Има ли потреба од логопед?

Дискусија во 'Дете' започната од Gea, 14 август 2011.

1. Monique9191

Monique9191 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Загрижена сум ама баш дури оптеретена. Се работи за 20 месеци дете машко, не сака да зворува ниту мама не ме кажува, вака си разбира скоро се, но не покажува со прстето само си ммка. Побарав мислење од дефектолог и кажаа дека нема знаци на аутизам но има отсуство на внимание, има позитивни елементи но и на нив треба да се работи. Ме интересира некоја мајка дали имала слично оскуство да ми ја смири душата

2. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    4.469
    Немојте да чекате однесете го и на второ мислење, ако сте во можност моја препорака др Демирџиева систина или др Јотовска во калинка

На Monique9191 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Monique9191

Monique9191 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Да тоа секако, но ме интеесираше повеќе напредокот од третманите, мислам он си збори знае и да ме скара со прстот да ми запрети, но на негов јазик.

4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.110
    Контакт со очи?
    Дали се одзива на повик/ дали се врти?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Monique9191

Monique9191 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Да се си прави, ми враќа со насмевка кога ке го повикнам. Моторички е развоен како за негова впзраст, има недостиг на внимание т.с фокус. Се заигрува кажува по некој збор со значење како ам ам за јадење брм брм за колички и други ама не се разбира на негов јазик. Значи ми кажаа само недостиг на фокус

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Monique9191

Monique9191 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Кажува чао и дава бакнежи со мва мва, не е нестрплив сака да читаме гледа во сликовници си врти странички, си игра фудбал мислам се друго е во ред освен говор номи кажаа дека говорен апарат работи зошто си има авој јазик и кажуба по некој збор

7. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    4.469
    Тогаш може да работат со него на фокусот, ќе се корегира, тв, моб никако

8. Monique9191

Monique9191 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Мобилен нема земено во раце, а ТВ веќе 3 месеци не палиме воопшто, има подобрување работиме со него повеќе ... ја сакам да идеме на третман но маж ми е малку скептик, мал бил се е во ред со детето ама ја сакам да му помогнеме во девелопментот.

На Снегулк@23 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.270
    Допаѓања:
    35.218
    За да подобрите развој на таа возраст можете да користите сензорни стимулации и развој на моторика. Почнете игри со редење и сортирање (која форма во кој отвор оди, дрвените играчки каде животни и форми се ставаат на соодветно место), крупни коцки (има за над година и пол). Исто така стимулирајте сензорен развој (нека брца во ориз, нека игра со тесто, нека врти и одвртува работи со рака, ека допира различни површини). За крупна моторика освен топка може и да играте игри со препреки и слично (пример на врата крупен селотејп лепете па да се протнувате низ отвори различни). Моториката и снезорниот развој се многу битни за развој на говор.

За да поттикнете говор се што правите пред него вербализирајте. Кога ќе ви покаже нешто кажете му сакаш тоа да правиме и кажете му го глаголот/именката и слично. Кога дава бакнежи вербализирајте аха те разбрав даде бакнеж.

На Снегулк@23 и Monique9191 им се допаѓа ова.
  10. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    7
    Zdravo se raoti za 4 god masko dete ,najnormalen razvoj ,rabira se ,zboruva ,igri se za negoa vozrast ,no ne gi izgvara cisto L I R ..looped ne sme posetvale do sega ...nekoja majka so slicno iskustvo ..dali samo od sebe ke se sredi ,dali e rano ...?

11. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    4.469
    Не е рано можете да одите ќе го средат тоа

12. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    1.750
    Рано е, Л и Р се формираат развојно до 5ипол години, доколку до таа возраст ги нема гласовите тогаш можете да посетите логопед.

На mekotel92 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. hellogirl

hellogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2021
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    59
    Брат ми до 2 ипол години скоро и не збореше. За кола, кажуваше брм брм, за пиштол бам, за брод доо.. и така натаму. Моите го носеа сегде на крај видоа дека уствари ништо не му е. Од еднаш почна цели реченици да сврзува и збори и уста да не затвара. Не се плаши, само трпение, често играње/зборување.

14. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Кажете за Цедуз нешто? Дали сте задоволни колку чини? Дали работат со фондот?

15. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    4.469
    Со фонд никој не работи освен на клиника, ако имате од мкф дијагноза така може да добиете бесплатни третмани.
    Ако е само логопед за корекција тогаш оди приватно се, од цедуз доста се фалат

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    2.654
    Мајки ми треба мислење, синко е 3 години и 4 месеци, зборува, кажува реченици, слуша наредби се супер. Ме мачи што сеуште не зборува јасно и има букви што не ги кажува, пример наместо Ф вика П значи за форма вика порма, многу зборови ги почнува со А буква, наместо печати вика ачати, наместо локомотива вика атива, да не набројувам. Исто сврзници нема туку се е со А , а одам а видам а земам... Р исто не ја кажува ама за Р знам дека и до 5 години се толерира. Има потреба од логопед или ќе се регулира? Што мислите?

17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.872
    Допаѓања:
    21.679
    После 5 та година, ако не почне да ги кажува , тогаш е најидеално време.
    Ова ја прашував баш сестра ми, дека она е во дел од таа бранша.

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    2.654
    Фала ти многу за одговорот :l:

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    7.466
    Малиот има 5 години. Нема проблем со изговорот на ниеден глас, освен Л. И тоа одлично ја изговараше буквата Л, се додека не почна да ја кажува Р. После како да му се изгуби Л-то. Ако му се запнам ептен му покажувам да го гризне јазикот малце за да ја изговори, успева ама некако вештачки звучи и во зборување не ја изговара како што треба. Имал некој искуство вакво, до кога се толерира, корегира можеби?

20. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    10.509
    Мојата 4 год.Буквата Л ја кажува,ја знае,ама кога е после самогласка некако чудно ја кажува.На пр: Кола-коуа , гол- гоу...така некако звучи.
    Не знам и јас сакам да знам до кога може да се толерира тоа,кога би требало на логопед?

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.