Има ли потреба од логопед?

Дискусија во 'Дете' започната од Gea, 14 август 2011.

1. ☆Sanja☆

☆Sanja☆ Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Здраво.Препорака за логопед и дефектолог во околината на Ченто,Маџари,Ново Лисиче,Аеродром. Благодарам однапред.

2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Имав пишано и порано малце мака имаме со буквата с, ако може од искуство како сте ја совладале, оди на логопед но еве толку време уште не е научена. Какви вежби да прајме пошто зборуваме цело време само не знам како на негово ниво да ме разбере како да ја кажува правилно.
    Зборчиња му кажуваме и објаснуваме пак си зборува како шо знае.

3. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    веќе бидна и 5та година, ама Р слабо изговараме... некој експерт генијалец за исправање на проблемов да препорачате?? фала

4. top4eј

top4eј Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2019
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    106
    Логопедот треба најмногу да помогне за изговор на било која буква. Вие дома да вежбате исто, ама вие може да допринесете да ја автоматизира со вежбање. Моето дете скора два месеци еве ја учи и скоро ја има совладано. Мое мислење е да сме знаеле како да ги научиме децата нема да плаќаме толку пари за логопед. Некогаш за одредена буква им треба подолго време, ама ако веќе посетувате логопед би требало да има напредок.

5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.006
    Допаѓања:
    4.471
    Гаспар.
    Задоволни сме и ги препорачувам.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CBradshaw

CBradshaw Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    16
    Здраво
    Препорака за логопед од кој сте задоволни?
    Се работи за 2 годишно детенце

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    27.866
    За што одите? Закажав во гаспар за проценка за буква Р, само таа не ја кажува. Се надевам ќе совлада.

На karak и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  8. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.754
    Допаѓања:
    3.448
    Дете 3 години баш брбња и цивка не зборува. До 2 години живееше во странство. Некои кратенки кажува. Оди на логопед. (Можеби има малку подобрување, но тоа е можеби со тек на возраста не ја слушаме да кажува збор) Што може дополнително да прегледаме? Педијатар не ни посочува ништо. Немало простор за грижа Самоиницијативно ја водат на логопед. Што ќе ми предложите проверка на што?

9. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.006
    Допаѓања:
    4.471
    Ќе совлада. За 3-4 термини ќе видите разлика, подобрување.

Ние отидовме за Р. Потоа видоа дека има малку проблем и со Л.
    Л за 2-3
    часа ја совлада, а потоа речиси ја совлада и Р до крајот на 8-те часа. Продоживме уште дополнителни 8 часа за да ја усоврши Р.

На Mother of 2boys, KuklickaSk и karak им се допаѓа ова.
  10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Gaspar se top imame ideno i se profesionalci br 1. I nas ni ostana uste R se nadevam ke ja sovladame do ucilishte

На Mimmi39 и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    27.866
    Искуство со Бојан од Гаспар - Аеродром за поправка на букви?

12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    mojata ideshe bash kaj bojan ama.togas beshe vo kozle vo toj gaspar sega imaat poveke otvoreno. Deckoto e top moze na prv pogled deluva mlado neiskusno megutoa e poln so znaenje.
    Nie sme prezadovolni napocetok konsulraciite mu e korektni isprashuva se ama bas se od prenatalen period pa se do raganje pa pravi procenka. Se vlozuva mnogu toa e nashe iskustvo.

На Mimmi39 и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  13. bilja79

bilja79 Нов член

Се зачлени на:
    3 септември 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Препорака за логопед во населба Аеродром-Ново Лисиче.

14. Zigosana

Zigosana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    6
    Дали некој има искуство со логопед Сандра Панајотовиќ од Мендо во аерпдром?

15. Orange96

Orange96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    103
    Detenceto mi I'ma 3 godini megjutoa dobivme preporaka od vospituvackata deka Treba da razmisluvame za logoped poradi toa sto deteto ne koristi svrznici. Isto taka slusnav deka I'ma I so upat od maticen da moze da se odi na logopet na drzavno , pa ve zamoluvam dokolku nekoj I'ma nekoja informacija ili iskustvo so istiot problem da mi pise . Ubava vecer

16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Само на приватно да го носите и кај некои шо ќе слушнеш да се најдобри во градот, почнете затоа шо многу му помага во говорот и ние почнавме на 3,

На Orange96 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.754
    Допаѓања:
    3.448
    Поработи ти дома со сврзници, поправај го во речениците, екрани ако гледате (не гледајте).
    Со овие логопеди е претерано, секое второ дете го праќаат, кај нас во градинката има логопед, учителката среќа ни е пред пензија (стара школа) и не ги пушта да одат со логопедот. Логопедот влегува во училницата. Зборувањето кај децата е индивидуално. (Можеби не кажува сврзници, ама еве на пример можеби си кажува нешто како за 5 години)
    А што ? Можеби во иднина нема да знае да сврзува зборови ајдее бе...претерано... (Ова си е мое мислење, вие најубаво си знаете и познавате детето)

18. Orange96

Orange96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    103
    Go delam vaseto mislenje, imase golem napredok pred da napolnis 2 godinki, megjutoa sega Kako da stagnira, pa znaete majka za se si se obvinuva samata ... Samo sakam da bide se vo red

На Lisandra и Malesia им се допаѓа ова.
  19. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    968
    Штом ви рекле дека е за на логопед, тогаш нема што да размислуваш дали е или не е. Дај Боже да згрешиле, ама од тоа може детето да има само корист. Дома секако треба многу да се работи. Воспитувачките се со еден куп деца секојдневно. Штом забележале нешто различно, значи не е наивно. А и ти самата си забележала стагнација. Себеобвинувањето нема да го реши проблемот, туку многу труд и работа со детето.

За жал не знам информации и немам искуство, ама иди до матичен и прашај. Исто најди логопед, јави се и прашај како работат.

И не, не е нормално детето да има потешкотии во зборувањето, само затоа што повеќето деца имаат, туку е огромен проблем. Имам таков случај во фамилија и страшно се нервирам за детето, ама полесно е да се тупне таблетот и телефонот и да се чека само од себе да помине. А родителите не се некои „неписмени“ да речеш, ама тврдоглави и според мене доста себични.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Така сите деца, ретки се тие се шо знаат да зборат од мали, сврзуваат цели реченици и слично, не значи дека детето има некој проблем, повеќе е да се опушти да збори затоа шо на таа возраст на три му доаѓаат многу нови зборови и тоа се буни и се стега во себе ако не може да ги изговори правилно, најдобро е без притисок да се работи со него за да не се става акцент дека тоа нешто не знае да кажи како шо треба, да не се корегира него вие ќе му зборувате правилно и тоа шо ќе ве слуша вас ќе научи само. Логопедот знае преку игра да го научи се шо треба.
    И ние исто така дома работиме, ќе ти кажам и шо најмногу помага а тоа е читање на сликовници раскажување на приказни. Ние почнавме со Биби и Боби приказните шо мислам и те како помогнаа за да се опушти со зборување и раскажување објаснување, потоа следат прашања, па ние му одговараме му објаснуваме се преку игра. Дури и цртан кога гледа јас му кажувам со свои зборови и му правам приказна да му биде интересно и така се опушти сега збори дури и многу и правилно се изразува.

На Orange96 му/ѝ се допаѓа ова.