Мене ми е убаво. На ништо не ме асоцира, ама па на што треба. Јас не сакам поделба на имиња од типот странски, домашни, стари, нови, кратки, долги. Колку што има карактери на луге, толку има и вкусови. Не може сите да носиме традиционални имиња или сите да бидеме со модерни имиња. Треба вас да ви се допага и толку.
da mene mnogu mi se dopaga, imeto e rusko i da mene me asocira na nekoja ubava nezna zena ko sto se rusinkite , na nekoja gimnasticarka ili balerina po umetnicko lizganje, bidejki koga gi gledame ovi sportovi na TV mnogu cesto se spomnuva imeto Ksenija....me asocira i na moite dve drugarki se vikat i dvete Ksenija, a bidejki ne e mnogu cesto zastapeno imeto vednas mi teknuva na niv.
Ние се одлучивме за две имиња Јас бев за Давид а маже за Леонид Не попушта ни едниот ни другиот Така да засега стои Леон Давид
Ксенија ми е бр. 1 за женско име заедно со Нина. Знам Ксении од сите генерација. Имаше една сторија, од времето на YU, жената(тогаш бебе) се викала Ксенија и попот не сакал да ја крсти, дека не било православно име. И се заинатил попот и во кршталниот документ на жената пишувало Бранка. Инаку си останала Ксенија.
многу е интересно како и мене точно тие две со Нина ми се на топ листа Инаку за православно свештеникот не бил во право)) има руска светителка св. Ксенија Петербургска, се празнува на 6ти февруари и нас отприлика ни е тогаш терминот https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Ксенија_Петроградска А Нина е исто православно се слави на 27.01 св. Нина Грузинска Мене за Ксенија само уште не ми е одлучено ако биде како да ја пишуваме латиница, живееме во Германија и тука пишуваат Xenia или Ksenia најчесто. Ksenija/Kseniya мислам не е толку раширено и посложено звучи.
Абе @KidA имал немал право, он си постапил така. Жена скоро 60 години има денес. Јас дека барам имиња без именден, многу ми одговараат и двете. Инаку да, Ксенијa во Германија би било Ksenia ама ова Xenia ако вадите мак. пасош нема да биде Хениа? Само си прашувам, инаку сметам дека е сосема неважно како би било во Мкд. Важно е за местото во кое ќе живее твоето дете.
ах да, чим била постара тогаш најверојатно така и било таа е во 1978 канонизирана, да не го обвинувам човекот леле за Хениа добро што ми пиша, тоа на ништо не личи, ко Хиена не ми текна дека директно ќе го преведат а не по изговор.. а Ксениа е ок мислам, не е толку различно во изговорот пак се слуша слично, можеби така најдобро.
Женско ако е сигорно ќе биде Клара Ама ако е машко туго леле име немаме ,ама ќе ни текне ,здравје само рано е сеуште тек 3 месец завршивме
За две недели ќе крстам бебче. Мм е кум. Кумашинците ни веќе имаат 3 ќерки. Четвртово е момче па сакаат јас да го крстам. Инаку женските се викаат Роска ( по свекрвата) , близначките се Дина и Тина ( желба на мајката). Е сега за синчето сакаат оригинал Ставре. Ставре бе. 21 век , да крстам дете Ставре. На свекорот. Мајката молчи, таткото категоричен. Се мислам шо варијанта да понудам за име. Леле стварно ми е жал детето да го крстам Ставре
Леле греотка Дај предлог за некое традиционално македонско име, но да биде некое безвременско, може така ќе прифатат ако не се по трендовски имиња. Штом веќе по свекрвата едното дете има име, редно е да се смени традицијата. А по име на таткото од мајката не може?
Јас би го крстила Ставре колку и да не ми се допаѓа името. Сепак е тоа желба на родителот/родителите и они така ке си го викаат цел живот, а тоа е најважно.
Majkata si gi krsti bliznackite na nejzinite roditeli. Svekorot ima tri Sina ,site imaat zenski deca. Iminjata I'm se sto pati podnoveni: Stanislava, Slavica,Rosana, Stela. Ova e prvo masko vnuce. Iiii mora da bide Stavre. A imaat strasno ubavo prezime, koe nikako ne ide so Stavre. Jas voopsto ne sakam da I'm se mesam vo izborot ,ama ova stvarno mi e too much
А детеро колкаво е? Нели веќе е пријавено, има извод.. Нема ваљда прво да го крстат во црква, па допрва да тераат административни формалности. Сепак за нив има законски рокж