Имиња за вашите деца

Discussion in 'Бебе' started by Bisera.Sk, Feb 9, 2010.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Кај нас да, ама на запад чест случај, ако ти е желба истерај ја до крај. Инаку можеш да додадеш Џуниор, да би барем малку се разликува од иницијалите на татка си и би било пример ,,Кирил Џуниор Стевковски,, 8)

^^гледај само да најдеш сопруг со убаво име што ќе ти се допаѓа :D

2. Luna91

Luna91 Популарен член

А зошто? :wasntme:

3. Среќичка

Среќичка Популарен член

Ангела (ако некогаш имам девојче, така ќе се вика) :)

Inlovewithm and stevemila like this.
  4. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Јуниор, со Ј. Или Втори :D Иако е подобро без додавки. Затоа што на многу места, вклучително и кај нас не се применува, велам дека тешко би го извела.

Зошто да не? Идеја.

5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Ако е ќеричка, тогаш ќе биде на тебе? :)
    Да, нестандардно е, ама не и невозможно.

6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Јас мислам дека секое бебе треба да си добие свое име ,сопствено,не наследено.
    Кога сум се родила јас,кумата инсистирала да ми стави име по својата сестра која починала во сообракајка,мајка ми не сакала,а богами од денешна перспектива не би сакала да носам име со таква судбина.

7. Inlovewithm

Inlovewithm Активен член

Moeto imence :inlove:

8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Е не си тачна мајќе ми:D

cresa-jagoda and emkaemka like this.
  9. Luna91

Luna91 Популарен член

Па еве на пр. не е воопшто практично. Викаш по едниот, се вртат двајцата. Нема да знаат на кого си се обратила. Втор пример, збрка со поштата. Стига препорачано писмо. Со исто име и презиме нема да знаете на кого се однесува.
    И зошто истото име кога секако се наследува презимето на таткото?
    Не те разубедувам, затоа што праша ти кажав. А ти на моето прашање што одговори со прашање, нвм. А баш ме интересираше зошто. Може ќе сменев мислење.

10. Cka

Cka Форумски идол

Ејјј колку внуци се на дедовците и бабите па не станало хаос :) и јас и брат ми сме крстени по баба и дедо па никогаш не се случило да не знаеме по кој се вика или писмо :)

Јас ако имам втора ќерка ќе се вика Тамара.

11. mira.mira

mira.mira Популарен член

Neda, Petra, Mia, Radika,
    Jan, Darijan, Gordan, Gorjan,

12. Luna91

Luna91 Популарен член

Е да, со поштата само онака дадов пример дека може да се случи. Инаку имам работено во пошта и се случи извршителско писмо да го потпише внукот, а се однесуваше на неговиот починат дедо. Така да се случува.
    Јас не би ставила најмногу поради тоа што кога ќе го викнам едниот, двајцата ќе се свртат. Инаку сум против по ставање имиња по старите. Секој си е индивидуа за себе...

13. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Братучеди мои имаат од другата страна братучетка крстена по баба и, Гајтанка.(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    За греота е, едвај чека да направи 18 години за да си го смени, кога се запознава со луѓе Гала се преставува.

Кај мене се по бабите децата крстени, првиот син по мајка ми, средниот брат му го избра името а ќерката е по на мм мајката.

14. An-na

An-na Форумски идол

Од страна на маж ми имаат традиција најстарото машко дете да се вика по таткото. Свекор ми не е Македонец и оваа традиција им е со генерации наназад. Свекор ми го носи името на татко му, деверот на свекорот, внукот на деверот.... Доколку ние имавме син ќе го носеше името на маж ми. Мене оваа традиција ми е убава и сакав да се продолжи, ама имаме ќерка :) За неа маж ми го бираше името. Јас сакав Мила, од старт ми беше одбиено. Следно на список ми беше ДариЈа, бидејќи е често застапено име во државата од каде што потекнува свекорот, а и кај нас. Меѓутоа, како што реков, маж ми бираше име и го одбра Јана. Инаку, баба ми се викаше така и многумина сметаат дека по неа сме ја крстиле, а нема врска :lol:

azelea, Luna91, kukla21 and 1 other person like this.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

И јас сум против ставање имиња по баби и дедовци. Дури и маж ми ме поддржа. А татко ми викаше - Немој да сте го крстиле по мене ако е машко. Јас и сестра ми сме крстени по бабите и тоа не ми се допаѓа. Кога бев бремена со двајцата, свекрвата инсистираше да се крсти детето по неа доколку е женско. Јас и маж ми не сакавме. Среќа што се погодија машки.

16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Баба ми земаше стипендија од мене :lol:
    И на породилно беше:D
    Јас ја сакам оваа традиција ( ако се убави имињата).
    Сакам што го носам името на баба ми и си кажувам секаде.
    Ќерка ми е по татко ми крстена. Ако имам второ машко ќе биде на свекорот, а ако е женско во женска верзија ќе го ставам.

azelea, cresa-jagoda, eli25 and 2 others like this.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ние не сме имале никаков притисок од старите, мм беше тој што имаше желба да му направи чест на свекорот и да крсти дете по него. Меѓутоа свекор ми се вика Трифун и не доаѓаше во обзир да си го крстам детето така, па на крај се одлучивме наместо името, да го подновиме презимето.
    Така синко е Трифунов (ние имаме сосема друго презиме), ем сите задовлони, ем низ повеќе генерации ќе се провлекува неговото име.

emkaemka, forumce, azelea and 3 others like this.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

А зошто не е Трифуновски, туку Трифунов?
    Само прашувам, ме заинтересира.
    Инаку ок ми е ова ново презиме на детето, по некој дедо. Некој ке рече детето различно презиме ке има од нашето. Па што дека и јас сум со различно презиме од моиве деца ( јас го носам моето презиме од татко ми, а тие го носат презимето од мм) па никому ништо, не сум имала никаков момент или проблем.

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Хм, не знам зошто Трифунов, а не Трифуновски, тоа пак не сме го разгледале како опција, а вака сега ко поубаво да ми звучи. :?:
    Инаку ова всушност не е нешто ново, порано било многу често, секоја генерација имала различно презиме, по дедото. Мене не ми смета воопшто, проблеми досега сме немале, ниту со документи, ниту со патување надвор од држава...

irena.1 likes this.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Дедо ми и братучед ми исто име и презиме. Кога стига казна за возење ( дедо ми 80 и кусур години редовно си има оти несмее да вози) а богами и братучед ми, се чудат на кого е :D

За вкусови нема дискусија:) Ама колку сака нека ми е модерно , ако не ми одговара со презимето, нејќам :wasntme:

еди- Мене ми е криво што не ме крстиле по баба ми. Љубица. Го сакам многу името. Маж ми ме вика така иначе, ретко по име да ме рече :D Не му се случило во јавност инаку ќе се чудат :angel:

blackwave, emkaemka, azelea and 5 others like this.