Имиња за вашите деца

Дискусија во 'Бебе' започната од Bisera.Sk, 9 февруари 2010.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    4.479
    Разбирам потполно :). Фала многу :inlove:

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    I nie sakame vaseto da go znaeme:)

Patem,sigurno ne e edinstveno vo mk imeto,pa da ve prepoznaat.Neznam so tolku tajnost.Sepak vasa odluka neli ,i pocituvame dokolku sakate da ostane taka

На cresa-jagoda, Ingvild, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  3. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Za devojce posledno mi se dopaga LORENA iako uste neznam sto nosam i ne sme stavile Ime na dnevnen red za prvoto imam specificno masko Ime I jas kako @Luna91 ne bi go kazala bas poradi toa sto dali se 3-4 vo mk

На cresa-jagoda, Ingvild, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Доста е спомнувано тука, секако во негативна конотација, дека модерно :) Јас тоа име си го сакав којзнае од кога, а стана "популарно" пред 3-4 :) Ако пишам, да не влијаам на дискусијата :) Да не се "устручаваат" да го плукаат :rofl:

На emkaemka и stevemila им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.088
    Допаѓања:
    117.922
    Ако пиши го. За вкус не се дискутира нели? Велев не ми се допаѓаат имиња со три букви а Ева ми е најубаво сега. Сум го прочитала и во позитивна и негативна конотација :D

На azelea, cresa-jagoda, Ingvild и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Freja imase parfem vo orliflejm :^)
    Lorena e ubavo od modernite.
    Moite se Darijan i Dejana, imam verovatno pisano ama se izgubilo niz stranite.

На cresa-jagoda, BoaVista, Ingvild и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Убаво е Дејана :)
    Баш ќе му спомнам на маж ми да видам што ќе каже. Некако имево го немам сретнато со години.
    Ми се свиѓа и Тијана, но маж ми нејќе да чуе.

На emkaemka, azelea, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    I mene mi se svigja Tijana, ama problemot bese so toa ime e na T a jas sakav da bidat bliznacive na D dvajcata. Nikogas nemav nekoe omileno zensko ime da mi bide zacrtano da reces kje se vika taka i gotovo, odlukata za Dejana mi dojde spontano samo od sebe rekov kje se vika Dejana po tatko i :)
    @DuchessAnn gledam nazad si barala bliznacko ime za Vedran, mojot maski bliznak e Darijan, a primer ti mozes da go kombiniras kako DARJAN illi Darian.
    Vedran i Darjan ubavo zvuci. :)

На cresa-jagoda, eli25, DuchessAnn и 3 други им се допаѓа ова.
  9. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Матеј поголемиот
    Петар помалиот.сакав да се вика марио оти е роден баш на убав ден празник богородица но кумата не сакаше и ние со мм го одбравме петар и именден си чекаме.
    А за женско сакам Софија а мм сака Благица или Божица по мајка му.Оти е почината мн време.а во фамилијата само машки деца има.
    (Сега го убедувам за 3то за после неколку години може ќе го убедам :?::rofl:

На azelea и stevemila им се допаѓа ова.
  10. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    i Bozana ne e loso. Imam komsika Bozana.

На eli25, stevemila и muchacha_a им се допаѓа ова.
  11. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    4.479
    Пиши го please, тука или во лп. Јас сакам необични и модерни имиња. :)

На cresa-jagoda, kukla21, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Gajle neka ti e.Stom tebe ti e ubavo ic da ne ti cue.I jas dobivav komentari,kakvo ime bilo so bilo kaj sum go nasla.Samoto ime ne najde.Dar od Bog,Daria.Najubavo mi e.I da, sakam novi i moderni iminja.Koj e protiv, da ne stava.Neka stava Karanfila,Cveta,Stojna,Rajna itn.Pogore ne gi spomnale,neli a sakaat stari makedonski iminja:!:

