И мене ми се свиѓа на мт предлогот од твоите би го издвоила Милена како поубаво. Милена, таман исто како на поголемката нема да може да и се скрати името, па и неа да си ја викате по цело име. Лена е нели веќе друго име.. не би се кратело така. Емилија секако ке биде Еми, повеќе што ги знам со тоа име, Еми ги викаат, не Ема.. Ема си е исто пак посебно име, а и тоа е убаво
Се сеќавам порано сите Емилии биле скратено Ема, што мене позвучно ми е некако, а последниве 15 години се Еми. Приметив дека надимациве на имињата се кратат буквално, не им се заменува со друга буква/букви како што било порано.
Too much за овие простори. Ева. Софија е име со убаво значење, но ме асоцира на постара госпоѓа. Не сум за Ива воопшто, подобро Ивана, па Ива може да ја вика нагалено кој сака.
Марко ми е љубов голема но немам син Емилија ми асоцира на "бољи живот" а не ја сакам глумицата баш )))
Никој досега не ме рекол Ема, а имам така малку повеќе од 15годинки Родителите, блиски роднини и некои познаници ме викаат Еми. За мм, сестра, сите пријатели сум Емка. Јас би рекла како ќе ја завикаш или она како ќе се претставува така ќе ја викаат, па дали ќе инсистирате да биде Емилија или ќе кратите, па Ема или Еми или Емка на крајот ќе излезе
@Kitten да го слушаш мт Преубаво име е Емилија или пак директно Ема/Еми Многу женски имиња ми се убави: Ема, Ева, Ведрана, Андреа, Ана, Елена и не ми текнува уште две три имав, но Софија ми е мене лично фејворит и така ќе го крстев син ми да беше ќерка Ме потсетува на руска отменост и култура Син ми е Петар, јас одбрав, мм се согласи...немавме идеја за машко име...т.е еден ден читавме заедно од календарче и одбравме Петар или Јаков...Јаков стана многу модерно па си го одбрав Петар ♡♡♡
@Kitten како ти се запнавме Емилија та Емилија боже ние така ќе ја викаме Иако може и јас ако имам ќерка да ја крстам Емилија, кога може Натали по себе да си ја крсти ќерка си зошто не и јас Само Божа мани најде @Bozica1980
Ако имам ќерка еден ден ( а ќе имам знам, и повеќе од сигурна сум дека ќе дојде тој ден) ќе се вика РистенаЕна . Мислам нема вакво име. На нероден Петко капата му е скроена . И тоа со козирка . Морав да си кажам, така ми дојде
Сериозно? Натали со Натали? Имам слушнато за ќерка по татко Стефан да се вика Стефанија (не дека и ова не е идиотизам), ама потпуно исто име? Е ако де, убо ми се запнавте, малце ми олеснивте на душичката да не се стресирам што не сум го одбрала јас Но интересна работа е што јас го имам спомнато имево дека ми се допаѓа, и тоа пред 2-3 години, и на маж ми му останало плус се зезавме ако не биде машко и крстено по свекор ми Илија, тогаш ќе биде Емилија Смешно или не, можно е тоа да остане. Ќе бидете известени
Brej brej imeto na mojov omilen i posle 26 god uste aktuelno. Marko Inaku omileno zensko ime Jana vo posedno vreme okupirana sum so Nika (pobeda) epten mi e posebno. Maski Damjan ili Luka
Мене ми е убаво Битно е вас да ви е кејф, што мислиме ние или околината е небитно И моето девојче има име што тука се спомнува во "модерни" и во негативен контекст, ама мене ми е најубаво на свет. И го личи моето бебуле најубаво на свет Се дискутираше за "традиционални" македонски имиња, ама не чув никој да спомне Стојанка, Трајанка, Петкана, Стојан, Велко, Драгољуб, Слободан.. Тие се имињата кои традиционално се давале и ги имале нашите баби/дедовци. Имињата кои ги врзувате за традиционални се "модерни" од времето на нашите родители. Секое време си носи свое.
Женски Ирина Марта Викторија Амелија Дијана Софија Од кратки само Зара ми се допаѓа Машки Стефан Симон Наум Иво Дамјан
Моја неостварена желба е да имам ќерка Ема. Уште бебуш кога "го правевме" со мм се расправавме - нему тоа му било кратеница, па реков ај до Емилија ќе направам компромис и веќе не попуштам. И бидна син
@kukla21 и @Coco31 ви благодарам на одговорите. Не познавам никој со такво име, а изгледа името е старо и не е често користено. И мене ми е убаво, необично е, но сакав да слушнам и други мислења.