. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Veseli zborcinja izguglajte :)

На Дани.СС му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    4.823
    С кога ја изговараат во зборови? Вика такам место сакам, тики место слики или тцупа некако вика место супа. Како да ја вежбаме? За 2 недели 2 години е. За Р знам дека и е рано. Исто и Л не ја кажува.

16. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.752
    Гласот Р се очекува до 5 и пол 6 години сама да се развие, доколку не, после 6та година може да се обратите кај логопед. Само немој да форсирате и дома да вежбате сами, гласот само по себе е тежок и голема улога игра моториката на јазикот.

Во ред е таквиот говор за возраста, најбитно на овие години е богатење на вокабуларот и сврзување 2-3 збора. Гласот С до кај 2 и пол 3 години треба да се појави. Единственото нешто што можете да го правите дома е правилно да го моделирате говорот односно кога ви бара супа, возвратете и со тоа што малце повеќе ќе ја нагласите. пр. Ссакаш сссупа, ссега ќе ти дадам, се надевам ме разбирате :)

На LiquidLuna, Vanilla15, Emotional123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. top4eј

top4eј Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2019
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    106
    Здраво, ако може совет и препорака за логопед, и цени ако знаете. Детето има 3.5 год. оди во градинка, се разбира, комуницира, не престанува со зборење, пеење по дома. Проблемот е со изговарање на гласовите, може пола букви не ги изговара правилно. Јас скоро се го разбирам, ама мислам дека на оваа возраст веке треба разбирливо да збори. Благодарам

18. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.752
    За каде прашуваш? Јас за Охрид можам да ти кажам цените дека се движат 700 денари од час.
    Во однос на гласовите до 4, 4 и пол се толерира неправилност на Ш, Ж, Ч, Џ а 5 и пол 6 за Л и Р

На top4eј му/ѝ се допаѓа ова.
  19. top4eј

top4eј Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2019
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    106
    За Скопје, фала :)

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    5.413
    Zavisno privatno ili drzavno zavisi naselba na ziveenje....
    Za drzavno postapka vi e vo centar za sluh, govor, glas so upat od maticen pa ke sledite ponatamoshni proceduri..
    Iako e mal i da ima guzva drzavno imate vreme i da pocekate. Pruvatni ima mnogu. Ceni od 500-700

На top4eј му/ѝ се допаѓа ова.