На cresa-jagoda, Coco31, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    @stevemila ubavo e i Daria, a i nejzinite slicni kombinacii kako Darja, Darija, a posebno ubavo mi e Darjana.
    Sestra mi vikase sin mi da se vika Darin, ama mene mi e Darin pomodarsko mnogu povise nego Darijan. Ovde nema nieden Darin vo BiH, lugjeto cudno me gledaat i za Darijan haha :D Ovde se e udreno na Vuk, Petar, Stefan, Nemanja, Lazar, Strahinja... Kje se poserat da dokazat koj od koj pogolem Srbin e, i taka sekoe vtoro dete e so edno od ovie iminja. I Njegos go zaboraviv. na komsikata deteto trgna vo prvo odd i nekogas so nea odam da go preceka od skolo, nastavnickata eden po eden gi cita decava koga kje zavrsat so casovi za roditelite da gi zemat, vo oddelenieto ima Lazar, dva Njegos, Stefan, Petar, Nemanja, Vuk... Stvarno site deca taka se vikaat. I na Mihajlo e isto mnogu udreno.

На cresa-jagoda, azelea, Kitten и 3 други им се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Тука многу се плукаше по "модерните" имиња, па никому ништо. Убаво вика @stevemila (пишав и јас) што не зборуваме за вистински традиционалните македонски имиња и кој дал такво име на детето. Него, сите сакаме горе-доле "модерно" да е.

Последна измена од модератор: 3 март 2018
    На cresa-jagoda, Ingvild, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    4.479
    Дариа или Дарија ми се исто во опција. Дар од Бога :) Преубави имиња.
    Ова со “ј” ме буни малку и за ова име, но и за други, се мислам како би било позгодно.

На Coco31 и stevemila им се допаѓа ова.
  16. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @Offspring Фала на предлог.
    Јас веќе им ги решив имињата Ведран и Борјан, само да издржиме уште на ПИН, да ре родат живи и прави, малечки сме 27+2 сум.

На orhideea, cresa-jagoda, Ingvild и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Ќерка ми има модерно име. :) Го има во православен календар, а вака некако ретко го среќавам.
    Едит : @kukla21 ај и мене пиши ми го во лп на твојата принцеза, секако ако сакаш :)

На cresa-jagoda, kukla21 и stevemila им се допаѓа ова.
  18. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    За вкусови не се дискутира.
    Може на некој името на ќерка ми не му се допаѓа, може мене друго име не ми се допаѓа се е до вкус.
    Да имав машко ќе се викаше Огнен, ако имам некогаш син така ќе го крстам.
    Маж ми многу сакаше ќерка, тие цела фамилија се само машки деца, уште кога бевме во врска нон стоп викаше дека многу сака да има женско дете и да се вика Илијана.
    Кога бевме на контрола и кога докторката кажа дека ќе имаме ќерка се расплака од радост, пресреќен беше и повеќе не споменав мој предлог за име , ја прифатив неговата желба и така малата ни се вика Илијана и е татина маза :D.
    Може на некого му е убаво, на некого смешно, но кое име да го носи своето дете, ти станува мило.
    Имам една другарка што детето и се вика Ќирко. Маж и инсистирал да го носи името од дедо му, никако не наишле на компромис. Вика, не можев два месеци да се помирам со името, на детето му се обраќала со, злато, душо, бебенце, само не со неговото име. Сега вели дека тоа име и е најубаво на цел свет, дека покрај бебето и името и станало мило и убаво.

На orhideea, cresa-jagoda, BoaVista и 18 други им се допаѓа ова.
  19. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Preubavo ime imate:inlove:

На ilyan му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Па Дариа/Дарија и не е ново име. Го ставаа и пред 25-30 години, познавам такви.

А навистина низ генерациите се менува актуелноста на одредени имиња. Да ја крстам по баби и прабаби Доста или Благуна ми е ван памети :drunk: Нека останат во тоа време. Но некои имиња остануваат безвременски, пример Марија и Александар.

Во ред ми е да е од наше потекло, и пред сѐ да одговара на презимето, па нека е и помодарско. Но акање од земја ми е кога ќе чујам странско име со мак. презиме, пример Макс или Тијара.

Еве нешто во контекст на муабетот да се посмеете :)

На Coco31, emkaemka, kukla21 и 4 други им се допаѓа ова.