Преубаво име, две мои колешки имаат ќеркички со ова име само на едната ќеркичката е Галена, а на другата е Галина и двете се убави. Здравје ако имам девојче многу ми се допаѓаат имињата Ева, Калина, Бисера и Катја
Najcudno I najinteresno dosega zensko ime na devojce imam cueno bese Sirma ili Srma sto na Turski znaci zlato, inaku devojceto bese Makedonka.
Do sega osven Sirma vojvoda nemam cueno nekoja druga taka da se vika. Moze progreso se izraziv imeto voopsto ne e cudno, tuku interesno staro, a ubavo ime bar spored Mene.
Е тоа сакав и јас да кажам. Старо име е. Едната Сирма што ја знам е околу 40, другата е баба. Мислев дека ти алудираш дека е ново смислени име. Добро е се разбравме. Инаку немам ништо против и нови имиња и стари модернизирани и стари оргинални. Кој како му милува, така да си крсти. Се сложувам со @kukla21 секое време си носи свое. Има убави и стари и нови ( кој еден ден ке станат стари) имиња. @Kitten од твојот избор најмногу ми се допагаат Магдалена ( можеби зошто блиска личност ми се вика така, па за срце ми е врзано) и Екатерина. Иако ова второво незнам колку е наше име, ако тоа воопшто ти е битно. Мене не ми играше улога ни потеклото, ни традиција, едноставно ми се допаднаа имињата кои ги одбрав. Изборот на мт ич не ми се допага. Имав професорка Емилија, можеби затоа.
Хахаха..... тоа во Штип и околија, на повеќето имиња им се става „е“ на крајот, како нагалено. Интересно..... Или па Емето, Јулето, Натето, ......
@irena.1 името Екатерина го има и во наш православен календар, но највеќе бирав имиња да се од словенско потекло (ова единствено не е). Подраги ми се имињата со наше потекло. И јас вака како повеќето знам да врзувам имиња со драги/недраги ликови, а имам една недрага Емилија Да ме оставеше сама да бирам име, јас ќе го ставев Невена, ама тоа во старт ми е одбиено Мора да праиме компромиси.
Мене најчудно име до сега што го чув на едно бебенце е Фреја јас со името Фреја прв пат се сретнав во серијана вештерките од ист енд
Не е наше име, затоа ти звучело чудно. Влече потекло од нордиската митологија, каде Freya е божица на убавина, љубов, секс, фертилитет, војна и смрт, додека пак самиот збор freyja значи дама
И јас така ги врзувам имињата со личности што ги знам . На децава ставив имиња за кој што не знам ни една личност и тоа случајно. Инаку и мене Невен ми беше убаво, ама исто мм од старт го одби. Не сакал децата да ги крсти по растенија.
На чудно мислев баш нетипично за нас, иначе вака не звучи лошо , но сепак мое мислење е дека се претерува со ставањето на странски имиња .