Луѓе, може мене да ми дадете совет нешто? Вака, уште од мала имам онака говорна маана, и некој зборови шо се подолги и има Р или Л, (пр да го земеме зборо “тетратка“ или “ролерка“) не можам убаво да ги изговорам. И дека имааме онака, проблеми у семејството и никој не го забележа тоа ко проблем. И како шо растам сфаќам дека ми е преголем проблем! Прмер на час кога професорката ни даде нешто за читање, и сега кренам рака, морам да бидам активна на часо, и како шо читам, наеднчка начекам поголемо зборче шо содрже Р или Л и не можам убаво да го изговорам и ме фате трема, дека цел клас ме слуша, и почнам у себе да си го повторувам и тивко, и испадне дека не знам да читам, а уств знам го зборо, туку едноставно не можам да го изговорам убаво и како шо има дигнати у класот, често пати исмеват ме затоа дека не сум знаела да читам, и јас се навредам и почнам да им објаснувам како не можам да изговарам убаво и на професорката и се смаче и ставе некој друг да чита. Е сега, лани еднаш, само еднаш дигнав рака да читам, и од кога ми дофрлија дека не знам да читам убаво, од тогаш не сум дигнала и кога требаше да се ставаат оценки, професорката ми рече дека сум имала шанса за 4-ка само шо не сум била активна на часовите. А јас искрено од пусти страв, нејќам да ме исмеваат сега и за тоа! И баш ради овој проблем избегавам да употребувам некој зборови шо се долги, и не можам да ги изговорам убаво, и испаѓа дека ем шо не знам да читам, ем немам ни голем речник. Па кај можам да се обратам? Кој може да ми помогне? Како можам да го најдам тој логопед? Дали можам да се сменам, со оглед шо имам 16 години, или треба како дете да ме однеле на логопед? Инаку, англиски кога читам на час, немам никаков проблем, ама кога дојде македонски да читам,не можам едноставно да го изговорам некој збор...
Мој совет е да посетиш логопед. Не си создавај комплекс на ниска самодоверба и вредност поради проблемите со говорот.Можеби ќе треба да вложиш повеќе труд и време со оглед на возраста за да успееш да го надминеш непријатното чувство на срам и страв кога треба да ги изговориш гласовите р и л, но тоа го правиш за себе,па вреди да се потрудиш.А за тоа каде да најдеш логопед, треба да се информираш во местото каде што живееш.
Јас не сум можела да кажам Л сум викала ВА,по голем напор на сестрами сум научила. Треба мислам да и се повторува и помага како да го постави јазиокот и со време ке научи.
Уште од мала си имам проблем со буквата Л. На почеток ми претставуваше проблем, но повеќе не се замарам. Во забавиште можевме да одиме на логопед, но јас никогаш не одев. При кажување на некои зборови е забележливо. На пример во зборовите: лилјак, лале, Влатко, слатко. Но, во некои зборови немам никаков проблем. Не се замарам многу со ова, а и да сакав да го поправам тоа Л, мислам дека веќе е доцна.
Малава има 3год и 4 месеци и зборува супер. Ваљда пошто сум јас дрдорка, па нон стоп мелеме по дома. Се шалам. Пред 2-3 недели забележувам дека како да пелтечи на некои зборови кои ниту се тешки ни ништо, а претходно ги изговарала нормално. Не доживеала некој стрес или некоја промена во животот. Да се секирам или некоја фаза е?!
Не и се секирај, фаза е. Мојот кога имаше 4 год отидовме на одмор, на море и трет-четврт ден кога кажа пелтечи детето и крај. Се преиспитував (јас и мм да не сме згрешиле нешто), да не се исплашил од вода или нешто друго, да не сум направила некоја промена несвесно, разговарав со него за све и свашта и ништо. Си го знам детето како зборува, каков е и одеднаш не го препознавам. Радосен беше, нормално јаде пие и се друго ама пелтечи. Штом стигнавме дома одма утредента прво сама отидов на логопед а после тоа го одведов и него за да види логопедот за што зборувам. Ми објасни се убаво, дека било некој си скок во развој, фаза....а и јас цел интернет го прокопав за информации. Ми кажа дека ако за 2-3 недели не се регулира говорот пак да одам. За чудо за 2-3 дена од тој разговор со логопед одеднаш прозборе убаво. Како за една ноќ се смени целата работа. Не и се секирај иако знам како ти е, но мораш да се контролираш, они се чувствуваат. Ако видиш дека за 2-3нед. не се менува говорот консултирај се со логопед.
@slavica999 фала ти многу! Јас знам уште еден пример сличен како твојот па и не ми е толку шубе. Ама татко ми ќе ме пукне, на секое ме погледнува со поглед убиствен Ќе ја следам па ќе споделам искуство.
Jaс искрено не знаев тогаш и не бев слушнала за такво нешто, но логопедот ме смири а и интернетот, но затоа мм ме пукнуваше од нервоза. Неможев да го убедам дека е фаза и ќе помине.
Dajte pomognete ve molam,da mi predlozite logoped i kako moze da go smenam ovoj sto ni e momentalno...nema razbiranje nikakvo,detencevo odi ali mi vika koa ke imalo nekoj problem da i pisuvame poraki ubavo i pisuvam ne vraka...ja nz koj i e problemot a detencevo mi e prvo odd...
Ќерка ми лани работеше со логопед, проблем имавме со буквата Р (грлато Р), и многу сум задоволна за 4 часа ја научи. Доаѓа дома знае како да им пристапи на децата и преку игра да научат, наплаќа 400 денари од 1 час. Ќе ти пратам телефон во лп.
Ja go nosam moevo u jane sandanski ali doktorkata prima 2deca i e katastrofa 2deca po pola saat Gi drzi ja nz so ke naucat za 15min i ne sum zadovolna a toa se nekoi bukvi sto gi kazuva on,ali u zbor tesko gi upotrebuva
Potreben mi e logoped koj raboti privatno za Skopje naselba Aerodrom ,ve molam kazete mi iskustvo za logoped
Погоре веќе го пишав искуството кое го имав со ќерка ми, @milkas доколку сакаш контакт од Анета кажи. Ќерка ми многу брзо ја научи буквата Р.
Моето девојче има 4 години и наместо Л го пушта оној звукот на англиското W (пример во winter). Р убаво ја изговара. Дали имам потреба од логопед или рано е уште, ќе научи?
Вежбајте дома со изговор на зборови кои ја содржат "л". Е сега, важно е дали цело време ја кажува како "w"или има зборчиња каде ја кажува чисто. Син ми го имаше тој проблем со "л" ама само кога беше пред "а", "у" или "о". Со вежбање на изговор на соодветни зборчиња по неколку пати, го корегиравме сами дома. Мислам дека немаш место за грижа, ниту пак има потреба од логопед. Ако вежбате дома, за кратко би требало да се среди.