Малата (5 години) оди во Гаспар бидејќи уште не ја кажува Р буквата. За колку време можам да очекувам резултати?! Маж малце притиска дека веќе иде 3 месеци а уште не ја кажува иако ја сметам дека како и за се друго треба време и вежбање. Тие што сте имале ваква мака за колку време почнавте да гледате резултати?
Многу е индивидуално и не можеш да знаеш кога ке се пушти говорот. Јас сум почнала да ја кажувам буквата Р за неполни 2 недели. Син ми одеше за диференцијација на с-ш, ц-ч, з-ж околу 2 месеци. Секоја буква ја кажуваше, но кога зборуваше брзо кажуваше сто наместо што. И потоа уште еден месец имаше потреба да го потсетиме понекогаш, затоа што кога брзаше пак правеше грешки. Одеше 2 пати неделно, но вежбавме секој ден. Вежби плус поправање при говор. Е сега, не знам дали ова е споро или брзо, не сум правела муабет со други родители со ваков проблем.
Колку и вие вежбате дома и правите корекции? Внук ми оди две години и се во место тапка. Џабе фрлени пари. Ама дома е со телефон во рака, нема вежбање, не го корегираат за ништо. Збори рамно како 2,5 годишно дете, а 7 години е.
Буквата р е последна буква за изговарање ние ја учевме во прво одделение и многу вежбање и дома исто имате туторијали на Јутуб каде убаво се објаснува поставеноста за Буквата е па и за другите букви. Многу поправање при зборење и телефон 0 Јас со телефонов еве цело второ одделение успевам да и го тргам, почетокот многу тешко но за недела две и сега не ни го бара некој цртан на телевизија ќе загледа и цртаме бориме учиме
Која е функцијата на логопедите во градинка? Дали само да направат една контрола во цела година и толку?
Moeto dete odese na cas kaj logopedot dodeka bese vo gradinka, megjutoa prioritet se decinjata sto ke bidat prvacinja. Prvo so niv rabotat
За гласови како Ш, Ж, Р, Ч, кога се почнува со логопед? Дете скоро 3,5 години, не ги кажува баш најчисто. Не сме побарале консултација со логопед ама летово може и ќе направиме. Од околината и луѓе со поголеми деца ми викаат рано е сами по себе ќе се прочистат. Од друга страна се повеќе среќавам наоколу и 5-6 годишни деца со нечист говор и стварно не би оставила на случајност. Е од една "докторка" - ставам наводници оти куп пати безвеза дијагноза ни дала, добив коментар како дома да сме и ги зборувале чисто цело време и ќе ги научела. Дома од како е родено дете зборуваме чисто, не сме зборувале бебешки никогаш.
После 3 може да се оди на логопед за буквите кои ги спомна. Супер одлука, и јас забележувам многу деца кои имаат лош изговор, не е многу ама се забележува. А со вежби се се корегира, кај некои побргу, кај некои деца малку поспоро.
Ние одиме на логопед кај Бојан во слп центарот. По три години талкање по третмани конечно го најдовме вистинското место за аутизам. Со само година и пол третмани кај Бојан стигнавме до говор, читање и пишување. Препорака да не чекате туку веднаш да барате помош за децата.